Saraç’tan Edirne’deki Tarihi Eserlerin Restorasyonu Sunumu
Saraç’tan Edirne’deki Tarihi Eserlerin Restorasyonu Sunumu
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restorasyonu devam eden Selimiye Camii, Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Uzunköprü Muradiye Camii, Rüstempaşa Kervansarayı dış cephe sundurma işi, Evliya Kasım Paşa Camii, Ali Paşa Çarşısı yangın pompa yenileme işi ile ilgili açıklama yaptı. Saraç, Evliya Kasım Paşa Camii, Gazi Mihal Bey Hamamı, Kadirhane Tekkesi ve Şeyh Şücaeddin Mescidi ile ilgili de bilgi verdi.
Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Meclisin bugün düzenlenen toplantısında Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç sunum yaptı.
Saraç, bölge müdürlüğünün faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Edirne’de 166, Kırklareli’nde 26 tane olmak üzere toplam 192 adet tescilli kültür varlığının bulunduğunu açıklayan Saraç; “Şu anda devam eden 6 tane restorasyonumuz var. Selimiye Camii, Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Uzunköprü Muradiye Camii, Rüstempaşa Kervansarayı dış cephe sundurma işi, Evliya Kasım Paşa Camii, Ali Paşa Çarşısı yangın pompa yenileme işi” ifadelerini kullandı.
“SELİMİYE’DE KALEM İŞİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Saraç, Selimiye Camii’nde dış cephe onarımlarının tamamlandığını açıklarken; “Şu anda cami içinde ince işçilik dediğimiz kalem işi çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için çok yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.
“KEŞAN’A ÖZGÜ TAŞLARIN OCAKLARINI BULUP CAMİMİZİN ONARIMINI YAPTIK”
Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii restorasyonunda sona gelindiğini belirten Saraç; “İnşallah yıl başı itibariyle tamamlayacağız. Ramazan’a da kalmadan bu camimizi ibadete açacağız. Bu caminin bir özelliği var. Bunun projelerini uzun yıllar önce hazırlamıştık. Yalnız burada Keşan’ın meşhur 2 tane taşı var. Cami, Keşan’a özgü yeşil bir taştan yapılmış. Minare de sarı bir taştan yapılmış. Bu taşların ocakları kapalı. Bizim restorasyonlarda ana amacımız, orijinal malzemeyi, yapım tekniklerini kullanmaktır. Türkiye’nin birçok yerinde buna benzer taşlar var ama bu taş değil. Onun için uzun yıllar bu taş ocaklarını araştırdık. Üniversitelere sorduk. Oradaki binaların cephelerinde, duvarlarında görünüyor. En son taş ocağını bulduk ve taşları ocaktan çıkardık. Caminin bahçesinde kurduğumuz atölyelerde kestik. Minareyi tamamen söküp yeniden yaptık. Camimizin de onarımını yaptık ve tamamlamak üzereyiz. Bazen vatandaşlar haklı olarak, ‘Çok uzun sürdü’ diyor. Ama orijinaline sadık kalmak için elimizden geleni yapıyoruz” sözlerine yer verdi.
“BAHÇESİNDE ORİJİNAL BİR DÖŞEME ÇIKTI”
Saraç, Uzunköprü Muradiye Camii’nin de tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek; “İçinde biraz işlerimiz var. Bu caminin haziresinde yüzlerce sayıda mezar taşı çıktı. Bu mezar taşlarını tek tek okuttuk, projelendirdik. Bahçesindeki kazıdan çok orijinal bir döşeme çıktı. Bunların da kurul onaylarını aldık. Bahçesi, haziresi, dışarıdaki tuvaleti, şadırvanıyla çok temiz ve güzel bir cami yapmak için uğraşıyoruz” dedi.
“15 GÜN İÇİNDE TAMAMLARIZ”
Rüstempaşa Kervansarayı’nın dış cephesindeki saçakların kötü durumda olduğunu belirten Saraç; “Şehrin tam da görünür bir yerinde ve bize de yakışmıyordu. Buna başladık. 15 gün içinde de tamamlarız” ifadelerine yer verdi.
