Güner: “Selimiye Edirne’ye Neden Yapıldı?”

Güner: “Selimiye Edirne’ye Neden Yapıldı?”
Edirne Yerel Tarih Grubu tarafından düzenlenen halk buluşmalarında Mimar Sinan ve 450. Yılında Selimiye’yi anlatan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Güner, Selimiye’nin neden Edirne’de yapıldığını açıkladı.
Edirne Yerel Tarih Grubu tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen halk buluşmalarında Mimar Sinan ve 450. Yılında Selimiye konuşuldu. Programa Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne Yerel Tarih Grup Başkanı Güngör Mazlum ve çok sayıda Edirneli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Güner’in konuşmalarıyla devam etti.

“İSLAM SEDDİ EDİRNE”
Selimiye’nin neden Edirne’de yapıldığını Evliya Çelebi’nin bahsettiği bölümüyle örnek veren Güner, “Evliya Çelebi, Edirne’den bahsettiği bölümde Selimiye’yi anlatırken şöyle bir ifade kullanıyor; Lala Mustafa Paşa’dan ganimetleri iste ve benim himayemdeki İslam seddi Edirne’dir. İslam peygamberi rüyasında Selim’e diyor ki, benim himayemdeki seddi İslam Edirne’dir” ifadelerine yer verdi.

Güner, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki anlatımında Osmanlı padişahı İkinci Selim’in gördüğü bir rüyanın caminin yapılmasında başlıca etken olduğunu söyledi.

“BATIDAN EDİRNE 20 KİLOMETREDEN GÖZÜKÜYOR”
Batıdan Edirne’ye gelindiğinde Selimiye’nin kendini gösterdiğini belirten Güner, “Edirne’ye batıdan yaklaşırsanız yaklaşık 20 kilometre öteden görmeye başlarsınız. Bu size diyor ki, artık Osmanlı toprağındasınız. Osmanlı hanedanının kavramsal Edirne’sine geldiğinin işaretini verdiğini söylemek pek ala mümkündür. Bu bir teoridir. Bir rüyadaki İslam’ın seddi ifadesinden bu söylenemez ama Selimiye’nin Edirne’ye inşa edilmesinin gerekçesi olabilir. Bu teoriyi destekleyecek bir kütle somut bir görüntü arıyorsanız o da Selimiye” şeklinde konuştu.

“KATKILARINIZ ÇOK DEĞERLİ”
Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, “Selimiye’nin neden bir anıtsal yapı olduğunu, Selimiye’nin neden Edirne’de olduğunu, İslam seddi Edirne kavramını gelen turistlerimize çok doğru anlatmamız gerekiyor. Bu anlamda da sizlerin katkılarınız çok değerli” ifadelerine yer verdi.

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’ın konuşmasının ardından çiçek ve katılım belgesi takdimi yapıldı. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.