TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN BİR İLK DAHA: EĞİTİM ALANINDA İLK UNESCO KÜRSÜSÜ KURULUYOR

Yükseköğretimde eğitici kalitesi ve kurumsal bağlılığı artırmak, teknolojiyi merkeze alan bir vizyon geliştirmek ve eğitici motivasyonunu yükseltmek gibi Trakya Üniversitesinin temel hedeflerini merkeze alan ve Üniversitemizin eğitimdeki kalitesiyle Balkanlar ve Dünyaya açılmayı öngören uluslararası hedeflerini destekleyen UNESCO Kürsüsü’nün (UNESCO Chair) kuruluş başvurusu UNESCO’ya sunuldu.

Kaliteli Eğitim ve Dijital Dönüşüm (Quality Education and Digital Transformation) adındaki kürsünün kurucusu Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erdem Demiröz süreç ile ilgili yaptığı açıklamada, “Üniversitelerin, Eğitim, Çevre, Cinsiyet ve Kültür Araştırmaları alanlarında oluşturdukları UNESCO Kürsüleri ve UNITWIN Ağları kuruluş amaçları doğrultusunda yerel, ulusal ve uluslararası gerçekleştirecekleri faaliyetleri 4 yıllık süreler ile UNESCO Genel Sekreterliğine sunuyor. Faaliyetlerini gerçekleştirirken yine ulusal ve uluslararası işbirliklerini güçlendirmek zorundalar. Bu kapsamda hazırladığımız UNESCO Kürsüsü; Kenya Mount Üniversitesi ‘Digital Education, Interdisciplinary Teaching and Sustainable Development’’ Kürsüsünden, Yunanistan Aristotle Üniversitesi ‘’Education for Human Rights and Peace, the UNESCO Catedory II Centre’’ ile ‘’Water-Environment Center fort he Balkans’’ Kürsülerinden ve ayrıca Japonya Kyoto Üniversitesi ‘’Water, Energy and Disaster Management for Sustainable Development’’ Kürsüsünden uluslararası işbirliklerini öngören destek mektupları almıştır. Kürsünün ayrıca ilk 4 yıllık projelerinde Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dış İlişkiler Uygulama Araştırma Merkezi gibi Üniversitemizin eğitimde kalitenin artırılması konularında aktif çalışan birimleri de yer alacaktır.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Edirne, UNESCO Dünya Mirası Lisesindeki Selimiye Camisi ve Külliyesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki 2. Beyazıt Külliyesi ve Uzunköprü ile Somut Olmayan Kültür Mirası Listesindeki Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile hem somut hem de somut olmayan güçlü kültürel mirasıyla Ülkemizin gurur kaynağıdır. Trakya Üniversitesi olarak Türkiye ve bölgemiz coğrafyasında kültürel mirasımızın korunmasına ve tanıtılmasına hizmet etmek gayesiyle çalışıyoruz. Şehrimizde bulunan, birçok medeniyetin tarihini simgeleyen kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli çalışmalara imza atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda Trakya Üniversitesinde, yaptıkları çalışmalar ile UNESCO’ya birçok kültürel eserimizi kazandırmış çok güçlü bir ekiple, ülkemizde Eğitim Alanındaki ilk UNESCO Kürsüsünü kuruyoruz. Birçok medeniyete ve devlete ev sahipliği yapmış, adeta bir kültür başkenti olan Edirne’de bilimin, toplumsal değerlerin, barışın sürdürülebilirliğinin desteklenmesi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Kürsünün projelerinin sürdürülmesindeki iş süreçleri kapsamında, finansal kaynak araştırmaları ve proje başvuruları ile ilgili olarak Sürekli Eğitim ve Teknoloji Transfer Uygulama Araştırma Merkezlerinde eş zamanlı görev alan Öğretim Görevlisi Burcu Özer; stratejik planlama ve kurumsal işbirlikleri geliştirilmesi çalışmalarında Öğretim Görevlisi Yaşagül Ekinci; uluslararası işbirlikleri ve eğitsel koordinatör olarak ise Dr. Emine Demiröz UNESCO Kürsüsü çalışmalarında yer alıyor.

Haziran 2019 sonu itibari ile 118 farklı ülkede, 760’ün üzerinde UNESCO Kürsüsü ve 45 UNITWIN Ağı bulunuyor. Brezilya’nın 22, Fransa’nın 34, Meksika’nın 23 üniversitesinde UNESCO Kürsüsü bulunurken, Rusya’da 61 ve İspanya ise 64 UNESCO Kürsüsü halihazırda çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemizde ise, çevre, hukuk, kadın araştırmaları ve kültürel miras gibi alanlarda faaliyet sürdüren 13 tane UNESCO Kürsüsü bulunuyor. Dr. Erdem Demiröz’ün hazırladığı UNESCO Kürsüsü, ülkemizde Eğitim Alanında kurulan ilk UNESCO Kürsüsü niteliğini taşıyacak ve ülkemizin 14. Kürsüsü olacak.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.