“EVLİYA KASIM PAŞA CAMİİ’NİN ONARIMINA BAŞLADIK”
Saraç, Evliya Kasım Paşa Camii için mevcut yerinden taşınması ya da yerinde yükseltilmesi önerilerinin olduğuna dikkat çekerek; “Edirne’ye 20 yıl önce geldiğim günden bugüne kadar çok şey önerildi ama en sonunda verilen karar camimizi yerinde koruyarak onaracağız. Çünkü cami, rıhtımıyla beraber bir bütün. Çok geniş bir haziresi var. Orada da çok sayıda mezar taşı var. Camimizin onarımına başladık” dedi.
“ALİ PAŞA ÇARŞISI’NIN YANGIN SİSTEMİNİ YENİLEDİK”
Ali Paşa Çarşısı’ndaki yangın sisteminin de eskidiğini belirten Saraç; “Daha önce Ali Paşa Çarşısı ile ilgili acı bir tecrübe var. Onları da yeniledik ve çalışır hale getirdik” sözlerine yer verdi.
“KADİRHANE TEKKESİ RESTORASYONU BAHAR AYLARINDA BAŞLAYACAK”
Saraç, Edirne’deki Kadirhane Tekkesi ile ilgili de bilgi vererek; “Trakya Hastanesi’nin yanında bulunan tekkenin kazı çalışmalarını yapmıştık. Büyük bir kısmı bizim değildi ve kamulaştırma yaptık. Kazılar yapıldı, projeler hazırlandı. Rumi Vakfı’na 10 yıllığına restorasyon karşılığı tahsis edildi. Ona da bahar aylarında başlanacak. Çok güzel bir yapı ve Edirne’mize de çok yakışacağına inanıyorum” dedi.
“GAZİ MİHAL BEY HAMAMI’NIN KÜLHAN KISMINDA KAZILAR YAPILACAK”
Gazi Mihal Bey Hamamı’nın restorasyonunda ise Edirne Valisi Yunus Sezer’in büyük emeğinin bulunduğunu söyleyen Saraç; “İl Özel İdaresi’ne 30 yıllığına tahsisi yapıldı. Kazı çalışmaları yapıldı. İhalesi de yapıldı. Şu anda şantiye binaları yapılıyor. İl Özel İdaresi’nin yükümlülüğünde, bizim de denetimimizde restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. Burada bir yol konusu vardı. Hamamın külhan dediğimiz kısmı, arkasından geçen yolun altında. Belediye kavşak çalışmalarını bitirdi. Oraların da kazı çalışmaları yapılacak” ifadelerine yer verdi.
“ŞEYH ŞÜCAEDDİN MESCİDİ’NDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI”
Şeyh Şücaeddin Mescidi’nin ise sadece minaresinin günümüze kadar ulaştığına dikkat çeken Saraç; “Burasının onarımı için Çevre Koruma Vakfı ile onarım protokolü yaptık. Şu anda orada da çalışmalara başlanmış durumdadır” dedi.
“PLAN VE PROGRAM İÇİNDE OLMALI”
Saraç, Edirne’de çok fazla eser bulunduğunu söyleyerek; “Ayakta kalan 166 tane diyoruz ama yıkılanlar 266 taneden fazladır. Özellikle minaresi, temel izleri kalan eserleri de yeniden yapmaya çalışıyoruz. Bunlar belli bir plan ve program içinde olmalı. Tümünü aynı anda yapmanın şehrin estetiği açısında çok da faydası yoktur. Birer ikişer önce kazılarını yapıp, projelendirip, sonra restorasyonunu yapmalıyız. Kazasker Salih Mescidi, Medrese Ali Bey Mescidi gibi birçok mescidi sıfırdan yapıp restorasyonunu tamamladık. Bir kısmının kazıları yapıldı, bir kısmının projeleri hazırlandı. Bu şekilde bunları da birer ikişer ibadete açacağız” sözlerine yer verdi.
Batıekspres
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024