Soner Duman Yazdı: İman Nedir? Günah Nedir?
İman Nedir? Günah Nedir?
Bir gün sahabeden ismi belirtilmeyen bir şahıs gelerek peygamberimize sorar: “İman nedir?”
Aynı soruyu Allah Resûlü’ne (s.a.v.) Cebrail aleyhisselam bir insan kılığında gelerek sormuştu da peygamberimiz ona imanın şartlarını saymıştı. Ancak bu defa öyle yapmıyor. İmanın ne olduğu ya da şartlarının ne olduğunu söylemiyor. Bu defa kişide imanın var olup olmadığına ilişkin bir ölçü ortaya koyarak şöyle buyuruyor:
“İyilik yaptığında seviniyorsan, kötülük yaptığında kendini kötü hissediyorsan sen müminsin.”
Adam bu defa “günah nedir?” diye soruyor. Peygamberimiz günahın tanımını yapmak ve günahları saymak yerine günahın insanın iç dünyasındaki etkisinden söz ederek şöyle diyor:
“Bir şey vicdanını rahatsız ediyorsa [işte o günahtır] onu terk et.”
Hâkim, Müstedrek, 33 no’lu hadis.
Bu hadis kuşkusuz her bir akılda farklı fikirler, her bir gönülde farklı duygular meydana getiriyor. Biz bu hadisin bizim aklımızda çağrıştırdıklarını ve gönlümüze düşürdüklerini kısaca not edelim.
İman dediğimiz şey kalpte kök salınca bunun mutlaka insanın hayatının her bir noktasına yansımaları olur. İnsanın aklına, fikrine, organlarına sirayet eder. Bir kimsede iman olsun da onun davranışlarına hiç yansımasın! Olacak şey mi?
Kişide imanın olduğunun göstergelerinden birisi, onun iyi ve kötü davranışlar yaptığında duygularında nasıl bir etkinin meydana geldiğidir. İyilik yapan kimse içinde bir huzur, rahatlık, dinginlik duyuyorsa, içten içe o iyiliği yaptığı için sevinç duyuyor, şükran duygularıyla dolup taşıyorsa bu durum onda imanın varlığının en belirgin alametlerinden biridir.
Aynı şekilde bir kimse günah, kötü, yanlış bir iş yaptığında, bir ibadetini aksattığında, Allah’ın kırmızı çizgilerini aştığında, bir günah işlediğinde, birinin hakkına girdiğinde kendisini kötü hissediyor, içten içe bunalıyor, sıkılıyor, rahatsızlık duyuyorsa o kişide iman var demektir.
Hadisimize göre günahın ne olduğunu, tersten bir sağlamayla da tespit mümkün. Bir şeyi yapma fikri insanı rahatsız ediyor, bunaltıyorsa, onu yapmaktan dolayı suçluluk hissine kapılıyor, içi içini yiyor, vicdanı rahatsız oluyor, kendisine yakıştıramıyorsa işte o şey günahtır, ayıptır, kötüdür. Ondan uzak durmak gerekir.
Zaman zaman insanların duyarsızlığını, utanmazlığını, ar damarının çatlamışlığını ifade etmek üzere “Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz” ifadesi kullanılır ya… Bu deyim, bir yönüyle hadisimizin söylemek istediğine yakın bir anlam ifade ediyor. Kendisinde iman bulunan kişi Allah’tan da korkar, kuldan da utanır, kendi vicdanında da rahatsızlık hisseder.
İman öyle bir iksir, öyle bir formül ki insan iyilik yaptığında o iman sayesinde bu iyilikten dolayı mutluluk duyuyor. Eğer iman olmasa, iyilik yaptığının farkına varamaz, varsa da mutlu olamaz, olsa da gelip geçici, tesadüflere bağlı bir mutluluk olur. Oysa mümin öyle değil. Müminde iyilik ile mutluluk arasında kopmaz ve sarsılmaz bağ iman ipliğiyle örülmüş.
Rabbimiz bizleri, iyiliklerimize sevinen, kötülükten uzak duran ve kötülük düşüncesi aklımıza gelince rahatsızlık hisseden şuurlu müminlerden eylesin.
Kaynak: Soner Duman/ 23 Şevval 1445 – 02 Mayıs 2024 / Perşembe
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024