ERASTA’DA “ERİŞİLEBİLİR RESİM SERGİSİ”

Erişilebilirliğin bir hak olduğu ilkesiyle çalışmalar yapan Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Ana Bilim Dalı öğrencileri ile “engellilerin yardım nesnesi değil hak öznesi” olduğu bilinciyle farkındalık çalışmalarına devam ediyor.

Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi ve Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından desteklenen “Erişilebilir Resim Sergisi” Erasta Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Etkinliğe Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü ve Engelsiz Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Tuna, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aylin Beyoğlu, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilber Tezel, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Aynur Gıcı Vatansever öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Engelsiz Üniversite gönüllü öğrencisi / Eğitim Fakültesi Resim-İş Anabilim Dalı öğrencisi Renziye İsmihan ve Eğitim Fakültesi Resim-İş Ana Bilim Dalı öğrenci Mert Başkaya, Seyide Yıldırım’ın resimleri ile Engelsiz Üniversite Birimi’nde görev yapan Özel Eğitim Ana Bilim Dalı öğrencisi Büşra Altun’un erişilebilir uyarlamaları sanatseverlerle buluştu.

Ünlü ressamların resimlerinin yanı sıra birçoğu öğrenciler tarafından yapılan eserlerin yer aldığı sergide görme engelli bireylere Braille Alfabesi ile yazılmış A4 kağıtlar ve resimlerde yer alan QR Kod ile betimleme yapıldı. Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencisi Büşra Altun tarafından yapılan betimlemelerde görme engelli bireylerin resimleri zihinlerinde canlandırmaları amaçlanmıştır. Sergide Renziye İsmihan tarafından özel bir teknikle tuval üzerine kabartma olarak işlenen Braille Alfabesi ile yapılan resimlerde görme engelli bireylerin resimlere dokunarak resim hakkında bilgi almaları sağlandı.

Etkinlikte konuşan Özel Eğitim Ana Bilim Dalı öğrencisi Büşra Altun “Gören ve görmeyen tüm bireylerin resme erişim sağlamaları için bu sergiyi oluşturduk. Sergide Renziye İsmihan tarafından Braille Alfabesi ile yapılan resimler için Türkiye’de bir ilk diyebiliriz. Amacımız görenin bakarak görmeyeninde tuvale dokunarak resme erişebilmelerini sağlamaktır.” dedi.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aylin Beyoğlu “Renziye İsmihan bana ilk böyle bir resim yapma önerisi ile geldiğinde bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük. Tekniği oturtması ve resim okumasını yapabilmesi için önce reprodüksiyon çalışmalarıyla işe başladı. Ve şu anda tamamen kendine özgü resimlerini oluşturuyor. Öğrencilerimizin bir araya gelip böylesine güzel bir etkinlik düzenlemesi mutluluk verici. Büyük emekler sonunda ortaya çıkardıkları bu sergi için onları kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Engelsiz Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Tuna “Yüzde 12’si engelli olan toplumumuzda görme engelli bireyleri düşünerek onları da hayata katarak bence dünyayı engelsiz hale getirmek adına önemli bir çalışma ortaya çıkardılar. Bu tür çalışmalar toplumun küçük bir kesimine dahi hitap etse bile bir hareket olarak büyüyüp herkese yansıyacaktır. Bu yolda öğrencilerimizin çalışmalar yürütmesi bizim için mutluluk çok verici. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Daha önce Trakya Üniversitesinde sergilenen bu eserler iki gün boyunca Erasta’da sergilenerek Edirneli sanatseverlerle buluştu.

Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.