ALTUNHAN, “ÇADIRLA EDİRNE ESNAFINA KARŞI HAKSIZ REKABET OLUŞTURULMAKTADIR!”

Kentte günlerdir tartışılan Kapıkule’de kurulan alışveriş çadırı krizine Edirneli İşadamı Mustafa Altunhan da dahil oldu. Eski Kırkpınar Ağası Altunhan, ETSO’ya çağrıda bulunarak, Edirneli esnafın kullanması şartıyla Kapıkule’deki 25 dönümlük arazisi üzerinde çadır kurdurabileceğini ve ücretsiz bir şekilde hizmet verebileceğini söyledi.
Edirne gündemine bomba gibi düşen Kapıkule Sınır Kapısında, kurulan devasa alışveriş çadırı krizi tartışılmaya devam ediyor. Bu kapsamda basın toplantısı düzenleyen Edirneli iş adamı ve eski Kırkpınar Ağası Mustafa Altunhan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasıyla (ETSO) Borsa’ya da çağrıda bulunarak, bu şekilde haksız rekabetin sağlandığın söyledi.

Kapıkule girişine kurulan çadırın yerinin yanlış olduğunu dile getiren Altunhan, “Bu çadırın Kapıkule’den girişe kurulması yanlıştır, Edirne esnafına karşı haksız rekabet oluşturulmaktadır. Diyelim ki Bulgaristan’dan turistler geldi, o çadırda alışverişini yaptı, hemen geri ülkelerine gitti. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Alışverişe gelen insan Edirne’nin içine girsin, kuruyemiş de alsın, ciğer de yesin, köfte de yesin, ama orada o iş öyle bir endekslenmiş ki, insanlar sadece gelsin, İstanbul’dan, Ankara’dan gelecek esnaf oradan faydalansın parayı toplayıp gitsin, bizim esnafımız da ağzı açık baksın. Böyle bir şey yok. Bunlara neden değiniyorum? Çünkü baktım ki; hakikaten bu duruma sessiz kalınıyor. Ben hiçbir odayı suçlamak, hiçbir odaya bir şey demek istemiyorum ama istenirse yürütmeyi durdurma kararıyla burada ticaret yapamazlar” dedi.

Kurulan çadırın ruhsatının olup olmadığı konusunda soru işareti olduğunu ve yasal olmadığını söyleyen Altunhan, “Kaldı ki; normalde çadırda ticaret olmaz. Buraya çadır açtık, diyorlar. Bunların hiçbiri yasal değil. O çadırda hangi güvenlik önlemleri var. Allah korusun bir yangın çıksa, her tarafı naylon. Kim bunun hesabını verebilir? Zaten bu çadıra kim ruhsat verebilir? O kurulacak çadırın ruhsatı var mıdır? Biz ufacık bir iş yapsak, 5 metrekarelik bir dükkân açsak; hemen çalışma ruhsatı, sigorta, elektrik, vergi dairesine kayıtlı olup olmadığı soruluyor. Eğer böyle bir kolaylık varsa, çadır açıp ticaret yapmak varsa; ben de Saraçlar Caddesi’nin ortasına kurayım bir çadır, orada ticaret yapayım. Kesinlikle buna müsaade edilmemesi gerekiyor. Diyorlar ki; Edirneli esnaf olacak. Ya Edirneli esnaf olacak deyip de; şimdi Edirne’deki esnaflardan hangisi dükkânını kapatıp oraya gidebilecek? Öyle bir şey yok” diye konuştu.

Bu yanlıştan dönün

Altunhan, meslek odalarının Edirne esnafına sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Bu işe sadece bu bir başlangıçtır. Edirne’de odaların sahip çıkması lazım. Böyle çadırlara, şunlara bunlara göz yummaması lazım. Benim bu kişisel düşüncem tabii. Daha güzel düşünen insanlar da vardır. Edirne ekonomisine faydalı olacak, diyen insanlar da vardır ama ben buna inanmıyorum. Edirne ekonomisi zaten şu anda durgun, esnaf biraz Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan gelen turistlerle geçiniyor. Bu turistler de Kapıkule’de karşılanırsa; bu Edirne esnafının ekmeğine kan doğramaktır. Yazıktır, günahtır. Edirne’de tekstil ürünü yok mu? Bir sürü bu işi yapan iş yeri var. Belki de; encümenden karar alındığı zaman bunu küçük bir şey zannettiler. Ama devasa bir çadır. Yanlış yapılır mı? Yapılabilir ama yanlışın neresinden dönülürse kardır. Belki de bizim bu konuşmamızdan sonra dönülür. Önemli olan, Edirneli esnafımız mağdur olmasın, esnafımıza zarar gelmesin” ifadelerini kullandı.

Çadır krizine alternatif çadır önerisi

ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un çadıra karşı oldukları yönündeki görüşü hatırlatılan Altunhan, açıklamasına şöyle devam etti: “Ama önce onlar çağırmışlar, onlar izin vermişler. Tavşana kaç, tazıya tut denmez. Orada doğru söylemiyorlar. Ne demek ya. Ticaret Odası Başkanıysa çıkacak aslan gibi, ‘Ben bu çadıra karşıyım arkadaş’ diyecek. Esnafları toplayacak. Ağzının ucuyla kim konuşursa, onda bir şey vardır. Avazı çıktığı kadar bağıracak Edirneli esnaf için. Ufacık bir köşeden bir şey söyleyip ‘Ben karşıyım’ demekle olmaz. Avazı çıktığı kadar bağıracak. Hele ki Ticaret Odası Başkanı, diğer oda başkanları avazı çıktığı kadar bağıracaklar. Haklarını arayacaklar. Bu esnafın haklarını korumak için oturuyorlar o koltuklarda. Maalesef Oda Başkanlarımız da biraz zafiyet var bu konuda. Zafiyet göstermesinler, dik duruşlarını göstersinler. Oturdukları koltuğun, makamın hakkını versinler. Onlar koltukların hakkını vermezlerse, benim gibi birisi de çıkar böyle onlar hakkında konuşur. Kendilerine laf konuşturmasınlar.

Madem bu çadıra bu kadar önem veriyorlar; Ticaret Odası ve Borsa birleşerek Edirne esnafına büyük bir çadır yapsın. Benim Kapıkule yolu üzerinde, yola sıfır 25 dönüm yerim var. Orayı da ben bedava Edirne esnafının hizmetine vermeyi taahhüt ediyorum. Bu da benden” .

Haber MERKEZİ

27 Temmuz 2019 Cumartesi, 07:00

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.