Basından Seçmeler/İdris Günaydın Yazdı: İmam-Hatipler Meselesi Yeniden

İmam-Hatipler Meselesi Yeniden

İmam Hatipler ile Köy Enstitüleri Cumhuriyet döneminin en prestijli okullarıdır. Köy Enstitüleri devlet eliyle kurulmuş ve devlet eliyle kapatılmıştır. İmam Hatip Okulları ise milletin desteği ile kurulmuş fakat devlet yok etmek isteyince milletle cedelleşmiş ve sonunda bu cedelleşme devlete geri adım attırmıştır.

Bu iki okuldan Köy Enstitüleri program itibariyle gıpta edilecek bir konumda iken yetişen gençlerin manevi ihtiyaçlarını düşünmedikleri için yoğun şikayet ve skandallara maruz kalmıştır. İmam Hatip Okulları ise bir maneviyat okulu olduğu ve velilerin özellikle çocuklarını bu okula vermeleri sebebiyle okulla halk arasında sıkıntı olmamıştır.

İmam Hatip Okullarının başka bir özelliği ise velinin veya öğrencinin bu okulu tercihinde mecburi eğitim veya üniversite okumak, iyi bir gelecek tasavvuru hep yedekte kalmasıdır. Bu okulları tercihte aslolan çocuğum dindar olsun ve ben ölünce arkamdan beni hayırla yad etsin dileğidir.

İmam Hatip Liseleri devlet tarafından ya görmezden gelinerek ya da ciddiye alınmayarak ademe mahkum edilse de toplum içinde hak ettiği yeri her zaman almıştır.

Eğitimde yeni bir yapılanmaya gidildiği ve Türkiye Yüzyılına uygun bir maarif projesinin hayata geçirildiği muhakkaktır.

Bu proje içerisinde İmam Hatip Liseleriyle ilgili bir değişiklik var mı bilmiyoruz. Lakin yoksa İmam Hatip Liseleriyle ilgili birkaç şey söyleyeyim:

1-İmam Hatip Liselerinin ismi değiştirilmelidir. Benim önerim Marifet Liseleri ismi daha uygundur. Çünkü bu okullarda kızlar da okumaktadır. Kızlar İmam-Hatip olmayacağına göre isim Marifet Liseleri olmalıdır.

2-Bu liselerin Proje kısmı aynen kalmalı Anadolu kısmı Marifet Endüstri Meslek Liseleri olmalıdır. Çünkü tornavidayı tanımayan, bir elektrik düsünü takamayan gençler yetişmektedir bu okuldan. Endüstri Meslek Lisesinde görev yaptım. Mezun ettiğim hiçbir öğrencim boşta değildir. Ancak İmam Hatip Liselerinden mezun ettiğim öğrencilerimden petrol pompacılığı, başkasının yanında çaycılık yapan ve emekliliği gelmiş öğrencilerim vardır.

3-Proje Okullarındaki gençlerden İmam Hatip olmak isteyenler ayrılmalı ve onlar sıkı bir programa tabi tutulmalı, üniversiteyi düşünenler üniversite sınavı ağırlıklı bir programa tabi tutulmalıdır.

4- Liseyi bitiren öğrenciler hemen sınava girmemeli ve iki yıllık İlahiyat Meslek Okullarına alınmalı ve görev alacakları garanti olmalıdır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Aslında tüm okullar kategorize edilmeli ve Almanya’daki Abitur, Fach Abitur sistemi gibi lise sonrası iki yıl ara eğitime tabi tutulmalıdır. Yalnız bu programlara katılanlar için ihtiyaca göre alım garantisi verilmelidir.

Eğitimin ciddi bir konu olduğunda hemen herkes hemfikir. İmam Hatip Okulları bu ülkenin bir gerçeği. Bu okulları tümüyle yok saymak mümkün değildir. Öyleyse rehabilite edilmeli ve buraya giden çocuklarımızı geleceğe daha iyi hazırlamalıdır.

Öğretmen arkadaşların umumiyetle şikayetleri düz liselerin Anadolu Lisesi yapılmasıdır. Bu sadece isim değişikliğinden başka bir anlam taşımayan icrattır. Bu kadar çocuğumuz Anadolu Lisesi adı altında oraya yığılacağına ve vasıfsız eleman olarak mezun edileceğine Endüstri Mesleğe yönlendirilmeli az sayıda öğrenci Anadolu Lisesinde kalmalıdır.

Türkiye bir memur ülkesi olarak düşünülmemelidir.

Türkiye bir sanayi ülkesidir. Ara elemen ihtiyacı her zamankinden fazladır.

İmam Hatip Liselerini tercih etmenin özel bir sebebi olduğuna göre bu okuldaki öğrenciyi çağın şartlarına göre hazırlamak ve İmam Hatip Endüstri Meslek Lisesi veya benim önerdiğim Marifet Meslek Lisesine dönüştürmek de idarecilere düşen bir görevdir. Vesselam.

Kaynak: İdris Günaydın

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.