TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE AİLE HEKİMLİĞİ ANA BİLİM DALI 8. ULUSLARARASI AİLE HEKİMLİĞİ KONGRESİ DÜZENLENDİ
Türkiye’nin ilk aile hekimliği ana bilim dalı olma özelliğini taşıyan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı ev sahipliğinde geleneksel olarak düzenlenen “8. Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi” gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda düzenlenen basın toplantısının ardından Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongre açılışına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA) Avrupa Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi, Yunanistan Genel Pratisyenler Birliği (ELEGEIA) Başkanı Bodosakis Merkouris, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı ve Türkiye Aile Hekimliği Yeterlilik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Nezih Dağdeviren, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda uzman hekim katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nezih Dağdeviren konuşmasını aile hekimliği camiasında Trakya Ailesi olarak adlandırılan ekip üyesi arkadaşları adına yaptığını belirterek “Bu yıl, uluslararası düzeye getirdiğimiz hem yurt içinden hem yurt dışından katılımcı sayısını giderek artırdığımız bu çok önemli kongrenin sekizincisini düzenlemekten gurur duyuyoruz. Bir diğer önemli faaliyetimiz de 8. cilde ulaşan Avrasya Aile Hekimliği dergimizdir. Afrika’dan Bangladeş’e kadar yeni editörlerle zenginleştiğimizi, ULAKBİM’de taranmaya başlandığımızı, uluslararası dizinlerde de taranmak için çalışmalarımızın devam ettiğini paylaşmaktan gurur duyuyorum.” dedi. Prof. Dr. Nezih Dağdeviren ayrıca “Bir süredir ana temalarımızı felsefi başlıklardan seçiyoruz. Bu seneki başlığımız ‘Ailenin Hekimi Olmak.’ Bu sene, aile üyeleri ve onların toplumla etkileşiminden hareketle hasta olmamayı, sağlığın sürdürülmesini, sağlığın yönetimini, hastalıkların yönetimine kadar uzanan bir yelpaze içinde tartışmalar yapılacak. Gelecek yıl ki kongremizde, insanların internete daha çok başvurduğu bir dünyada geleceğin aile hekimini nasıl yetiştireceğimizi tartışmaya çalışacağımız bir temada gerçekleştirileceğini şimdiden ilan etmek istiyorum.” ifadelerini aktardı.
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi de Trakya Üniversitesinin aile hekimliği açısından önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak bugün Ülkemizin farklı yerlerde görev yapan hekimlerimizin ve eğitim veren hocalarımızın birçoğunun burada yetiştiklerinin altını çizdi.
Avrupa Aile Hekimliği Araştırma Ağı ve Avrupa Aile Hekimliği Birliği (WONCA) Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan, konuşmasında görev ve sorumluluklarını belirterek şunları aktardı: “Dünya Aile Hekimleri Örgütünün (WONCA) bölgesel kolu olan WONCA Avrupa (Avrupa Aile Hekimliği Genel Pratisyenlik Topluluğu) Aile Hekimliği adına akademik ve bilimsel çalışmalara liderlik ve temsil sağlamaktadır. WONCA Avrupa hastalar ve toplumlar için yüksek standartlarda eğitim, araştırma ve tedavi yöntemleri sağlamak ve bunları standart haline getirmek üzere Aile Hekimliği disiplinini desteklemekte ve geliştirmektedir.” Prof. Dr. Mehmet Ungan ayrıca Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi’ne katılmaktan dolayı yaşadığı gururu paylaşarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalına alandaki öncülüğünden ve bilimsel çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti.
Yunanistan Genel Pratisyenler Birliği (ELEGEIA) Başkanı Bodosakis Merkouris, kökleri sebebiyle Türkiye ile yakın ilişkileri olduğunu ve burada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek bu etkinliğin gerçekleşmesindeki emeği ve sıcak karşılama için Trakya Üniversitesine teşekkür etti.
