MAHALLELİ ŞİKAYETÇİ; TİNERCİLERİN MEKANI OLDU
Edirne Hükümet Caddesinde bulunan ve 1429 yılında Sultan I. Murat Döneminde Beylerbeyi Yusuf Paşa tarafından yaptırılan Beylerbeyi Hamamı görenleri üzüyor. Özel mülk olan ve mirasçıları tarafından kaderine terk edilen hamam için yetkililer gerekli bildirimleri yaptıklarını dile getirdiler. Bugün yarı yıkık durumda kalan hamam madde bağımlıları tarafından kullanılıyor ve bu yüzden mahalle sakinleri yetkililerden bir an önce güvenlik önleminin alınmasını bekliyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri özel mülke ait bu tarz hamamların sahipleri tarafından yapılmadığını dile getirdi. Tarihi hamamların koruma kurulları tarafından koruma kararı altına alındığını belirten yetkililer “Koruma kurullarının kararları da bağlayıcıdır. Projesi hazırlanıp restorasyonun yapılması neticesinde kararlar alınmıştır. Mülk sahipleri, mirasçılar maddi güçleri olmadığı için bu tarz tarihi dokuları onaramayacaklarını belirtiyorlar ama kamulaştırılması için de onay vermiyorlar” şeklinde konuştular.
Bugün yarı yıkık durumda kalan hamam madde bağımlıları tarafından kullanılıyor ve bu yüzden mahalle sakinleri yetkililerden bir an önce güvenlik önleminin alınmasını bekliyor.
Tarihi hamamın son durumu hakkında görüştüğümüz Anıtlar Kurulu yetkilileri ise mülk sahiplerine restorasyon için gerekli bildirimleri yaptıklarını söylediler. Son yapılan toplantıda Edirne Belediyesi’nin güvenlik duvarını yaptıracağını ve halen yıkık durumdaki hamamın madde bağımlıları tarafından kullanımının önüne geçilmesini planladıklarını ifade eden yetkililer Edirne Belediyesi’nin güvenlik duvarını yaptıracağını söylediler.
BEYLERBEYİ HAMAMI
Edirne’de Saraçhane Köprüsü ile Beylerbeyi Camisi’nin karşısında olan Beylerbeyi Hamamını Sultan I. Murat Döneminde Beylerbeyi Yusuf Paşa yaptırmıştır. Yusuf Paşa burada cami, imaret, türbenin yanı sıra bu hamamı da yaptırmıştır. XV. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilen hamamın, caminin yapım tarihi olan 1429 ile eş zamanda yapıldığı sanılmaktadır.
Beylerbeyi hamamı kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Uzun süre yapı topluluğu harap bir durumda kalmış, sonradan cami restore edilmiştir. Haber Merkezi
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024