Sadettin BAYRAM YAZDI: CAN BOĞAZDAN ÇIKAR


Kitap kurdu olan değerli arkadaşım Ali Uzun bir kitap tavsiye etti. Yazarı Mehmet Ali Bulut, kitabın adı “ Can Boğazdan Çıkar.” Üç yüz dokuz sayfalık kitabın henüz seksen sayfasını okudum ve sağlık açısından bu derece önemli olan kitabı şimdiye kadar neden okumadım diye hayıflandım.
1980 li yıllarda merhum Babam Ali Rami Bayram’ı Gülhane Askeri Tıp Akademisinde bir profesöre muayene ettirmiştik. Aralarında şöyle bir konuşma geçmişti.
– Amca yemeği az yiyeceksin…
– Can boğazdan gelir doktor bey…
– Boğazdan da çıkar amca…
Bu hadiseden yaklaşık kırk yıl sonra “Can Boğazdan Çıkar” kitabını bir merak ve haz ile okumaya başladım. Kitap insan sağlığını direkt olarak ilgilendiren yeme içme konusunda ibret ve öğütlerle dolu.
Dinimiz ve Yüce Peygamberimiz yeme içme konusunda çok önemli tavsiyeleri var. Az yeme, organik yeme ve ölçüyü kaçırmama hususu çok mu çok önemli bir konu. Bunlar uzun hikâye. Bendeniz önemli noktaya değinip bu hususta ahkâm kesmeyeceğim.
Yazar Mehmet Ali Bulut diyor ki: Bir insanın sağlıklı olup olmadığı ayak başparmaklarını alnına değirip değiremediği ile ölçülebilir. “ Ben denedim az kaldı ama başaramadım. Başarıncaya kadar uğraşacağım. Sizlerin de bunu denemesinde fayda vardır.
İnsanoğlu maalesef kendi eliyle, kendi yedikleri ve içtikleriyle hayatını cehenneme çevirebiliyor. Sıhhatli bir beden, biz hiç farkında olmadan vücuttaki yırtık ve yıkılmaları tamir ediyor. Bunu da yediğimiz besinler yapıyor. Besinlerden arta kalan kilo olarak depolanıyor.
Vücut sürekli, aralıksız işleyen bir atölye gibidir. Esasında hepimizi hasta eden, insan sarayını harap hale getiren unsur, kötü beslenme, tiryakiliklerimiz ve alışkanlıklarımızdır. İnsan vücudu Allah tarafından hastalanmamak üzere tasarlanmıştır. Vücudumuzdaki tüm organlar; kalp, ciğerler, mide, panreas, böbrekler, beyin gibi organlarımız aralıksız çalışmak üzere yaratılmıştır. Ama fıtratına uygun yiyip içme alışkanlıklarını kaybeden insan adeta kendi tercihleriyle kendisini zorla hasta eder. Böylelikle hastalık kader değil tercih olur. Tabii bunun istisnaları vardır. Yeme içme tercihlerimiz tüm organlarımızı tahrip eder. Genleriyle oynanmış gıdalar, colalar, sigara, alkol, uyuşturucu, kötü tiryakilikler ve aşırı yeme içmeler bizi hasta eden ana unsurlardır.
Bu yazının ilham kaynağı Mehmet Ali Bulut’un “ Can Boğazdan Çıkar” kitabıdır. Bu kitabı sizlere sağlıklı bir yaşantı için hararetle tavsiye ederim.
Şen ve esen kalınız.
Hayat Yayınları Gurubu
0212 6131100
0530 2909978

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.