Mansur İriş; Mısır’dan kuru soğan, Suriye’den patates almakla “Çiftçiler günü” kutlanmaz!

 

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanı Mansur İriş, 14 Kasım “Çiftçiler günü” münasebetiyle bir açıklamada bulundu. İriş açıklamasında, “Mısır’dan kuru soğan, savaş içindeki Suriye’den patates almakla ‘çiftçiler günü’ mü kutlanır” dedi.

Mansur İriş, “daha 10 yıl öncesine kadar kendi kendine yeten bir ülkeyken, 15 – 20 yıl öncesinde ise tarımsal ürünleri ihraç eden bir ülke iken bugün iktidar, halkımızı tanzim satış kuyruklarında bekler hale getirdi. Oysa üzerinde yaşadığımız topraklar bereket fışkırıyor” açıklamasını yaptı.

TARIM, REFORMLARIN İLK SIRASINA YAZILMALI “Tarımı kendi haline bırakırsak mevcut eğilimler devam eder ve önümüzdeki 10 yılda ithalat ihracatı geçer. Tarım ihracatçısı Türkiye tarım ithalatçısı durumuna düşer” diyen Mansur İriş, “özellikle buğdaydan ve hayvancılıktan başlayarak dışa bağımlılığın azaltılması için, yapılması gereken reformların başına tarım sektörü yazılmalı. Yeni bir farkındalık ve yeni bir hamle ile geleceği kazanabiliriz” uyarısında bulundu.

BAKANLIK GENİŞ İMKÂNLARA SAHİP Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının geniş imkânlara sahip olduğuna da değinen Mansur İriş; “60 bin memuru, 40’tan fazla Ziraat Fakültesi, 50 binden fazla Ziraat Mühendisimiz var. Buna rağmen Sırbistan’dan et, Bulgaristan’dan saman, Rusya’dan buğday, Mısır’dan Kuru soğan, 7 yıldır savaş ülkesi olan Suriye’den patates ithal ediyoruz. Bu nasıl bir ‘Yerli ve Milli’ tarım politikasıdır?” dedi.

ÇİFTÇİNİN BORCU 100 MİLYARI AŞTI AKP Hükümeti görev başına gelmeden önce, yani 2002 yılında çiftçinin kredi borçları sadece 530 milyon TL idi. Aradan geçen 16 yılın ardından 2018 yılı Eylül ayı itibariyle çiftçinin borcunun 100.5 milyar TL’ye yükseldiğine dikkat çeken Mansur İriş, “BDDK verilerine göre çiftçinin kredi borçlarında son 16 yılda 190 kart artış olmuş. Neredeyse ipoteksiz arazi kalmadı. Ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot ve gübre olmak üzere yüksek girdi maliyetleriyle beli bükülen, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçi, gün geçtikçe zor duruma düşüyor. Çiftçiler gününü kutlayalım ama senede bir gün çiftçiler gününü kutlamak dertlerine derman olmuyor. Refahyol Hükümetinin yaptığı gibi; bütçeden gerekli tarımsal destekleme yapılmalı, çiftçinin en önemli giderleri arasında bulunan gübre, mazot ve ilaç vb. ‘tan vergi alınmamalı. Ürününü değerinde satabilmeli” şeklinde konuştu.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.