YUZLERCE YILLIK KONACIK BAYRAMI VE ŞÜKÜR DUASI
Adını, Bulgaristan’ın Krumovgrad (Koşukavak) şehrindeki Konacık köyünden, “Konacık Bayramı ve Şükür Duası” Edirne’nin Musulça köyünde yoğun katılımla gerçekleşti. Buğdayların başağa geldiği dönemde, dolu gibi doğal afetlerden ürünlerin korunması için Allah rızası kazanmak amacıyla her yıl kurban kesiliyor. Çevre köylerin de davet edilmesiyle kesilen kurbanlar pişirilerek davetlilere ikram ediliyor.
Gönüllülük esasına dayanan kurban kesimlerinde, maddi durumu daha az elverişli olanlarda kendi rızasına göre para veya erzak yardımı yapıyorlar. Bunun yanında ailelerinde yeni doğan çocuğu olan, bir önceki sene hasatta iyi verim alanlar veya yeni bir mal edinenler de ikinci bir kurban kesebiliyorlar. Tahmini 600 – 700 yıldır bu geleneği devam ettirdiklerini söyleyen Edirne Cemevi dedesi Mustafa Çetin, “Konacık bayramı yüzyıllardan beri devam eden bir gelenek. Bu köyün yüzde 99’u Kırcaali Koşukavak Konacık köyünden gelme. Osmanlı imparatorluğu döneminde devrin padişahi ve Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli balkanları Türkleştirip İslamlaştırmak için atalarımızı bu bölgeye göndermişler. Kurban kesme geleneği o dönemlerden kalma. Bu geleneği buğday başakları görüldüğü zaman Allah rızası için doludan korunması amacıyla yapıyoruz. Tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Kim gönlünden ne koparsa veriyor. Bu gelenek için bir kurban kesen de oluyor, bunun yanında ailesinde yeni bir çocuk doğmuşsa, bir önceki sene iyi mahsul almışsa veya herhangi bir mal edinmişse ikinci bir kurban yapanlar da oluyor. Maddi durumu elverişli olmayanlar da zorunlu olmamak şartıyla gönüllerinden koptuğu kadar para yardımı yapıyor. Bu yardımlarda belirli bir miktar yok. Kim gönlünden ne koparsa o kadar yapıyor” dedi.
Gönüllülük esasıyla yapılıyor
Bu yılki Konacık bayramı için 50 koyun kesildiğini belirten Musulça Köyü Muhtarı Deniz Bostan, “Bunun yanında 150 kilo pirinç, bin 500 – 2 bin civarında yufka açıldı. 70 Kadın emek verdi, hizmet etti. Dört bin kişi civarında katılım oldu. Tüm köy halkına teşekkür ederiz. Hiçbir yardım almadık, tamamen köy halkının gönüllüğü esasına dayalı oluyor. Tüm Trakya halkının katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Etkinlikte, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm yaptığı konuşmada şükrün ve dayanışmanın önemi üzerinde durdu.
Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı etkinliğe, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Havsa Kaymakamı Neslihan Kısa, Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ve İl Genel Meclisi Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, 31 Mart seçimlerinde AK Parti Edirne Belediye Başkanı Adayı olan Av. Koray Uymaz, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ve Aziz Georgi Kilisesi Papazı Aleksandır Çıkırık katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Yunanistan’ın Dimetoka kentinde bulunan Seyit Ali Sultan Dergahı dedeleri Ahmet Paşa ve Abdi Pencal ile birlikte Bulgaristan’ın Haskovo (Hasköy) kentinde bulunan Osman Baba Tekkesine bağlı Alevi – Bektaşiler katıldı.
Kaynak: Ali Süzen
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024