İsa Kılıç Yazdı: Pazar Okuması… “cumhuriyet ve fazilet”
Pazar okuması..
“cumhuriyet ve fazilet”
geçiyor zaman, mekan değişiyor, insan ölüyor.
insanlığın uzun serüveninde, hayata bir anlam katma sınavındayız. işte geldik gidiyoruz, geride hangi hoş sadayı bırakacağımızdır bütün mesele. büyük akış içinde geçmişin izlerini seyre dalarken geleceğin inşasında bir ödev bilinci içindeyiz.
olanlar olmuş, tarih kendi kayıtlarını tutmuş. bulunduğumuz an içinde ne zamanı geri alabiliriz artık, ne de milletçe geldiğimiz yere dönebiliriz. öyle ki tarihi bir övgü ve sövgü kamplaşmasına döndürüp kendi kendimizle savaşarak yeni bir zafer elde etmek mümkün olmayacak. demem o ki var olan şartlar düzleminde insan’ı çağın ruhuna dokunacak kıvama getirip erdemler manzumesi içinde bir medeniyet inşasına ter akıtmaktır vazifemiz.
uzak diyarlardan geldik, diriliş medeniyetinin renkleriyle bezendi ayak bastığımız topraklar. bu coğrafyada huzur iklimleri de yaşandı, zulüm çarkları da döndü. imparatorluk mantığı içinde farklı insan topluluklarıyla da yaşadık, ulus devlet sürecini de tecrübe ettik. yeryüzünde olup bitenler silsilesi içinde sağlıklı bir çetele tutulabilirse, hakkaniyetli bir hüküm de verebiliriz.
bu minvalde osmanlı da bizim, onun bakiyesi üzerine kurulan cumhuriyet de. bu ikisinin kıyaslanmasında ancak tarihsel tecrübe birikimine ve kurumsal pratiklerin verimliliğine odaklanabiliriz. fizik güç olarak doğudan gelip batıya doğru yol alan bir milletin, manevi sahada erdem ve ahlak temelli yeni bir dünya kurmada üstleneceği rol geleceğimizi şekillendirecek.
dolayısıyla yurt edindiğimiz bu topraklar üzerinde; milletimizin her bir ferdinin huzur ve barış içinde yaşaması, insan onurunun adalet terazisi içinde korunması, emeğin ve alınterinin sömürülmesine fırsat verilmeden hakkın teslim edilmesi, çocuklarımızın/gençlerimizin geleceğe umutla bakabileceği aş/iş imkanına sahip olması, nesillerin zamanın ruhuna uygun şekilde maddi manevi bir değerler bütünüyle donatılması, özgür düşünceli ve sorgulayıcı bireyler yetiştirmeye zemin hazırlanması, üretim ruhunun her alanda yeniden tesis edilmesi boynumuzun borcudur.
asırlık bir tecrübeye erişen cumhuriyetimiz kutlu olsun….dost.
Kaynak: İsa Kılıç
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024