Fikret MERTER YAZDI: KENDİNİ YARGILAMAK
Kendini yargılamak; başkalarını yargılamaktan daha zordur. (Zaint Exupery)
Çağımızın en yaygın hastalığı kibir ve kendisini üstün görme duygusudur.
Maalesef en fazla da çok okuduğunu ve bilgili olduğunu iddia eden insanlarda son zamanlarda daha fazla izlenmektedir. Hiçbir zaman hatalı olduğunu kabul etmez dolayısıyla kendini daima en doğru zannederler.
Başkalarının hataları ve kötülükleri ile uğraşarak ruhunu karartma, düzeltilmesi gereken biricik insan kendinsin.
(Ralph Waldo Emerson)
Yunus Emre’nin dediği gibi:
“İlim ilim bilmektir; ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen; ya nice okumaktır”.
Halbuki her insan kendini bilmek ve çevresindekilere iyi örnek olmak için uğraş vermeli, kendini bilmenin dışında kendisinden daha mükemmel olduğunu sezdiği bir oluşuma ulaşabilmeye çalışmalı ve kusursuz olanla bütünleşebilme çabası içinde olmalıdır.
Kendini bilme bilgeliğini anlatan Fars dörtlüğü şöyledir:
“O ki, bilmiyor ama biliyor bilmediğini; çocuktur, onu eğitin/yetiştirin. O ki, bilmiyor ama bilmiyor bilmediğini; cahildir, ondan uzak durun. O ki, biliyor ama bilmiyor bildiğini; uykudadır, onu uyandırın. O ki, biliyor ama biliyor bildiğini; bilge kişidir, onu izleyin.”
Kendini ve haddini bilmeye, bulmaya, kendini yetiştirmeye çalışılmalı. Kendimize yatırım yaparak, hata ve kusurlarımızı görüp bunları düzeltmeye çalışılmalı. İnanan insan olarak amacımız; düşünen, sorgulayan, aklını kullanan, gönlü sevgi dolu, alçak gönüllü, çalışkan ve erdemli bilge birer birey olmalı ve bu gayret ömür boyu sürmelidir.
Kendini bilmeyen, hatta aramayan kişi yaşamını da boşa geçirmiş, eserini verememiş ve kendini gerçekleştirememiştir. İnsanın hayattaki en büyük başarısı kendi kendisi ile baş edebilmesidir.
Herkese iyi pazarlar…
Fikret Merter
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024