Asırlık Gelenek Devam Ettiriliyor

Asırlık Gelenek Devam Ettiriliyor
Edirne merkeze 60 kilometre uzakta bulunan Akardere Köyü’nde asırlık kurban geleneği yaşatılmaya devam ediliyor. Köylüler tarafından kesilen kurbanların üçte bir payları bir araya toplandıktan sonra etler, tüm köylülere eşit olarak dağıtılıyor.

Edirne’nin Süloğlu ilçesi Akardere köyünde yıllar öncesine dayanan bayram gelenekleri hala yaşatılıyor. Kurbanlarını kesen köylüler, etlerin bir kısmını pişirilmesi için köyün camisinde bulunan aşçılara teslim ediyor.
Etler öncelikle temiz bir şekilde yıkanıyor, odun ateşinde dev kazanlarda pişiriliyor.

İmamın bereket duasının ardından herkese eşit bir biçimde dağıtılan etleri alan köylüler, daha sonra akşam yemeğinde yemek için evinin yolunu tutuyor. Böylelikle köyde kurban eti girmemiş ev kalmıyor.

Akardere köyü muhtarı Aydın Yeğitoğlu, bu geleneğin devam etmesi için gençlere de öğrettiklerini söyledi.

Yeğitoğlu, “100 yıldan beri 150 hane komşumuz kestikleri kurban etlerinin bir kısmını cami avlusuna getirir, burada kazanlarda kaynar. Kaynayan etleri ikindi vakti köylümüze ve gelen misafirlere dağıtımı yapılmaktadır. bu geleneğin gelecek nesillere devamı içinde genç kardeşlerimizi de yanımıza alarak işi öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu geleneğin yıllarca devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Köy halkından Alper Demiraslan ise, “Atalarımızdan ve dedelerimizden gelen geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Muhtarımız ve büyüklerimizin desteği ile Allah’ın izni ile gelecek nesillere de aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

edirnetv

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.