İkinci Elde ‘Tezat’ Uygulama!

İkinci Elde ‘Tezat’ Uygulama!
Ülke genelinde, ikinci el araçların alım ve satımında yetki belgesini zorunlu hale getiren ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti’ yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi… Edirneli Galeri Sahibi Gürkan Saka, yönetmelikte yetki belgesi almak için ‘iş yeri açma ruhsatı’ koşulunun kaldırılmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Yetki belgesinde en takıldığımız nokta iş yeri çalışma ruhsatı. Yetki belgesi için dükkanda belli bir metrekare isteniyordu. Şimdi ruhsat olmadan yetki belgesi alınabilmesinin yolu açıldı. Bu bana göre çok tezat bir nokta. Bu tamamen kural dışı bana göre” dedi…
Ülke genelinde, ikinci el araçların alım ve satımında yetki belgesini zorunlu hale getiren ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti’ yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete’nin dünkü sayı-sında yayınlanan ‘motorlu kara ta-şıtlarının ticareti hakkında yönet-melik’ yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre, ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak. Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek. Bazı galeri sahipleri ise yetki belgesi alımında iş yeri açma ruhsatı şartının aranmamasına tepki gösterdi.
‘RUHSAT OLMASA DAHİ BELGE VERİLEBİLECEK’
Edirneli Galeri Sahibi Gürkan Saka, uygulamanın merdiven altı satışları azalmasına yardımcı olacağını belirtip, “Yetki belgesi uygulaması bir nebze ayrım yapılmasına yardımcı olacak. Yani sadece yetki belgesi olan kişilerin daha etik bir şekilde bu satışları yapabilmesini sağlayacak. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz satışları da azaltacaktır. Burada şu nokta önemli, ruhsat olmasa dahi kişiye yetki belgesinin verilebileceği belirtiliyor. Yani dükkan veya galeri olmadan işletmeye açık diyor. Bu devam ederse kimse dükkan veya galeriyle uğraşmaz. Kişi belli ilan siteleri üzerinden mağaza açılışını yapıp satışını yapabilecek” dedi.
‘UYGULAMA KURAL DIŞI’
Ruhsat aranmamasının kural dışı olduğunu söyleyen Saka, “Yetki belgesinde en takıldığımız nokta iş yeri çalışma ruhsatı. Yetki belgesi için dükkanda belli bir metrekare isteniyordu. Şimdi ruhsat olmadan yetki belgesi alınabilmesinin yolu açıldı. Bu bana göre çok tezat bir nokta. Bu kanunla alınan bu karar çok tezat. Kişi dükkanı kapatabilir, ilan sitelerinden devam eder firma. Bu tamamen kural dışı bana göre. Burada bu standardın aşılmaması gerekiyordu” diye konuştu.
‘GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ HENÜZ OTURMADI’
İkinci el piyasasında yeni başlayan güvenli ödeme sisteminin de tam oturmadığını belirten Saka, “Bir de güvenli ödeme sistemi var. Kişi bize geldiğinde, ‘ben bu aracı almak istiyorum’ diyor. İnternet üzerinden devletin bankalarla oluşturduğu sisteme kişinin bilgileri giriliyor ve bir referans kodu geliyor. Referans koduyla alıcı kişi giriş yapıyor sisteme ve tutarlar belirlendikten sonra notere işlem gönderiliyor. İşlem notere gönderildikten sonra satış oluyor. İnternet bankacılığı kullanmayan müşterilerimiz oluyor, ya da nakit getiren veya takasa araç getirenler oluyor. Bunlar da olduğu için henüz bu güvenli ödeme sistemi tam anlamıyla oturmuş değil. Halen bazı açık noktaları var. Bu sistemin çok iyi ve randımanlı olacağını düşünmüyorum. Bunu 3 ay önce denedik ve Türkiye tamamen kilitlendi. Ben şehir dışından araç alamadım. Galeride satış yapılamadı. O gün akşamına toplantı yapıldı ve sistem kaldırıldı. İşleyişi biraz zaman alacak ama özellikle bizler bunun oturması için baya bir zaman harcayacağız gibi gözüküyor. Sistemin oturmasını bekleyeceğiz. Bence bir eğitim verilmesi gerekiyor konunun aydınlığa kavuşması için” şeklinde konuştu.
hudutgazetesi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.