EDİRNELİ ESNAFTAN AYASOFYA TALEBİ

Edirneli esnaflar, 24 Temmuz’da kılınacak Cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya Camii’nde düzenlenecek programa katılmak için Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin talep etti. Esnaf, Cuma namazı çıkışında cemaate, Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de yaşadığı dönemde beğendiği tatlardan biri olan Deva-i Misk helvasından 1453 kilo dağıtmak istediklerini açıkladı.

Esnaftan Ayasofya talebi
Edirneli esnaf, 24 Temmuz Cuma günü kılınacak Cuma namazı ile ibadete açılacak Ayasofya Camii için Diyanet İşleri Başkanlığı’na seslendi. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ve şekerleme ustası Arif Meriç, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin verilmesi halinde Ayasofya Camii’nde 1453 kilo Deva-i Misk helvası dağıtmak istediklerini açıkladılar.

Selimiye Camii meydanında bulunan Fatih Sultan Mehmet heykeli önünde bugün açıklama yapan Edirneli esnaf, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in, Edirne doğumlu bir padişah olduğuna dikkat çekerken; Deva-i Misk helvasını da çok sevdiğini aktardılar. Bahri Dinar, korona virüsü salgınına karşı Ayasofya Camii’nde fiziki kuralların sağlanması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Edirne esnafına davet gelmesi halinde Cuma namazı çıkışında 1453 kilo Deva-i Misk helvası dağıtmak istediklerini söyledi. Arif Meriç ise Deva-i Misk helvasının 41 çeşit baharattan yapıldığını belirtirken; Fatih Sultan Mehmet’in, Edirne’de yaşadığı dönemde Deva-i Misk yediğini söyledi.

1453 KG DAĞITACAKLAR

Dinar, konuşmasında 24 Temmuz Cuma günü Ayasofya Camii’nde ilk Cuma namazının kılınacak olmasından dolayı heyecanlı olduğunu belirtirken; “Bu vesileyle burada doğmuş ve büyümüş, İstanbul’un fethine buradan hareket etmiş, kendilerine ne ile anılmak istendiği sorulduğunda, ‘Bana Edirneli Mehmet deyin’ diyen cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın, İstanbul’u fethedip Ayasofya Camii’ni bizlere armağan eden Edirneli Mehmet’in kentinden bizler de ilk Cuma namazının ardından cemaate Edirne’nin tatlarından Deva-i Misk helvası dağıtmak istiyoruz. Bu vesileyle buraya toplandık. Paketlemelerini yapacağız. 1453 kilo, yani Fatih’in İstanbul’u fethinin tarihi kadar dağıtacağız. Orada fiziki kurallar sağlanır ve Diyanet İşleri Başkanlığı’mız bizi davet ederse çok seviniriz. Bugün de yaptıklarımızı anlatmak için halkımıza buradan dağıtıma başladık. Cuma gününü iple çekiyoruz. İnşallah daveti alırız ve Ayasofya Camii’nde ikramımızı yaparız” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK BİR AÇILIŞA SAHNE OLACAK”

Arif Meriç ise Ayasofya Camii’nin ibadete açılması kararıyla dünya tarihinde önemli bir hakikat yaşandığını söylerken; “Bilhassa biz Edirneliler olarak kalbimiz o kadar muhteşem bir şekilde hareketlendi. Mübarek Selimiye’nin arkasında Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin doğduğu yer vardır. Az ileride Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin okuduğu Saatli Medrese bulunuyor. Bulunduğumuz mekân, dünyaya en büyük dersin olduğu yerdir. Eski Cami’de İstanbul’un fethi hazırlanmıştır. Dünya tarihi tekrar büyük bir açılışa sahne olacaktır. Biz de Edirne olarak Bahri Dinar ile beraber dedik ki Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin, Edirne’de yediği şifalı bir helvası var. Onun adı da Deva-i Misk’tir. Bizler de Allah nasip ederse 1453 kilo Deva-i Misk’i, Ayasofya Camii’nde dağıtmak istiyoruz. Çünkü ‘Bana Fatih Sultan Mehmet demeyin, bana Edirneli Mehmet deyin’ diyen hemşerimiz Fatih’i, Ayasofya Camii’nde taçlandırmak istiyoruz. Deva-i Misk’i çağ açıp çağ kapayan padişah yedikten sonra hangi özelliğini sayayım? Ölüm hariç her derde devadır. Deva-i Misk, 41 tane baharatın bir araya gelip, aşk ile yapılan tarihi bir hakikattir” diye konuştu. Edirneli esnaflar, açıklamalarının ardından vatandaşlara Deva-i Misk ve Kavala kurabiyesi ikram ettiler.

gundemedirne

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.