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, anne karnında başlayan yaşamın son demlerine kadar olan süreçte insanlara aile hekimlerinin dokunduğunu söyleyerek “Hastalıkların başlangıç aşamasında tanınmaları zor ama tedavileri kolaydır. Fakat ilerledikten sonra tanınmaları kolay ama tedavileri de çok zor olmaktadır. Bu noktada aile hekimlerimiz büyük önem teşkil etmektedir. Bu yüzden koruyucu sağlık hizmetlerimiz, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerimiz bütüncül bir yaklaşımla aile hekimlerimizin nezaretinde gerçekleşmektedir. 2005 yılında Düzce’de pilot uygulama olarak başlayan aile hekimliği, en kısa sürede uygulamaya geçirilerek 2006 yılında Edirne’de de başlamıştır. Özellikle Edirne’de bu anlamda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı bu alanda öncülük yapmakta, bizlere ışık olmakta, sahada karşılaştığımız sıkıntıları atlatma konusunda çalışmalarıyla bizleri beslemektedir. Eğer bu çalışmalar olmazsa bizler sahada yetersiz kalacağız.” şeklinde konuştu.
Konuşmasını geleneksellik temalı gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir “Geleneksellik için dört şart vardır. Bunlar; bilimsellik, çaba-emek, takdir edilmek ve tarihçedir. Bu kongrenin bilimsel aktivitesine baktığımızda en üst düzeyde olduğunun bilincindeyiz. Prof. Dr. Kemal Agun Hocamızdan bu yana çok büyük bir emek ve çaba ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalar ve gayretler ise hem konuşmalarını gerçekleştiren başkanlarımız hem hocalarımız hem de tüm bilimsel camia tarafından takdirle karşılanıyor. Bu sene kongremizde yer alan 300’den fazla katılımcımız da bunu bize gösteriyor. Aile Hekimliği Ana Bilim Dalının tarihçesine baktığımızda temelleri Trakya Üniversitesinde atıldı ve o günden bugüne köklenerek devam ediyor. Bu kongrenin geleneksel hale gelmesi için çaba gösteren herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi. Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, ayrıca kongrenin genç akademisyenlere ve akademisyenliğin başında olanlara kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü de verdiğini belirtti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise açılış konuşmasında Prof. Dr. Kemal Agun sayesinde göğüs hastalıkları ve aile hekimliği ana bilim dalının birlikte büyüdüğünü ifade ederek “Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak bu kongre ve Trakya Üniversitesi Aile Hekimliğinin başarıları bizim için çok önemli. Değerli kongre başkanım Prof. Dr. Nezih Dağdeviren ve bölüm hocalarımız bu görevi çok metanetle ve çok başarılı bir şekilde yürütüyorlar. 5 farklı ülkeden 300’ün üzerinde katılımcıyı Üniversitemizde ve Edirne’de görmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi. Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu konuşmasında ayrıca Trakya Üniversitesinin Balkanlardaki önemine dikkat çekerek “Hem eğitimde hem de sağlıkta Balkanlara hizmet veriyoruz. Eksiksiz bölümleriyle 1.100 yataklı Üniversite hastanemizle değerli İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Cengiz Kalkan’ın da gayretleriyle uluslararası hasta trafiği için gayret gösteriyoruz. Tıp Fakültesi eğitimimiz akredite oldu ve şimdi de Sağlık Bilimleri Fakültemiz akredite oluyor. Tüm gücümüzle hem Türkiye için hem bölgemiz için çalışmaya gayret ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından kongrede Türkiye ve 5 farklı ülkeden katılım gösteren 300’ün üzerinde alanında uzman hekim, akademisyen ve akademisyen adayları “Birey ve ailenin yaşam tarzını yönetebilmek” “Ailenin hekimi olmak” “Aile hekimliği uzmanı yetiştirmek” konu başlıklı oturumlarda çalışmalarını paylaştılar.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024