KEKLİCEK, “DÜŞME” ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Keklicek, düşmeye bağlı meydana gelen incinme ve çıkık gibi durumlarda kırıkçı ve çıkıkçı gibi tıp dışı alanlara başvurulmaması gerektiğini söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Keklicek, fakültenin toplantı salonunda “Düşme Riskinde Hareket Analizleri ve Koruyucu Fizyoterapi Yaklaşımları” konulu basın toplantısı düzenledi.

Keklicek, düşmenin göz ardı edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi, Avrupa’da düşmenin maliyetinin yaklaşık 37 milyon avro olduğunu kaydetti.

Düşmelerin çoğunlukla yürüme esnasında veya harekette değişiklik yapma anında meydana geldiğini belirten Keklicek, düşmelerin yüzde 10’luk diliminin kırıkla sonuçlandığını, kırıkların ise yüzde 90’ının düşme nedeniyle oluştuğunu ifade etti.

Keklicek, “Kazara ölümlerde düşme etkili faktör”

Düşmeye bağlı olarak ortaya çıkan maddi ve manevi sorunların önemsenmesi gerektiğini dile getiren Keklicek, şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalar düşmenin maliyetinin büyük olduğunu göstermektedir. Araştırmalar düşme ve düşmeye bağlı komplikasyonlarla birlikte Avrupa’da düşmenin getirdiği maliyetin yaklaşık 37 milyon avro olduğunu göstermektedir. Bu çok yönlü olarak düşünüldüğünde hesaplanan bir tablodur. Bu durumun bireye yansıması ise telafisi mümkün olmayan süreçleri devreye sokabilir. Kazara kırıkların olması, travma yaşanan bölgeye, kişinin kemik veya sistem sağlığına bağlı olarak farklı sonuçlar doğurabilir. Birey yaşamını dahi kaybedebilir. Kazara ölümlerde düşmenin etkili bir faktör olduğu da bilinmektedir.”

Düşmenin, birçok hastalığın bulgusu olarak gözlemlendiğini de vurgulayan Keklicek, sağlık problemi olmayan bireylerin bile belli aralıklarla düşme eğilimleri konusunda test yaptırmaları gerektiğini dile getirdi.

Keklicek, düşmeye bağlı meydana gelen kırık, incinme ve çıkık gibi durumlarda da uzman hekimlere başvurulması gerektiğini belirtti

Kırıkçı veya çıkıkçı gibi tıp dışı yöntemlere başvurulmaması gerektiğinin altını çizen Keklicek, “Bir kez bile düşsek, başımıza bir kırık gelse de gelmese de bir burkulma yaşasak da yaşamasak da hiçbir yerimiz incinmese bile bunun mutlaka bir analiz laboratuvarında araştırılması gerekiyor. Bu çok önemli bir konudur. Kaldı ki bir travma söz konusu ise bunun mutlaka bir uzman hekime danışılması gerekir. Yani tıbbi olarak yardım alınması gerekir. Tıbbın dışında bir yönteme ilk olarak başvurulmaması gerekir.” diye konuştu.
Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.