“Edirne Kırmızısı”nın Hasadı Yapıldı

“Edirne Kırmızısı”nın Elde Edildiği Kök Boya Bitkisinin Hasadı Yapıldı

Vali Yunus Sezer, Edirne kırmızısı (Rouge d’Adrinople) renginin elde edildiği kök boya bitkisi rubia tinctorumun hasat etkinliğine katıldı.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “II. Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumu” kapsamında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Karaağaç deneme bahçesinde yetiştirilen bitkiler hasat edildi.

Kültürel ve tarihsel kodlarımızı geleceğe taşımanın önemini vurgulayan Vali Sezer programda yaptığı konuşmasında; ” Edirne kırmızısı ya da Türk kırmızısını tekrar kök boyadan elde edilmesi, bunun bilimsel araştırmalarla renk tonunu renk kodunun tutturulması ve bunun her şeyden önemlisi gerçekten büyük bir başarı. Büyük bir mücadelenin güzel bir sonucu.

Gerçekten de tarihimizin bize önemli kültürel katkıları var. Nereye kafamızı çevirirsek çevirelim bizi karşılayan muhteşem bir tarihi hazinenin içerisindeyiz ve kaybettiğimiz bu hazinemizin belli bölümlerine yıllar sonra tekrar kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu sadece Edirne kırmızısı için değil birçok alanlarda da böyle. O kadar güzel tarihsel ve kültürel kodlarımız var ki bunları yakalamak, gün yüzüne çıkartmak ve geleceğe taşımak bizim Edirne açısından en büyük misyonumuz olması lazım.

Edirne’nin her noktasının bir açık tarih ve kültür müzesi olması için bir çalışma konulacağını önümüzdeki dönemlerde belirtmek isterim ve bizim hiçbir yıkık bizi ecdadımıza karşı boynu bükük eğdirecek hiçbir yapının kalmayacağı şekilde bunların hayata kazandırılması, bunların diğer kültürel öğelerle desteklenmesi, içinin doldurulması bir gelecek misyonudur.” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.