Bilar’dan Kent Tarihçilerini Tanıtacak Projeler

Bilar’dan Kent Tarihçilerini Tanıtacak Projeler
Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, İl Genel Meclisi’nde hazırladığı projeleri sundu. Bilar, Edine Şehir Tarihçileri Projesi’ni, Edirne Valiliği’ne Söğütlük ormanına yapılması için önerdiğini açıklarken; Kaleiçi’ndeki tarihi konaklarda Dr. Rıfat Osman, Dr. Osman Nuri Peremeci gibi isimlerin yaşatılabileceğini söyledi.
Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısına katılarak, derneğin gerçekleştirdiği ve planladığı projelerle ilgili sunum yaptı.

Bilar, meclis üyelerine derneğin Edirne’de Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Araştırmaları Projesi, Edirne’de Yaş Gruplarına Göre Okuma Oranları Anketi ve Değerlendirilmesi, Edirne Şehir Tarihçileri Parkı Projesi, 28 Mahalleye 28 Bilgi Merkezi Projesi, Mahallemi Tanıyorum Projesi’ni anlattı.

“İLK DEFA ANKET ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Bilar, Edirne’de Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Araştırmaları Projesi’nde kentte ilk defa bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini söylerken; “Bu kent, kent kültürünü ne kadar biliyor? Kent bilincine ne kadar hakim? Bunu yaptık. Biz diyoruz ki, ‘Edirne çok modern bir kent, Avrupa kenti, Balkanların başkenti.’ Ama biz, çocuklarımıza ne kadar okuma kültürü vermişiz? Okuma düzeyleri nedir? Ders kitabının dışında kütüphane kullanım oranı nedir? Gazete okuyor mu? Kaç aile evine gazete alıp okuyor? Bunun çalışmasını yaptık” ifadelerini kullandı.

“PROJE İÇİN SÖĞÜTLÜK İÇİNDE ALAN BELİRLENEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİM”
Millet bahçesi projesi devam eden Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı için de Edirne Valiliği’ne proje önerisi olduğunu açıklayan Bilar; “Bu kenti geçmişten bugüne taşıyan şehir tarihçileri ve bizler de kenti onların yazdıkları kitaplardan tanıyoruz. Bu nedenle Edine Şehir Tarihçileri Projesi’ni önemsemiştim. Bunu da Sayın Valimizi ziyaretimde söyledim. O sırada Söğütlük’te millet bahçesi projesi vardı. Proje için Söğütlük içerisinde alan belirlenebileceğini önerdim. Bir Edirne yolu olsun, Edirne’nin bitkilerini de etrafına dikelim ve oturma köşeleri yapalım. Burada kentin tarihinde iz bırakan tarihçilerle ilgili köşeler yapalım. Büstünü koyalım veya resmini yapalım. Oraya kütüphane yapıp kitaplarını koyalım. İnsanlar orada okusunlar, bu kente değer katan isimleri tanısınlar. Edirne’yi tanısınlar. Valimiz de projeyi yazıp vermemi istedi. Ben de projeyi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne verdim. Ama ne aşamada olduğunu bilmiyorum” dedi.

“KARAAĞAÇ’TAKİ BOŞ OKULA RESSAM HASAN RIZA KÜLTÜR SANAT EVİ ÖNERDİM”
Bilar, Dr. Ratip Kazancıgil’in yaşadığı evi, kültür ve sanat müzesine çevirmek için çaba sarf ettiğini söyleyerek; “Şu anda yüzde 90’ını bitirdim ve açtım. Kendi kitaplarımdan oluşan yaklaşık 3 bin kitabı da kütüphane odasına koydum. Onları interaktif ortama da açtım. Bu projeyi de Valimize bahsettiğimde çok heyecanlandı ve gelip evi de gördü. Örnek olarak Kaleiçi’ndeki evlerin dönüşümünü söyledim ve Kaleiçi’ndeki evlerin 1 tanesine Dr. Rıfat Osman evi ya da müzesi veya Dr. Osman Nuri Peremeci evi olarak önerdim. Karaağaç’taki boş kalan okula Ressam Hasan Rıza Kültür Sanat Evi yapılmasını önerdim. Bir odası da kütüphane olsun. Kentin 28 mahallesinde çocuklar zamanını buralarda geçirsinler. Çocuklarımız bugün kafeteryalarda ders çalışmak zorunda kalıyorlar. Şu anda kentin en büyük sorunlarından biri budur. Çünkü bir tane halk kütüphanesi var. Şu anda üniversite kütüphanesi yetersiz kalıyor. Avrupa’ya gittiğinizde her semtte bir bilgi merkezi görürsünüz. Ben bu projeyi sunduğumda, Valimizin yanındaki kişi, ‘Kimsenin kitapla işi yok’ dedi. Siz, halkın ayağına hizmet götürmezseniz, halkı hizmetle buluşturmazsanız, o çocuk kitapla buluşmadığı sürece nasıl okusun? Aile eve gazete almazsa, çocuğunun kitapla buluşması için bütçe ayırmazsa o çocuk yeni bilgiyle kendisini nasıl geliştirecek?” sözlerine yer verdi.

“PROJEDEKİ AMAÇ HER MAHALLEYİ TANITMAK”
Mahallemi Tanıyorum Proje ile ilgili de bilgi veren Bilar; “Bu benim en fazla önemsediğim proje. Bu projedeki amaç; 5 dakikalık spotlarla her mahalleyi ayrı tanıtmak. Mahallede yaşayan kişi, mahallesindeki bir kültür mirasını bilmiyor. Biz bunu bilmezsek, öğretmezsek bu kentin gelecekte nasıl kültür ve turizm kenti olmasını sağlayacağız? Sağlayamayız. Önemli olan şu andaki turizm potansiyelini değerlendirmek. Onların kültür turizmine yönelmesini sağlamak. Böyle olursa biz bu kenti kültür kimliklerini koruyarak geleceğe taşırız” dedi.

“ABDURRAHMAN HİBRÎ’NİN MEZARININ DEMİRLERİNİ KIRDILAR”
Bilar, sunumunda Osmanlı döneminde Edirne’nin şehir tarihini yazan, kentin ilk şehir tarihçisi Abdurrahman Hibrî’nin mezarının son durumuna da dikkat çekerek; “Kaynaklar, bu kişinin mezar yeri ile ilgili değişik yerler söylüyordu. Biz, Dr. Ratip Kazancıgil ile Yıldırım Mezarlığı’na gittik ve mezar taşını toprağın içinde bulduk. Dönemin belediye başkanı Cengiz Varnatopu’na gittik, güzel bir yer yapıldı. Yaklaşık 3-4 yıl önce mezarının demirlerini kırdılar. Şu anda mezar harap durumda. Belediyeye yazdım, Vali Bey’e söyledim ve hâlâ bu yer yapılmadı. Sebep ne? Paramız yok. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk şehir tarihi kitabı, Edirne kitabı. 1361’den 1451 yıllarına kadar olan yılları biz bu yazdığı kitaptan öğreniyoruz. Mezarı da Yıldırım Mezarlığı’nda. Bu mezar başka bir ülkede olsa turizm rotası olarak program yaparlar. Bizde insanlar demirlerini kırmışlar” sözlerine yer verdi.

Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.