EDİRNE VALİSİ EKREM CANALP’İN KIRKPINAR MESAJI

​Tarih ve kültür kenti Edirne’nin fethi ile başlayan ve 658 yıldır kesintisiz süren efsanesi Kırkpınar’a kavuşmanın mutluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.

​Rumeli’nin fethi için yola çıkan 40 akıncı arasında bulunan Ali İle Selim kardeşler bugün Yunanistan toprakları içerisinde kalan Simovina köyü yakınlarında güreş tutarlar. Saatlerce süren güreşte iki kardeşin yenişemeyip, hayatlarını kaybetmesiyle başlayan EFSANE 658 yıldır özünden kopmadan devam etmektedir. Bu topraklarda doğan ve yüzlerce yıldan beri süregelen ata yadigârı güreşin, emek, sevgi, saygı ve inançla harmanlandığı Er Meydanı’ndan, tarihimize adını altın harflerle yazdıran nice pehlivanlar gelip geçmiştir.

​UNESCO tarafından 2010 yılında “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınan Kırkpınar; objeleri (kırmızı dipli mum, kıspet, yerel geleneksel giysiler, peşgirler, zembil, yağ ibrikleri, meydan davulu ve zurnaları), ritüelleri (salavatlama ya da dualama geleneği, mevlüt geleneği, peşrev ritüeli, yağlanma ritüeli), ve kültürel kimlikleri (pehlivan kimliği, Kırkpınar ağası kimliği, cazgır kimliği) gibi içinde barındırdığı öğelerle, yüzyıllar öncesinden günümüze taşınan en önemli kültürel değerlerimizden biridir.

​Galibi belli olmayan bir güreşte can veren iki akıncıya vefa olarak doğan ve 658 yıldır devam eden tarihi güreşlerin, asırlardır süregelen gelenekleri, geleceğe taşınan değerleri ve ritüelleri, Kırkpınar efsanesini yaşatmaya devam etmektedir. Bu anlamda; güreşi ata sporu addeden milletimiz için emsalsiz bir gurur kaynağı olan Kırkpınar’ın kendine has değerleri ile yaşatılması, özünün korunarak gelecek nesillere aktarılması önemlidir.

​Bu sene 658. düzenlenen ve Türkiye’nin başpehlivanının belli olduğu, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşarken; öncelikle Er Meydanı’ndan gelip geçen, Koca Yusuf’tan Kurt Dereliye, Kel Aliço’dan Tekirdağlı Hüseyin Pehlivana, Geçkinlili Yusuf Pehlivana kadar bütün yiğitlerimizi rahmetle anıyorum. 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza, yağlı güreşin olmazsa olmaz değerleri Kırkpınar Ağalarımıza, Cazgırlarımıza, Hakemlerimize, Pehlivanlarımıza ve Pehlivanlarımıza destek veren şahıs, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, güreşlere katılacak tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.