ÜNİVERSİTE’DE FLÖRT ŞİDDETİ YAYILIYOR MU?
Üniversitede flö
TÜKSAM, Edirne’de kadın olmak konulu konferansında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün rolü konusunda sunum gerçekleştiren Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu, özellikle son 1 yıl içinde üniversite öğrencileri arasında flört zorbalığı ya da flört şiddeti denilen şiddetin yayıldığını açıklayarak; “Buna anlam veremedik. Maalesef ilimizde olduğu gibi ülkemizde de bu durum yaygınlaşıyor gibi” dedi. Topçu, sunumunda Türkiye’de yaklaşık her 10 kadından birinin cinsel şiddetle karşı karşıya kaldığını açıklayarak; “Ülkemizde her 2 kadından biri de duygusal şiddet yaşamaktadır” sözlerine yer verdi.
Üniversitede flört şiddeti yayılıyor
Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜKSAM), kadının ekonomi ve sosyal hayatına dikkat çekmek amacıyla Edirne’de kadın olmak konulu konferans düzenledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın moderatörlüğünü TÜKSAM Müdürü Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü gerçekleştirirken; konuşmacılarda ise İş-kur Müdürü Şengül Çildam, Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür Yardımcısı Selen Erden ve Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu yer aldılar.
Edirne’deki kadın örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri ile öğrencilerin katıldığı konferansta İş-kur Müdürü Şengül Çildam, Edirne’de kadının işgücüne katılımı ve istihdamı; Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür Yardımcısı Selen Erden, Edirne’de kadın yoksulluğu ve sosyal yardımlar; Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu ise Edirne’de kadının sorunlarına yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün rolü konularında sunum gerçekleştirdiler.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü, TÜKSAM’ın ilk programını düzenlediğini belirterek; “Tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine dair çalışmaların 2000’li yıllarla birlikte hız kazanmaya başladığını görüyoruz. Çünkü toplum içerisinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığına, farkındalığına erişen ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınma biçiminde ciddi bir artışın olduğu görülmektedir. Bu nedenle bizler de akademide kadın çalışmalarının ayrıca araştırılması ve geliştirilmesi, bir anlamda kadınların güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, akademinin içerisinden başlayarak topluma yayılan bir biçimde kadın araştırma merkezlerinin ortaya çıktığına tanıklık ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“85 üniversitede kuruldu”
Türkiye’de ilk kadın araştırma merkezinin 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırma Merkezi, 1993 yılında da Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi olarak başladığını açıklayan Ündücü; “2018 yılı itibariyle bugün Türkiye’de, 85 üniversitede, 85 kadın araştırma merkezi ya da kadın sorunları veya toplumsal cinsiyet eşitliği biçimindeki isimlerle araştırma merkezleri kurulmuştur. Bu bağlamda YÖK, 2015 yılında toplumsal cinsiyet eşitliliğinin artırılmasına dönük bir tutum belgesini yayınlamıştır” dedi.
“TÜKSAM, 2010’da kuruldu”
TÜKSAM’ın 2010 yılında kurulduğunu açıklayan Ündücü; “Merkez, öncelikli olarak araştırma, eğitim ve sosyal katkı sağlamak, sosyal sorumluluk kategorileri içerisinde değerlendirmek ve tanımlamaktadır. Merkezimizde şu an itibariyle yeni ekibimizle, kendi alanında uzman ve deneyimli kadromuzla bir anlamda sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve fen bilimlerinden oluşan akademisyenlerimizle birlikte multidisipliner bir alana katkı sağlamayı amaçlamaktayız” sözlerine yer verdi.
“Edirne nüfusunun yüzde 49,1’i kadın”
Ündücü’nün konuşmasının ardından konferansta Şengül Çildam, Edirne’de kadının işgücüne katılımı ve istihdamı konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Çildam, sunumunda 2018 yılında Türkiye’nin nüfusunun yüzde 49,8’inin kadınlar oluştuğunu açıklayarak; “Edirne’mizin nüfusunun yüzde 49,1’i kadınlardan oluşmaktadır. Kadının işgücüne katılım oranını yıllara göre değerlendirdiğimizde Türkiye genelinde 2018 yılında yüzde 34,2 olduğunu, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’nin birlikte değerlendirildiği TR21 bölgesinde ise yüzde 40’tır. TR21 bölgesinde işsizlik oranlarına baktığımızda kadınların 2018 yılında işsizlik oranının yüzde 12,5 ve toplamda da işsizlik oranının yüzde 7,5 ile Türkiye ortalamasının altında olduğu görülmektedir. Kadınların yüzde 35 istihdam oranı olduğunu, toplamda da istihdam oranının TR21 bölgesinde yüzde 55,3 olduğu görülmektedir” dedi.
