“Edirne olmasa Selimiye Camii İnşa Edilemezdi”

“Edirne olmasa Selimiye Camii İnşa Edilemezdi”
Edirne’de düzenlenen “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu”nda sunum yapan Prof. Dr. Ali Uzay Peker, Mimar Sinan’ın Edirne’yi çok iyi incelediğini belirterek; Selimiye Camii ile Üç Şerefeli Camii arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Peker, Selimiye Camii’nin Edirne sayesinde ortaya çıktığını söyleyerek; “Selimiye Camii zaten Edirne olmasa inşa edilemezdi” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi desteğiyle Edirne’de 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenen “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu” devam ediyor.

Sempozyumun bugün gerçekleştirilen “Sinan Yapıları” konulu 2’nci oturumunda; Prof. Dr. Ali Uzay Peker, “Mimar Sinan ve Osmanlı Mimarisinde Edirne Mimarlık Geleneği”, Prof. Dr. Z. Kenan Bilici, “Türbe-i Pâk Dâr-ı Ehl-i Cinân: Mimar Sinan’ın Mezar Anıtları” ve Doç. Dr. Aras Neftçi, “Selimiye’deki Sinan” konularında sunum yaptılar.

“MİMAR SİNAN EDİRNE’Yİ ÇOK İYİ İNCELEMİŞ”
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Serpil Bağcı’nın yaptığı 2’nci oturumda ilk olarak Prof. Dr. Ali Uzay Peker, “Mimar Sinan ve Osmanlı Mimarisinde Edirne Mimarlık Geleneği” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Peker, Selimiye Camii’ne bakıldığında Üç Şerefeli Camii’nin, II. Bayezid Camii’nin tasarım unsurlarının görüldüğünü belirterek; “Mimar Sinan aslında Edirne’yi çok iyi incelemiş, araştırmış. Edirne sayesinde Selimiye Camii ortaya çıkmış. Selimiye Camii zaten Edirne olmasa inşa edilemezdi. Bunu algılamadan Selimiye Camii’ni anlayamazsınız. Buradan şu çıkmaz, ‘Mimar Sinan, Üç Şerefeli Camii’ni öğrendi, onu taklit etti.’ Hayır, Üç Şerefeli Camii’nin parsel parsel ilerisindeydi. Ama en önemli kaynaklarından bir tanesidir. Mimar Sinan önemli bir dehadır. Hem geleneği çok iyi öğrenmiştir ve onu bir adım ileriye götürmüştür, hem kendi dehasını ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

BUGÜN SONA ERECEK
Prof. Dr. Z. Kenan Bilici ise “Türbe-i Pâk Dâr-ı Ehl-i Cinân: Mimar Sinan’ın Mezar Anıtları” sunumunda Mimar Sinan’ın, döneminde inşa ettiği mezarları ve özelliklerini anlattı. Sunumunda Mimar Sinan’ın anıt mezarlarının fotoğraflarıyla tanıtan Bilici, özelliklerine dikkat çekti. Doç. Dr. Aras Neftçi de “Selimiye’deki Sinan” konulu sunumunda Selimiye Camii’nin dış cephe ve içinden çektiği fotoğraflarla Mimar Sinan’ın inşa ettiği diğer camilerle farklılık ve benzerliklerini anlattı. Sunumların ardından oturum, tartışma bölümü ile sona erdi. Sempozyum, bugün gerçekleştirilecek sunumların ardından sona erecek.
Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.