Tercan; “Yaşlı nüfusa yönelik politikalar sadece bir sosyal sorumluluk değil, bir vatan borcudur”

Tercan: “Yaşlı nüfusa yönelik politikalar sadece bir sosyal sorumluluk değil, bir vatan borcudur”
Geçmiş Dönem MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, ‘Yaşlılar Haftası’ münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.
Tercan, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin yapısının hızla değiştiği ve yaşlı nüfusun hızla arttığı bir gerçektir. Yaşlı bakım merkezlerinin kapasitesinin yeterli olmadığı, aile ortamında bakımın teşvik edilmesi elzemdir. Özellikle, aile içinde yaşlı bireylere yönelik bakımın sağlanmasının önemli olduğu ve bu konuda teşvikler artırılmalıdır.

Mobil ekiplerle evde bakım hizmetlerinin genişletilmesi, gündüzlü bakım merkezlerinin yaygınlaştırılması, sosyal konut projeleri geliştirilmesi, yaşlı bireylerin bağımsız yaşam becerilerini artıracak eğitimler verilmesi, ve yaşlılara yönelik zorbalık davranışlarına caydırıcı cezalar getirilmesi.

Yaşlı nüfusa yönelik politikalar sadece bir sosyal sorumluluk değil, bir vatan borcudur. Sosyal güvenlik sisteminin sağlam temeller üzerine kurulmalıdır.

Dünya Yaşlılar Günü vesilesiyle, tüm yaşlılarımıza saygı, sevgi ve hürmetlerimizi sunuyoruz. ‘Bir gün hepimiz yaşlanacağız’ dolayısıyla bu farkındalıkla hareket etmek ve geleneklerimize olan bağlılığımızdan yola çıkarak yaşlılarımızın sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir yaşam sürmelerini temin etmek üzere samimiyetle gayret edilmeli. Türk milleti büyük bir ailedir ve bizler gelenek ve göreneklerine bağlı bir millet olarak, bir zamanlar bizi koruyup kollayan aile büyüklerimizi, aynı şekilde korumak, mutlu etmek ve huzurlu bir yaşam sağlamak zorundayız.

Bilindiği üzere ülkemizin demografik yapısı hızla değişmekte; ülkemiz yaşlanan bir toplum haline gelmektedir. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı tarihimizde ilk defa %10,2’ye ulaşmış olup, bu oran 9 milyona yakın bir nüfusu temsil etmektedir. 2040 yılında bu oranın %16,3’e yükseleceği, 2060 yılında ise %25’i geçeceği tahminleri konuşulmaktadır. Türkiye, Birleşmiş Milletler kriterlerine göre artık “yaşlı nüfus” kategorisindeki bir ülke konumuna gelmiş durumdadır. Buna karşılık, doğurganlık oranlarımız da hızla düşmektedir. 2001 yılında 2,38 olan toplam doğurganlık hızı, 2023 itibarıyla 1,5 seviyesine kadar gerilemiştir. Bu durum, nüfusun gençleşmesinin önünde büyük bir engel olurken, yaşlı nüfusumuzun yaşayacağı sorunlar konusunda bazı risk ve zorluklarla karşılaşacağımız anlamına gelmektedir.

Azalan doğum oranları ve artan yaşlı nüfusla birlikte yaşlı bakım hizmetlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Yaşlı Bakım Merkezlerinin ve Huzurevlerinin kapasitesi artık talebe yetişemeyecek durumdadır.

Hem resmi hem özel yaşlı bakım evlerinin ve huzur evlerinin sayısı artsa bile yaşlı nüfusumuzun artış hızına erişmesi mümkün görünmemektedir. Yaşlıların aile içinde bakımlarını sağlayacak tüm destek ve teşviklerin sağlanarak YAŞLI BİREYLERİN AİLE ORTAMINDA BAKIMININ SAĞLANMASININ TEMEL POLİTİKA haline getirilmesidir.

Mobil Ekiplerle Evde Bakım ve Evde sağlık hizmetinin yurt çapında geliştirilmesi, Gündüzlü Merkezlerin Yaygınlaştırılması, Yaşlı bireylerimizin bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak için müdahale eğitimlerinin verilmesi, Kirada oturan yaşlılar için sosyal konut projeleri geliştirilmesi, evini yaşlılarımıza kiralayan kişilere vergi indirimleri gibi teşvikler sağlanması, Yatağa bağımlı yaşlı bireylerin hastaneye gitmeden rapor alabilmesi, Malzeme ve teçhizat desteğinin sağlanması, Milli  Eğitim müfredatında yaşlılık, yaşlanma ve yaşlıya saygı konularının işlenmesi, Yaşlı bireylere yönelik zorbalık davranışlarının özel ve caydırıcı cezalara konu edilmesi, Yaşlılar için ücretsiz geziler ve Yaşlılarımız için “Vefa Haftası” ilan edilmesi ile farkındalık yaratarak yaşlıların hak ettiği vefaya erişmeleri” hayata geçirilmelidir.

Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği ve yaşlı vatandaşlarımızın ekonomik güvence altında olması ele alınması gereken kritik konular arasında yer almaktadır. Sosyal güvenlik sistemimizin sağlam temellere oturtulması, emeklilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve gelecekteki nesillerin de güvenli bir sosyal güvenlik sisteminden faydalanabilmesi için kapsamlı reformların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşlılarımızın refahını ve mutluluğunu sağlamak ve gelecek kuşaklara daha güçlü bir Türkiye bırakmak, Yaşlılarımıza sahip çıkmak, bir memleket meselesidir ve bu yalnızca onlara değil, hepimize ve gelecek nesillerimize karşı bir vatan borcudur.”

Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.