TUNCA NEHRİ KİRAYA VERİLİYOR


 

Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tunca Nehri’nin Uzunbayır ve Suakacağı köyleri arasındaki bölgeyi 5 yıllığına kiraya veriyor…

Edirne il sınırlarından geçen 3 nehirden biri olan ve üzerinde çok sayıda tarihi köprü bulunan Tunca Nehri’nin merkez ve Lalapaşa sınırlarına dahil olan Uzunbayır ve Suakacağı köyleri arasındaki bölge, 5 yıl süreliğine kiraya çıkarılıyor.

Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanları ile deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkı kiralama komisyon başkanlığı tarafından çıkarılan ihale 4 Temmuz Çarşamba günü müdürlükteki müdür yardımcısı odasında saat 14.00’te gerçekleşecek.

BİRİNCİ YIL AVLANABİLİR SU ÜRÜNLERİ MİKTARI 21 BİN 500 KİLO

Tahmini kira bedelinin ilk yıl için bin 714,43 TL olduğu ve kira bedelinin peşin olarak tahsil edileceğinin vurgulandığı şartname, Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün edirne.tarim.gov.tr isimli sitesinde duyurulurken kiraya verilecek bölgenin birinci yıl avlanabilir su ürünleri miktarının 21 bin 500 kilogram olduğu belirtildi.

TUNCA NEHRİ, HASKOVO İLİ
Nehrin eski adı Tonzus’dur. Maritsa nehrinin en büyük koludur. Stara planina (Koca balkan dağı) dağının Yurushka gramada tepesinin güneyinde doğar. Haskovo ilindeki Sinapovska nehrinin ağzından sonra Tunca, Dervishki tepelikleri ve Sakar dağı arasında bulunan ve Sremski adı verilen pitoresk vadiden geçmektedir. Uzunluğu 350 kilometredir ve Matoçina köyü yakınlarında bulunan Bukelon kalesinden sonra Bulgaristan topraklarından ayrılıp Türkiye, Edirne şehri yanında Maritsa (Meriç) nehriyle birleşmektedir.
Tunca nehrinde turna balığı, yayın balığı, kefal, kababurun, karakeçi balığı, inci balığı, sazan, havuz balığı v.s. balıklar yaşar. Balıkçılık ve piknik için ilgi çekici yerler ise Avuza ve Darkaya bölgelerinde bulunmaktadır. Burada nehir dar bir vadiden geçerek bazı yerlerde, mantar ve dip balıkçılığı için elverişli, büyük su birikintileri oluşturuyor. Darkaya’nın derinliklerinde yaşayan, trofe boyutlu su mahsulleri hakkında efsaneler anlatılmaktadır. Haskovo ilinden geçen nehir kısmında turna balığı ve sazan büyük ilgi uyandırmaktadır. Ayrıca buraya yakın bölgelerden usta balıkçılar Tunca kababurunu ve karakeçi balığı için akın etmektedir.
Bütün bu öncelikler Tunca nehrini, yüzlerce Bulgar balıkçısının tercih edilen mekanı olarak, ülkedeki en ünlü balıkçılık tercihleri arasında ilk sıralara koymaktadır.

 

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.