TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN BİLİMSEL YAYINCILIĞA DAMGA: TR DİZİN BÖLGESEL EDİTÖR ÇALIŞTAYI
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi ve Trakya Üniversitesi iş birliğiyle ulusal bilimsel yayın kalitesinin artırılması ile TR Dizin eğitimi vermek amacıyla 06 Mayıs 2019’da “TR Dizin Bölgesel Editör Çalıştayı” düzenlendi. Bilimsel dergi editörleri, kurul üyeleri ve yayıncılara yönelik düzenlenen çalıştayda, TR Dizin kriterleri ve süreçleri, açık bilim, editörlük, hakemlik, etik uygulamalar ve yağmacı dergiler hakkında bilgi verildi.
Dört oturumda gerçekleşen programa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar, EASE (European Association of Science Editors) Türkiye Bölümü Trakya Üniversitesi Üyeleri, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Grubu uzmanları ve akademisyenler katıldı.
Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar konuşmasında Editör Çalıştaylarının ilkine ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesine ve çalıştayın gerçekleşmesinde büyük bir emek sarf eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun’a teşekkür ederek “Prof. Dr. Cem Uzun, en yeni Tr Dizin Komite Üyesi olarak en eski ve kıdemli Komite Üyesi Prof. Dr. Orhan Yılmaz ile Editör El Kitabı adlı bir çalışma ile akademi dünyasına katkı verdi. Bu çalışmayı hocamızla beraber ileride daha verimli hale getireceğimize inanıyoruz. Bu Editörler Kitabı Trakya Üniversitesi tarafından hazırlandı ve ULAKBİM’in katkılarıyla yayınlandı. Bilimsel dergi editörleri kurul üyeleri yayıncılara yönelik programlarımız bölgelere göre çeşitli üniversitelerimizle iş birliği halinde devam edecek. Çalıştayda Tr Dizin kriterleri, süreçler, editörlük, hakemlik, etik uygulamalar, yağmacı dergiler ve benzeri konular ele alınacak, sorular cevaplandırılacak, çözüm yolları tartışılacak, ULAKBİM ve Tr Dizin’in bilimsel yayıncılığa değer katmak amacıyla titizlikle sürdürdüğü proje ve uygulamalar gelişerek devam edecek.” dedi.
Trakya Üniversitesinin Balkanlar konusunda uzman bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Artık yeni bir uzmanlık alanımız ortaya çıkıyor: Dergicilik. Prof. Dr. Cem Uzun Hocamızın büyük gayretleriyle bu konudaki uzmanlığımız gittikçe pekişmeye başladı. Öncelikle Tıp Fakültesi dergimiz Balkan Medical Journal, başarı gösterdi. Şimdi Üniversitemizdeki on dört dergiyi Prof. Dr. Cem Uzun başkanlığındaki komisyonda bir araya getirerek hangi dergi hangi basamağa çıkmalı, nerede eksik var, nereleri tamamlanmalı gibi bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların karşılığını hızlı bir şekilde alıyoruz, sevindirici haberler tek tek gelmeye başladı. Sosyal Bilimler Dergisi, Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, İlahiyat Fakültesi öğrencilerimizin çıkarttığı Rumeli İslam Araştırmaları Dergisi bizlere güzel haberler getiriyor. Böylece güçlü olduğumuz bu alanı kendi içimizde daha da geliştirerek devam ediyoruz.” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun destekleriyle bugüne kadar bilimsel anlamda çok ciddi toplantılar yaptıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı ve Tr Dizin Komite Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun “Prof. Dr. Orhan Yılmaz Hocamızla beraber sizlere dağıtılmış olan kitapların çevirisini bu alandaki ihtiyaca binaen yaptık. Bu kitap tamamen Trakya Üniversitesi tarafından yayımlanabilirdi ama biz TÜBİTAK’a sunduğumuzda çok beğendiler ve katkı vermek istediler. Bu toplantıya 146 kişi tarafından kayıt yapılarak Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlandı. Uzaklardan bir şeyler öğrenmek ve paylaşmak için gelen dinleyicilere teşekkür ederim.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Dört oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayın Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Sancar başkanlığındaki ilk oturumunda TR Dizin uzmanlarından Sibel Tabanlıoğlu “TR Dizin Hakkında-Süreçler” Nuray Demirkol “TR Dizin’de Yer Almak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim? Dergi Değerlendirme Kriterleri” Remzi Özer başkanlığındaki ikinci oturumda TR Dizin uzmanlarından Mehmet Boz “TR Dizin Editör Süreç Yönetim Eğitimi” Ebru Aydın “Açık Bilim Politikası ve Uygulamaları” Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay başkanlığındaki üçüncü oturumda Rektör Yardımcısı ve Tr Dizin Komite Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun “Editörlük-Uluslararası Standartlar Doğrultusunda Derginizi Nasıl İyileştirebilirsiniz?” “Etik-Editörler İçin Örneklerle Yayın Etiği Uygulamaları” Arş. Gör. Dr. Erdem Demiröz başkanlığındaki son oturumda ise Doç. Dr. Kadri Kıran “Hakemlik (Danışmanlık)” Prof. Dr. Zafer Koçak “Yağmacı Dergiler” isimli sunum gerçekleştirdi.
Çalıştay, katılımcılara sertifikalarının sunulması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Kaynak: Ali Süzen
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024