Mehmet Ali Abakay Yazdı: Şehir Araştırmaları Merkezi Çalışma ve İşleyiş Özellikleri

ŞEHİR ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Çalışma ve İşleyiş Özellikleri

Her bir Şehir Kitaplığı, alfabetik olarak, bir şehrin tarih, coğrafya, edebiyat, kültür, sanat, mimarî, musıkî, gezi- seyahat olmak üzere farklı diğer bölümlerle oluşturulmuş.

Diyarbakır Şehir Kitaplığı 32, İstanbul Şehir Kitaplığı 50 Bölümden oluşmaktadır.

A…. Şehrinde yayınlanmış gazetelerle dergiler ” Basın- İletişim- Süreli Yayınlar Kitaplığı” adı altında yer alır.

A….Şehrinde doğmuş ya da uzun zaman o şehirde yaşayan şair ya da yazar eser vermişse, sanatında söz sahibi olanların eserleri, haklarında yazılan kitaplarla, düzenlenen sempozyumlarla gazetelerdeki haberler ve dergilerdeki yazılarla bütünleştirilip adlarına çıkarılan dergilerin özel sayılarıyla eserleriyle aynı kitaplıkta bulundurulmuştur.

Ahmed Sezai Karakoç, Mehmed Akif Ersoy, Cemil Meriç, Hüseyin Cahit Sıtkı Tarancı, Hattat Hamid Aytaç gibi…

Bu sıralama edebiyat, tarih, arkeoloji, sanat tarihi, kültür, sanat, eğitim, siyaset, mutfak dahil her alanı kapsayan eserler için farklılık arz etmez.

Seksen bir şehrin mutfağı aynı kitaplıkta ” Türkiye Mutfak Kitaplığı” adıyla yer alır.

Her şehre dair yerel gazetelerle dergiler, İstanbul- Ankara gibi merkez şehirlerdeki ulusal süreli yayınlarla bir basın müzesi oluşturulabilecek düzeydedir.

Bir şehri ele alırken şehrin ilçelerini ve hatta köyleriyle ilgili kaynakları kitaplıkta alt başlıkta toplanmıştır.

Şehir kapsamında ilçe-belde-köy bütünlüğü sağlanmıştır.

Seksen bir şehrimizi gezi rehberi, seyahat eserleri yönüyle tanıtan kitaplıkta yüzlerce eser bir araya getirilmiş, belgesel ve CD- DVD çalışmaları özenle temin edilebildiği şekliyle toplanmıştır.

Salnâme- Yıllık Kitaplığı’nda Osmanlı ve Cumhuriyet’ten günümüze yayınlanmış oldukça zengin bir kitaplık vücuda getirilmiştir.

Sinema Kitaplığı, aynı şekilde anı-hatıra, söyleşi, sempozyum ve sinema konulu dergi ve kitaplardan oluşturulmuştur.

Ülke kapsamında bölgeleri konu alan eserler için Bölge Kitaplıkları hazırlanmıştır: Ege Bölgesi, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi,..

Ülkeyi esas alan genel kaynaklar, tek bir kitaplığı oluşturur.

Yüz Dünya Ülkesi& Şehri, aynı alfabetik şekilde o ülkenin diliyle yazılmış, tercüme edilmiş kaynaklarla dergi ve gazete bölümlerinden teşkil edilmiştir.

Dünyanın dört kıtasına dair genel özellikler taşıyan, o kıtadaki ülkeleri ele alan yayınlar, Afrika, Asya, Amerika ve Avrupa kitaplıklarını oluşturmaktadır. Bu kitaplıklarda genel kaynakların yanında ülke ülke ve kimi şehirlere dair kaynaklarla dergiler ve gazeteler o ülkenin, devletin bölümünde yer alır.

İnanç Kitaplığı’nda tüm dünya inançlarına dair temin ettiğimiz kaynaklar, inançlara göre tasnif edilmiştir. Inançlar, ilahî ve beşerî olmak üzere kendi içinde farklılık taşır.

Bazen bir şehre ayırdığımız kitaplıkta gazete ve dergi hariç, onbeş-yirmi ve daha fazla alt başlıkta kitaplıklar oluşmuştur: İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Mardin,..

İslâm Coğrafyası, Türk Dünyası merkezin diğer kitaplıklarıdır, genel özellikleriyle.

İslâm Coğrafyası’nda olsun Türk Dünyası’nda olsun, kaynaklar o ülke dilinde yazılmış eserlerle, tercüme edilmiş kitaplar, dergilerle gazetelerden oluşmaktadır.

