Sütte ‘Kadük’ Fiyat!
Sütte ‘Kadük’ Fiyat!
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte alım fiyatını 14 lira 65 kuruş açıklamasının ardından üretici-lerden tepki gecikmezken, Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, konseyin piyasaya hakim olmadığını, genel manada zaten çiğ sütün 15 lira bandında alıcı bulduğunu belirtti.
Süt üreticisinin beklediği fiyat açıklaması önceki gün Ulusal Süt Konseyi’nden geldi. Konsey çiğ sütte tavsiye alım fiyatını 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 14 lira 65 kuruş olarak açıkladı. Açıklama üreticilerin beklentisini karşılamazken, tepkileri de beraberinde getirdi. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, konseyin piyasaya hakim olmadığını, genel manada zaten çiğ sütün 15 lira bandında alıcı bulduğunu belirtti.
‘AÇIKLAMA KADÜK KALDI’
Dernek Başkanı Ilgın, açıklamanın üreticide büyük bir şaşkınlık yarattığını belirterek, “Bu durum çiftçide büyük bir şaşkınlık yarattı. Şu anda Edirne’den örnek vermek gerekirse bütün köylerimizde süt zaten bu fiyatın üzerinde bir fiyata satılıyor. Genel manada 15 lira diyebiliriz. Dolayısıyla Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatına ‘zam yaptık’ açıklamasının mantıklı ve tutarlı bir tarafı yok, aynı zamanda çiftçiyi mutlu eden bir tarafı da yok. Burada şunu görüyoruz, Ulusal Süt Konseyi piyasaya da tam manasıyla hakim değil. Baktığınızda Ulusal Süt Konseyi şu anda çiğ süt satış fiyatında belirleyici olamıyor. Açıklamasının pek bir anlamı yok, kadük kaldı. Bana göre Ulusal Süt Konseyi’nin bu açıklamaları belki TÜİK’in açıklamalarında işe yarayabilir, enflasyon hesaplamalarında işe yarayabilir ama şu an çiftçiye yararından ziyade TÜİK hesaplarına, matematik hesaplamalarına yararı olan bir açıklama olmuş” dedi.
‘SÜT KRİZİ ÇÖZÜLMEDEN ET KRİZİ ÇÖZÜLEMEZ’
Üretimde de ülke genelinde düşüş olduğuna dikkat çeken Ilgın, “Bunun yanı sıra zaten süt üretiminde ciddi bir düşüş var. Bu şekilde bu politikalar devam ederse bu düşüş devam edecek. Kendi köyümden, Sazlıdere’den örnek vermek gerekirse, üretim o kadar düşmüş ki, 6 kişiye düşmüş, dolayısıyla süt 200 litrenin altında kalmış ve dolayısıyla hiçbir tüccar veya sanayici gelip bu köyden süt almıyor. Çünkü bir kazan var, o kazanın elektrik masrafını bile karşılamıyor şu an toplanan süt ve dolayısıyla köyünden kimse süt almayınca köylü artık üretimden vazgeçecek. Sütünü satacak yer de bulamayacağı için yan köye götürmek zorunda kalıyor. Onun da bir maliyeti olacağından dolayı sanıyorum ki 6 ay sonra Sazlıdere Köyü’nde kimse süt üretmeyecek. Bu yarın öbür gün diğer köylerde de böyle olacak ve inekler kesime gitmiş olacak. Anaç inekler kesime gittiği için de bu et fiyatlarına yansıyacak. Dolayısıyla Türkiye’deki süt krizini çözmeden et krizini çözmemiz mümkün değil” diye konuştu.
‘MARKET RAFLARINA DA YANSIYACAK’
Söz konusu artışın market raflarına da yansıyacağını belirten Ilgın, “Şimdi yarın sabahtan itibaren peynir, yoğurt fiyatlarında market raflarında zam yapıldığını göreceğiz. Aslında bu zamdan çiftçi kazanmıyor, üretici zaten yüksek fiyata ürün alıyordu, şimdi daha da yüksek fiyata ürün alacak. Yani üretenin de, tüketenin de kazanmadığı bir sistemin içerisindeyiz. Her geçen gün artan maliyetler de bu duruma etki edecektir. Ben şu anda Türkiye’de ithalatın önünün fazlasıyla açılacağını düşünüyorum. Bu süt ürünlerinde olabilir, hayvancılıkta olabilir, et de olabilir. Bu da kaynakların dışarıya aktarılması anlamına geliyor. Öncelikle küçük aile işletmeciliğinin desteklenmesi gerekiyordu, desteklenmediği için Sazlıdere örneğinde olduğu gibi gördük. Ben yıllarca süt alımı yaptım köyde. O zamanlar sütteki besin değerlerinin çok yüksek olduğu görülüyordu. Bizim üreticimizin sütünde zaten hile olmaz. Maalesef o kaliteli sütlerde üretilmemeye başlandı” şeklinde konuştu.
‘MALİYETİ BİLE KURTARMIYOR’
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken de, açıklanan fiyatın maliyeti bile kurtarmadığını söyledi. Erken, “Bu açıklanan fiyat maliyeti kurtarmıyor hiçbir şekilde ama 1 lira da olsa üretici için iyidir diyeceğiz artık. Tabii ki bizim talebimiz 17 lira civarıydı. İleride Haziran sonunda yeniden fiyat ayarlaması bekliyoruz açıkçası çünkü şu anda hiçbir şekilde bu fiyat maliyeti karşılamıyor. Üreticinin beklentisi karşılanmadı diyebiliriz. İç piyasada arz ve talepte sıkıntı var şu anda. Mayıs’ın 15’inden sonra taleplerin artacağını düşünüyoruz. Çünkü şu anda süt tonajlarında da artış var. Arz ve talep arttığında bu fiyatların da artacağını umut ediyoruz” dedi.
hudut
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024