Ercan Çiftçi Yazdı: Kitlelerde Istırapsızlık (Dertsizlik) Hastalığı

KİTLELERDE ISTIRAPSIZLIK (dertsizlik) HASTALIĞI

Şeker hastası misal, hastalık o kadar ileri seviyededir ki, bacağı narlanmış ateşe değse acısını hissetmez. Fertler ve nihayetinde toplumlar da benzer şekilde hissi iptal edilmiş uzuvdaki ağrısızlık/acısızlık halini yaşayabilirler. Para, şehvet, şiddet, korku, kaygı, sefa ve zevk hali bir hipnoz yahut afyon tesiri gösterebilir ve kitlelerin bazı hislerini iptal edebilir.

Böyle bir durumda hemen yanı başında Müslüman bir kadına tecavüz edilse, çığlıkları kulakları tırmalasa, gözyaşı yerine kan aksa bile istifini hiç bozmama, nadiren acıma belirtisi gösteren donuk bir surat ve ardından sanki hiçbir şey olmamış gibi işine bakış hakim davranış olarak belirir. İnsan düşüncesi algılarla zenginleşir yahut fakirleşir. Algılar ise anlatımlardan, imajlardan ve yapıp etmelerden beslenir. Kitlelerin ortak aklını besleyen argümanlar ferdi ıstırapsızlık hastalığına duçar eder.

Eylem kaçkını entelektüellerin günlerce bir şey söylüyormuş gibi yapıp aslında hiçbir şey söylememe hali, aynı fikrin sürekli ve düzenli olarak tekrar edilmesi durumu bu hastalığın en önemli tetikleyicilerindendir.

Bunların fikir ve aksiyon bütünlüğünden mahrum oluşları kitlelerde önce umutsuzluk hissinin artmasına ardından eylemsizliğin normal davranışa dönüşmesine sebep olur. Telkin edilen fikir tesir etmemeye, eylemden kopuk artan fikirsizlik hali ise bir müddet sonra kişiyi duyarsızlaştırmaya başlar.

Kudüs’ten Doğu Türkistan’a, Mısır’dan Mekke’ye, LGBT’den feminizme, İslam devlet anlayışından sanat anlayışına, ekonomiden aileye kadar mevzulara yabancılaşır. Ardından korkunç bir hipnoza tabi olmuşçasına emredileni –modern telkin vasıtaları ile öğretileni- yapmaya başlar. Bunu yaparken gönüllü ve isteklidir. Kaybettiği hislerinin farkında değildir.

Akletme dediği sadece ona sunulan, onun tarafından bilinen şeyler üzerinden yaptığı muhasebe ve muhakemedir. Bugün dünyada en etkin ve güçlü ülkeler toplumsal aklı en iyi organize eden ülkelerdir.
Kaynak: Ercan Çiftçi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.