Edirne’de Mahalleli 9 Yıldır Hukuk Mücadelesi Veriyor

Edirne’de Mahalleli 9 Yıldır Hukuk Mücadelesi Veriyor
Edirne’nin Kocasinan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, 2016 yılından bu yana mahallerinde yapılan ve yasal olmayan şekilde inşa edildiğini savundukları trafo binasının yıkılması için mücadele veriyor. Mahalleli, hukuki sürecin lehlerine sonuçlandığını ancak kararların uygulanmadığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Edirne’nin Kocasinan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, 2016 yılından bu yana mahallelerinde yapılan ve yasal olmadığını savundukları trafo binasının yıkılması için hukuk ve kamuoyu nezdinde mücadele veriyor. Aradan geçen 9 yıla rağmen sonuç alamayan mahalle halkı, yargıdan çıkan yıkım kararının uygulanmasını bekliyor. Mahalleliler, başta Edirne Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunarak kararın bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.

Trafo binasının yapılmasına mahalle sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen inşaatın tamamlandığını belirten vatandaşlar, söz konusu yapının hem yasalara aykırı olduğunu hem de çevre ve sağlık açısından tehlike arz ettiğini dile getirdi. Mahalle sakinlerinden Furkan Fulya Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yıllardır süren hukuk mücadelesine rağmen bir adım atılmadığını ifade etti.

Trafo binasının bulunduğu alanın geçmişte yeşil alan olduğunu belirten Şahin, mahallelinin daha önce aynı yerde yapılan antrenör evini de yasal yollarla kaldırttığını ve yerine çam ağaçları diktiklerini söyledi. Ancak sonrasında bu ağaçların söküldüğünü ve yerine bu defa trafo binasının yapıldığını ifade etti.

“MAHKEME KARARI VAR AMA UYGULANMIYOR”
Şahin, yaptığı açıklamada; “Biz daha önceden bu enerji dağıtım binası ile ilgili bir dava açtık. Geçmişte de burada futbol federasyonunca bir antrenör evi kurulmuştu. Lakin biz yine mahalleliden topladığımız imzalarla ve mücadeleyle yıktırdık ve yerine çam ektirmiştik. Ancak bir buçuk yıl sonra yeniden çamların söküldüğünü gördüm. O dönem belediye başkanımız Recep Gürkan beye giderek ‘Biz mahalleli olarak antrenör evini yıktırdık, yerine de çamlarımız ekildi’ diye rica ettim. Recep bey ‘Çamları taşıyacağız sıkıntı yok ama biz oraya bu binayı yaptıracağız’ dedi. Bunun üzerine Meclisin aldığı karar ile binanın yapılmamasına karar verilmesine rağmen TREDAŞ, soğuk havada, tatillerde bunu binayı yaptı. Bu meclis kararı 2016 yılında alınmıştı. Biz de bunun üzerine idari yargıya başvurduk. Komşularımızdan aldığımız imzalarla, Kent Konseyimizin destekleri ile davayı açtık. Davayı 2 yıl sonra kazandık. Sonrasında karşı tarafın itirazıyla Danıştaya yollandı. Danıştay’dan gelen karar da lehimize oldu. Danıştay binanın yıkılması ve iptal edilmesinin gerekli olduğunu onadı. Bunun üzerine ben belediyeye, TREDAŞ’a bu kararları bildirdim. Gerekeni yapacaklarını ilettiler. Aradan bir yıl geçtikten sonra bana ‘Bu binanın komisyonca değerlendirileceği, rapor hazırlanacağı masrafların da kamu tarafından karşılanacağı’ cevabı geldi. Bunu da yaptılar. Tam 2 yıl oldu bu yazı geleli. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen bu uygulamayı gerçekleştiremediler. Ben o arada savcılığa da başvurdum. Fakat onlar da kovuşturmaya yer bulunmadığı cevabını verdiler. Tekrar idare mahkeme yoluna gitmem söylendi” dedi.

“HASTANENİN YANINA TRAFO DİKMEK MANTIKLI MI?”
Hastane binası yanına yapılan trafonun sağlık açısından risk teşkil ettiğini belirten Şahin; “Biz mahalleli olarak 2016 yılından beri buranın mücadelesini veriyoruz. Gerekli bakanlıklardan, valiliğimizden, belediyemizden bu bina için gerekli işlemleri hızlandırılmasını talep ediyoruz. Bu alanın tekrar yeşil alan olmasını istiyoruz. En önemlisi ise radyasyon yayması. Biz Trakya Üniversitesi tarafından bilirkişi istedik. Geldiler, ölçüm yaptılar, radyasyon değerinin olması gerektiğinden çok daha fazla olduğunu tespit ettiler. Ayrıca hastanenin yanında böyle bir binanın olması mantıklı mı?” ifadelerini kullandı.

“TRAFONUN YIKILMASI VE ALANIN ESKİ HALE GETİRİLMESİNİ SAVUNUYORUZ”
Mahalle sakinlerinden Yılmaz Eren de trafo binasının yıkılması ve yeşil alanın tekrar kazandırılmasını istediklerini söyleyerek; “Edirne’de çok sayıda yeşil alan ve park yok. Kişi başına bildiğimiz kadarıyla üçer metrekare yer düşüyor. Burası gördüğünüz gibi kentleşmesinde alt yapısı tamamlanmış bir alan. Burada da yeşil alanlara ayrılmış imara uğraması sonucu kamuya terkedilmiş alanlar. Fakat bu tip yeşil alanlarda ya girişimcilerin ya da kamu kurumlarının gözü oluyor. Bunlardan birisi de TREDAŞ. Burada gördüğünüz bina ki, TREDAŞ biliyorsunuz artık özel bir sektör. İstediği yeri, kamulaştırabilir, istediği yeri para karşılığı alarak tesisini yapabilir. Ama gidip belediyeden yer alıyorlar ve böyle bir trafo binası yapılıyor. Trafo yapılan alan çamlık bir alandı. Geçmişte de burada futbol federasyonunca bir antrenör evi kurulmuştu. O da yasal değildi. Yine mahalleli olarak girişimlerimizle iptal edildi, yıkıldı yerine çam ağaçları dikildi. Ancak arkasından bu trafo binasının tekrar yapılması mahalle olarak tepkimizi göstermemize sebep oldu. Hala bu trafo binasının yıkılması ve bu alanın eski hale getirilmesini savunuyoruz, istiyoruz” diye konuştu.

“YURTTAŞ GÖREVİNİ YAPIYOR ANCAK İDARİ MAKAMLAR YAPMIYOR”
Edirne Kent Konseyi eski başkanlarından Ziya Gökerküçük, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu mücadelenin içerisindeyken Kent Konseyi Başkanlığı görevindeydim. Dolayısıyla mahalleli ile beraberdik. Kent Konseyi’nin en büyük amacı kentlileri bilinçlendirip, kente sahip çıkmayı sağlamak. Bu mahallede arkadaşlar kentlilik bilincinde olarak görevlerini yaptılar. Tek dilekleri idare makamlarının bu yapılanlara cevap vermesi. Kentli görevini yapıyor, yurttaş görevini yapıyor ancak idari makamlar yapmıyor. Onun için de yapılmasını talep ediyoruz.”

Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.