İsa Kılıç Yazdı: Düşünmek Nedir?

Dost’ca…
DÜŞÜNMEK NEDİR?
—Düşünmek eşya ve olayları anlamaya yönelik zihinsel bir faaliyettir. 
—Başka bir insanın fikir ve görüşlerini ezberleyip olduğu gibi tekrar etmek düşünmek değildir. Eğer onun bazı fikirleri size doğru, bazı fikirleri yanlış geliyorsa işte o zaman düşünmeye başlamışsınız demektir. Çünkü hiçbir şey bütünüyle doğru veya yanlış olamaz.
—Zihnimiz hiç boş durmaz, her an  sayısız çağrışımlar gelip geçer. Bunların fazla bir faydası yoktur.  Düşünmek daima bir sorunu çözmeye çalışmaktır. 
—Mesela aracınızla yolda gidiyorsunuz içinden sesler gelmeye başladı. Bir kenara çekip sebebini anlamaya çalışırsınız. Bu arıza acaba şundan mı bundan mı geliyor diye aklınıza bir sürü ihtimaller gelir, hepsini test edersiniz. Sebebi anlayıncaya kadar düşünür durursunuz.
—Düşünmek eşya ve olaylar arasında bir illiyet bağı kurmaktır. Buna bilim ve felsefede “nedensellik ilkesi” denir. Sebep bilinince olayı lehimize kullanmak mümkün olur. 
—Düşünmek tekil bir olaydan onun bütün benzerlerine atlayarak bir genelleme yapmaktır. Mesela çocuk elini sobaya değdirince yanar ve bundan artık bütün sıcak şeylerin yanıcı olduğunu, ayağı taşa değer artık bütün sert şeylerin acıtıcı olduğunu öğrenir.
—Düşünmek zihinsel terkip ve tahlil yapabilme yeteneğidir. Bu zekânın en ayırıcı vasfıdır. Zekâ nesne ve olaylardaki benzeyen ve benzemeyen vasıfları kavramaktır. 
—Düşünmek çok onurlu bir harekettir ama risklidir. Size ezberletilen şeylere meydan okumanız lazımdır. Bu, hem dostlar hem düşmanlar kazandırır. Fakat daha çok düşman kazandırır. Çünkü insanları inandıkları ve doğru bildiklerinden şüpheye düşürüyor ve onların kendilerine olan inanç ve güvenlerini sarsıyorsunuz. 
Hayırlı cumalar olsun……dost. 
Kaynak:İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.