“İstihdam edilenlerin yüzde 53,3’ü kadın”
2018 yılında İş-Kur’un Edirne’de 4 bin 604 kişiyi istihdam ettiğini açıklayan Çildam; “İstihdam edilenlerin yüzde 53,3’ü kadınlardan oluşmaktadır. Düzenlediğimiz meslek edindirme kurslarımız, 2018 yılında yüzde 93 oranında kadınlardan oluşmaktadır. 2018 yılında işbaşı eğitim programlarına katılanların yüzde 77’si de kadındır. 2018 yılında 130 ayrı meslekte 400’den fazla grupta işbaşı eğitim programı ve meslek edindirme kursları düzenlenmiştir. İstihdam oranımız da yüzde 75 ile 80 arasındadır. Kadınların istihdamı önceliğimizdir” ifadelerine yer verdi.
“3 bin 992 kişiye ulaştık”
Çildam’ın sunumunun ardından konferansta Selen Erden, Edirne’de kadın yoksulluğu ve sosyal yardımlar konusunda sunum gerçekleştirdi. Erden, sunumunda kadınlarla ilgili sosyal hizmet alanında koruyucu, önleyici ve geliştirici hizmet modelleri kullandıklarını belirterek; “2 yıl süren SİROMA adı verilen bir proje yürütüldü. Önceliğimiz dezavantajlı kadın Romanlar idi. Ama projede dezavantajlı olduğunu düşündüğümüz kadınlar da yer aldılar. Sonuç olarak Edirne’de 3 bin 992 kişiye ulaştık” dedi. Erden, sunumunda özellikle dezavantajlı toplumlarda görülen çocuk evliliği sorunuyla ilgili Edirne’de hazırlanan kısa filmin video gösterimi gerçekleştirerek, soruna dikkat çekti.
“3 yıl üst üste Türkiye rekoru kırdık”
Erden’in sunumunun ardından konferanstaki son sunumu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün rolü konusunda Erdinç Topçu yaptı. Topçu, sunumunda alana çıktıklarına çocukların okula gitmediklerini gördüklerini açıklayarak; “Küçük yaşta evlilikler, küçük yaşta annelerimiz vardı. Çocuk, çocuğa bakıyordu. Bunun neticesinde Milli Eğitim Müdürlüğü’müzden okula gitmeyen çocukların listesini istedik. Bu çocukların tamamını ev ev ziyaret ettik. 5395 sayılı çocuk koruma kanununun bize vermiş olduğu yetkiyle bütün tedbirlerimizi bu çocuklarımıza aldık. Neticesinde Edirne; 2015, 2016, 2017 yıllarında 3 yıl üst üste okula geri dönüşte Türkiye rekoru kırdı. Çocuklarımız okula devam ettiler. Küçük yaşta evlenmek bir suçtur ve suça bulaşma oranları otomatik olarak düştü. 2015 yılında bin 200’lerde olan suça maruz kalma oranı, 2018 yılı içinde 360’lara kadar düştü. Neredeyse yüzde 400 iyileşme sağladık” sözlerine yer verdi.
“3 kadından biri şiddete maruz kalıyor”
Topçu, özellikle son 1 yıl içinde üniversite öğrencileri arasında flört zorbalığı ya da flört şiddeti denilen şiddetin yayıldığını açıklayarak; “Buna anlam veremedik. Maalesef ilimizde olduğu gibi ülkemizde de bu durum yaygınlaşıyor gibi. Dünyada her yıl 1,4 milyon insanın şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Burada fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddet gibi şiddetlere maalesef kadınlarımız maruz kalıyor. Dünyada her 3 kadından biri fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Dünya çapında kadın cinayetlerinin yüzde 38’i kadınların eşleri ya da beraber yaşadıkları kişiler tarafından işlenmektedir. Türkiye’de yaklaşık her 10 kadından biri cinsel şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Ülkemizde her 2 kadından biri duygusal şiddet yaşamaktadır” dedi. Konferans, Topçu’nun sunumunun ardından sonra erdi.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024