Ahmet Davutoğlu konuştu: Benim yeni hâlden kastettiğim…

 
Ahmet Davutoğlu konuştu: Benim yeni hâlden kastettiğim, bir iç muhasebeyle kendimize çeki düzen vermektir.
Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Konya’da konuk olduğu TV programında siyasi tartışmalarla ilgili dikkat çekici değerlendirmeler yaptı. ‘’Diyanet’in Yenikapı’daki teravih namazı etkinliği’’ni neden eleştiriyor? Ramazan atmosferinde yapılan dini etkinlikler siyasete mi alet ediliyor? Dini değerler siyasi ve ekonomik çıkarlar uğruna kullanılıyor mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hangi uyarıları yaptı?

Konya Dostları Platformu’nun dünkü iftarına katılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, dinin siyasi ve ekonomik çıkar için kullanılmasına sert tepki gösterdi, ‘’Özellikle bugünlerde dinimizin siyasal ve ekonomik çıkar uğruna hoyratça kullanılması kim tarafından yapılırsa yapılsın, biraz önce bahsettiğim emanete asıl ihanet odur. Biz bu emanete sahip çıkacağız. Yılmayacağız’’ dedi.

Davutoğlu, iftar sonrasında Kanal 42’de katıldığı TV programında Kerem İşkan’ın sorularını yanıtladı, siyasi ve ekonomik gündeme ilişkin dikkat çekici açıklamalar yaptı. Davutoğlu, yeni parti çalışmalarıyla ilgili soruları da yanıtladı, ‘’Ya yeni bir hal ya da izmihlal’’ davetiyle yaptığı çıkışın ne anlama geldiğini anlattı.

ÜLKEMİZİN GENEL AHVALİ İÇİN DE HEP BERABER KONUŞMAMIZ İSTİŞARE ETMEMİZ GEREKEN ŞEYLER OLUYOR
Ramazan boyunca dostlarla iftar buluşmaları yaptınız farklı şehirlerde.
Diyarbakır, Ulu Cami’nin birçok açıdan özel bir yeri var bende. Ulu Cami’nin içinde olduğum anın özel bir etkisi oluyor. Kâbe-i Muazzama, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa, Diyarbakır Ulu Cami ve Bursa Ulu Cami. Ayrıca sosyal ortam olarak da etkilidir. En zor şartlarda da gittim Diyarbakır’a. Terörle mücadele devam ederken. Daha 2013 yılında gittim konferans verdim. Bütün o şartlarda Diyarbakır bizi hep muhabbetle kucakladı. Bir şeyi hissediyorsunuz. Bir şehri siz sevdiğinizde o şehrin mensupları da sizi seviyor. Bu sevgiyi tarif etmek de mümkün olmuyor. Çok güzel geçti Diyarbakır. 12-14 saat kaldık ama iftarla sahur arası üç dört farklı mekanda ayrı sohbetler, iftar ayrı güzel… Sahur, sabah namazı, Ulu Cami, Hz. Süleyman Camii… Çok güzel bir ziyaretti Hamd olsun.

YENİKAPI’DAKİ TERAVİH GÜZEL AMA SİYASİ BİR ANLAM TAŞIMASI RAMAZAN İKLİMİNE AYKIRI
Yenikapı’daki teravih namazıyla beraber bazı tartışmalar başladı. Bu kadar çok dinin siyasetin içine girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ramazan bir iklimdir. O iklim, oruç tutanı tutmayanı, Müslümanı, gayrimüslimi kuşatır. Osmanlı dönemi İstanbul ramazanlarına, bizim çocukluğumuzda dahi, İstanbul’daki mahalle kültürüne baktığımızda, ramazanda gayrimüslimler de açıkta yemek yemez, ramazan ikliminden istifade ederler ve ramazan iklimine muayir bir çaba içine girmezlerdi. Dolayısıyla birleştirici bir motiftir ramazan. Herkesin bir şekilde hissiyab olduğu bir iklim oluşur. Tabi, ramazanın seçim öncesine geldiği dönemlerde bazen seçimin iklimiyle ramazan iklimi bir uyum içine giremiyor. Seçimin iklimi, bir taraf olmayı getiriyor. Ramazan iklimiyse tüm tarafları aşarak muhabbet duymayı getiriyor. Ramazanın birleştirici olması gerekir. Ben prensip olarak görevlerim esnasında dini atmosferin içinde siyasi mesajlar vermeyi doğru bulamadım. Bazen kaçamadığımız haller dışında cami içinde mümkün olduğu kadar izin vermemek lazım. Orası ayrı bir mekan. Orada ola ki farklı siyasi görüşlerden olanlar olur, sizinle aynı düşünmeyenler olur, sizi sevmeyenler olur. Oraya gelenler Allah sevgisiyle geliyor. Bunlara özen göstermek gerektiği kanaatindeyim. Tabi teravihin açık bir alanda geniş katılımla kılınması güzel ama bunun siyasi bir anlam taşıması ramazanın bu iklimine aykırı olur. Bizim bu birleştirici iklimi korumamız hepimiz için önemli.

BUNU KİM YAPARSA YAPSIN DOĞRU DEĞİL
Doğası gereği siyaset ayrıştırır, farklı görüşler ortaya çıkar. Doğası gereği de ramazan birleştirir. Eğer siyaseti tek tip yaparsanız siyasetin doğasına aykırı olur. Her fikir olabilir siyasette. Ramazan da herkesin birleştiği bir atmosferi farklı siyasi görüşlere göre değerlendirmeye kalkarsanız o da olmaz. Bunu kim yaparsa yapsın doğru değil. Hangi parti yapmış olursa olsun. Hangimiz yapmış olursak olalım, doğru değil. O birleştirici özünü, ramazan iklimini korumak lazım.

MEHMET GÖRMEZ, DİYANET’TEN KENDİ İRADESİYLE AYRILMADI
Mehmet Görmez’le ilgili bazı polemikler oldu.
Ben Mehmet Görmez Hocamızı akademik hayattan da tanırım. Diyanet İşleri Başkanı’yken, Dışişleri Bakanı olarak da birlikte çalıştık. Döneminin uzatılması benim Başbakanlığım dönemindeydi. Hatırlarsanız, bir karar alarak doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı başbakanlığa bağlamıştım. Bir bakana değil de Başbakanlığa çünkü Diyanet teşkilatının bir bürokratik mekanizma gibi görülmemesi gerekir,

dusuncemektebi.com

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.