Titizlikle devam ettiğimiz çalışmalarda her şehire ve ülke dışındaki gezilerimizde çektiğimiz fotoğraflar, aldığımız hediyelik eşyalar da ayrı bir değere sahiptir.

Merkez açılırken bu çalışmalar sonrası üç-beş müze alt yapısını besleyecek derecede malzememiz söz konusu.

Merkezin Şehir ve İnsan eksenli oluşu, medeniyetimizi bugünle birleştirip yarına taşıma, şehirlerden yola çıkarak parçadan bütüne, tabandan tavana millî birliğin ve beraberliğin tesisi amaçlı bir fikir ve sanat hareketini medeniyetimizin yeniden ihyâsını gercekleştirmedir.

Şehir Araştırmaları Merkezi Kaynakları kısmen kayıtları bilgisayara geçirilmiş, demirbaş kayıt defterlerine işlenmiştir.

Mevcut kaynak sayısını kitap türleriyle ansiklopedi, dergi, gazete, bülten, yıllık-salnâme, sempozyum bildirileri olmak üzere kesin şekilde vemek mümkün değildir. Ancak merkez açıldıktan sonra tasnif gerçekleştirilince kesin rakamlar ortaya çıkar.

Açılması düşünülen merkezin yer temini resmîyetteki kimi girişimlerimizle olabilirlik derecesine ulaşılmadığı ve taraflarca uzlaşma sağlanamadığı için tarafımızdan mekân satın alınacaktır.

Bu merkez faaliyete geçince araştırmalar dışında kendi içinde ayrı bölümlerle birer enstitü oluşturulacaktır.

Konferans, sempozyum düzenleme, bilimsel toplantılar, imza ve tanıtım günleri, alan araştırmaları diğer etkinlikleri oluşturacaktır.

Merkez gönüllü olarak kurulacak birden çok komisyonla, ele alınacak şehrin kaynakları üzerinde çalışılacak, o şehirde yazılı-sesli – görsel çalışmalarda bulunacak, her bir şehir için birer kitap çalışması hazırlanacaktır.

Merkez, şehirlerle ilgili yazılı kaynaklarda ve sanal ortamdaki bilgilerde yer alan yanlış bilgileri düzeltecek, ilgili kurumlarla kuruluşlara düzenli bilgi akışı sağlayacaktır.

Ticarî bir gayeyle kurulmayacak merkezin çalışanlarının ve diğer zorunlu giderlerle yeni kaynakları temini, üyelerden gelen bağışlarla, merkezin bünyesindeki mükerrer kaynakların sembolik satışlarından elde edilen gelirlerle karşılanacaktır.

Merkeze üye olan kişi, kurum ve kuruluş, iki yılda bir üyelik aidatını verecek, belirlenen alanda istediği bilgileri aylık olarak alabilecektir.

Merkez, bir kütüphane şeklinde herkese açık olmayacak, merkeze verilecek konularla alakalı kaynaklar varsa, sadece o kaynaklardan taramalar dosyalanacak, dosya talep edene verilecektir.

Akademik alanda çalışanlara danışmanlık hizmeti kaynak sunumlarıyla gerçekleşecektir.

Gerek şehrimize gerek diğer şehirlerimize ait fotoğraf arşivimiz, araştırmacılara açık olacaktır.

Kurulacak merkezin bir büyükşehirde yer temini ancak kendi imkânlarımızla gerçekleşecek, hiçbir şahıs ya da kuruluştan maddî destek ve yer temini hususunda beklentimiz bulunmamaktadır.

Merkezin açılması halinde olabilecek kimi görüşmelerle kimi merkezle doğrudan ilgili kaynak kitap desteği söz konusu olursa kabul edilecektir.

Kimi şahsî kitaplıklar hibe usuluyla bağışı yapanın adıyla merkeze dahil edilecek, kişi Kitaplığı’nda istediği zaman çalışmalarını yapacabilecektir.

Çalışmalar belirginlik kazandığında merkezin daha geniş ve rahat bir mekâna sahip kılınması durumunda açılması düşünülen yer, sadece Merkez Yönetim Ekibi’nin toplantı ve çalışma alanı şeklinde tasarlanacaktır.

Bu açıklama metni sürekli sorulan sorulara bir cevap olarak kaleme alınmıştır.

Kaynak: Mehmet Ali Abakay
Merkez Kurucusu

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.