EDİRNE’MİZ MİS GİBİ LAVANTA KOKUYOR
EDİRNE’MİZ MİS GİBİ LAVANTA KOKUYOR
Toplam dört gün sürecek Edirne Lavanta Tarla Günleri dün başlarken mor bir halıyı andıran Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesi, renkli manzaralara ev sahipliği yaptı…
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğinde düzenlenen “Edirne Lavanta Tarla Günleri” dün itibariyle başladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde başlayan “Edirne Lavanta Tarla Günleri”nin ilk gününde ağırlıklı olarak çocuklara yönelik etkinlikler gerçekleştirilirken etkinlikler bugün ve yarın da devam edecek.
7 ila 10 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek “Edirne Lavanta Tarla Günleri” nin ilk gününde yaşları 5 -7 arası değişen anaokulu ve ilkokul öğrencileri, lavanta tarlalarını ziyaret etti. Mora bürünmüş lavanta ekili tarlalar arasında rengârenk görüntüler veren minik öğrenciler, enstitü müdürlüğü tarafından hazırlanan tanıtım masalarında buğday, çeltik ve ayçiçeği hakkında bilgi sahibi oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, ilk gün çocuklara yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Biyolojik çeşitlilik anlamında öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak ve onlara doğayı daha çok sevdirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Lavanta ile ilgili çalışmaları 5 yıl önce başlattıklarını ve Bulgaristan’ın bu konuda çok ileride olduğunu ifade eden Tülek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
LİTRESİ 100 EURO KAR EDİYOR
“Lavantanın Bulgaristan’da 100 yıllık bir kültürü ve geçmişi var. Bulgaristan’da bulunan Gül ve Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü arasında bir protokolümüz var. Oradaki meslektaşlarımız da yarın (bugün) burada olacak. Lavantanın adaptasyon çalışmaları yapıldı. Lavanta, adaptasyon özelliği geniş bir Akdeniz bitkisi. Soğuk anlamında da bir sıkıntı yok eksi 26’ya kadar dayanıklı bir bitki. Ekonomik ömrü uzun. En az 10 yıl ekonomi ömrü var. Temelde uçucu yağ bitkisi. Fiyat olarak da herkesin sorduğu fiyattır ama 2017 yılında elde ettiğimiz yağın litresinin 500 TL’ye sattık. Yaklaşık 100 €’ya tekabül ediyor. Burada önemli olan ürettiğiniz malı piyasaya arz ediyorsunuz. Başta kozmetik sektörü olmak üzere, toplantıda programı organize eden ekipten bir tanesi de PEREJA’nın talepleri var. Önemli olan özel sektörün talebi. Sizin ürettiğiniz şey özel sektöre hitap ediyorsa bir kalkınma, bir şey oluşturursunuz. Yarın (bugün) onlar da bölgede büyük alanlarda sözleşmeli üretim yaptırmak istiyorlar. Bunun gibi daha farklı kurumsal yapılar var.”
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu ise Edirne’nin turizm ile anılan bir şekilde olduğunu belirterek, “Farklı zamanlarda farklı turistik gruplara hitap edelim diye enstitümüz ile birlikte bir etkinlik planladık. Etkinlikleri 4 günlük planladık çünkü her gün farklı tematik özellikleri kullanarak lavantanın ve Edirne’nin farklı öğelerini ön plana çıkartarak insanlara sunduk. Etkinliğin ilk gününde çocuklara hitap etmek istedik. Çünkü çocukların ailesi, öğretmenleri çarpanları çok fazla” dedi. Bacıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“SENEYE DEVAM ETTİRMEK İSTERİZ”
“Çok önemli bir turistik destinasyon noktasındayız. İstanbul gibi 15 milyon nüfusa 2 saatlik mesafedeyiz. Burgas ve Dedeağaç gibi 1,5 saatlik mesafede yabancı turistlerin ulaşabileceği bir yerdeyiz. Haziran ayında hasat döneminde de çok önemli bir turistik potansiyeli yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Lavanta köyümüz olursa o köy hem turizmden kazanacak hem de lavantadan elde ettiği ürünü satarak kazanabilecek. Isparta’da bunun örneği var ancak bütün Trakya’nın Lavanta olması söz konusu değil. Yeterli ve sürdürülebilir ölçüde olması gerekiyor. Bu anlamda bu etkinliklerin güzel biteceğini düşünüyorum. Seneye eğer enstitümüz devam ettirmek isterse çok daha güzel olur.
LAVANTA KÖYÜ PROJESİ FİKRİ
Bizim derneğimizin parası olsa bir köyden gider 100 dönüm yer alır o köyün kaderini değiştiririm. Belki Edirne’deki bileşenler iş adamları böyle bir köy yaratma adına Kuzey’de ve Güney’de 2 köy oluşturabilirsek turistik pozisyonumuzun da bize sağladığı avantajla, farklı bir turist potansiyeli yakalayabiliriz. Çünkü artık fotoğraf çok önemli, sosyal medya çok önemli. İnsanlar fotoğraf çektirip paylaşıyor. Bu etkinliğin 500 bin kişi ile 1 milyon kişiye ulaşacağını düşünüyoruz. Öyle bir çarpan etkisi olduğunu düşünüyoruz. Biz maliyet fayda analizi yaparak bu işe giriştik. O anlamda 4 gün boyunca 3 bine yakın kişinin geleceğini düşünüyoruz. Edirne açısında güzel olduğunu düşünüyoruz. Edirne mor turistik destinasyon noktası olarak da ön plana çıkar diye umuyoruz. Çocukların dikkatini çeker diye resim ve fotoğraf atölyeleri oluşturduk. Bütün görselliklerin dünya çapında yayılacağını düşünüyorum.”
ÇOCUKLAR RESİM YAPTI, MÜZİK DİNLEDİ, OYUN OYNADI
Çocuklar için oluşturulan resim ve fotoğraf atölyelerinde aileleriyle birlikte resim yapan çocuklara ilk günün sonunda belgeler verildi. Ayrıca öğleden sonra çocuklar için düzenlenen mini konserde çocuklar gönüllerince eğlendi.
- Bu Kez Onlar Objektifin Karşısına Geçti - Ocak 10, 2025
- İsa Kılıç Yazdı: Allah Yolunda Kardeşlik - Ocak 10, 2025
- M. Ali Abakay Yazdı: Kahve Yemenden Gül Çemenden mi? - Ocak 10, 2025