EDİRNE KÖŞEN KÖYÜ’NDE ‘KEŞKEK’ ŞENLİĞİ
Köşen’de ‘Keşkek” Şenliği
Edirne merkeze bağlı 16 km mesafede Köşençiftliği Köyü’nde Muhtarlık ve Köşen Köyü Kadınlar Topluluğu’nca düzenlenen Köşençiftliği Köyü 2. Keşkek Şenliği 10 Eylül 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek…
Edirne merkeze bağlı 16 km mesafede Köşençiftliği Köyü’nde Muhtarlık ve Köşen Köyü Kadınlar Topluluğu’nca düzenlenen Köşençiftliği Köyü 2. Keşkek Şenliği 10 Eylül 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek.
Köşen Köyü Muhtarlığı ve Köşen Köyü Kadınlar Topluluğu’nca ilki geçen yıl düzenlenen şenliğin ikincisi için yapılan davette şunları yer verildi:
“Köşençiftliği emekçi kadınları ve köy muhtarı olarak bitmeye yüz tutmuş keşkek kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için Keşkek Şenliği’nin ikincisi yapmak için yola çıktık. Tüm halkımız şenliğimize davetlidir.”
1. KEŞKEK ŞENLİĞİ
Köşençiftliği Köyü 1. Keşkek Şenliği 17 Eylül 2022 Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Yerel basında şenliğe ilişkin şu ifadelere yer verilmişti:
“Edirne merkez Köşençiftliği Köyü’nde geleneksel hale gelmesi düşünülen “Keşkek Festivali”nin ilki geçtiğimiz Cumartesi gerçekleştirilirken, yaklaşık 250 nüfuslu köy renkli ve neşeli görüntülere sahne oldu…
Köşençiftliği Köyü Kadınlar Topluluğu, Köy Muhtarlığı ile köy halkının ortak çabası ve imece yöntemi ile gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.neşeli bir ortamda devam etti.
Edirne merkeze bağlı 16 km mesafede Köşençiftliği Köyü’nde gerçekleştirilen etkinliğe CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancılar, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, bazı siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri, STK temsilcileri, yazar ve fotoğraf sanatçıları da katılım gösterdi.
Güne sabah 05.00’te keşkek yapma hazırlıkları ile başlayan Köşençiftliği Köyü sakinleri altı büyük kazan halinde hazırladıkları keşkekleri saat 11.00’den sonra köye gelmeye başlayan konuklarına ikram etmeye başladı. Keşkek yanında lokma, tatlı ve ayran ikramında da bulunulan konuklar taze yapılmış keşkeği beğeni ile yedi.
Edirne Belediyesi Halk Oyunları ekibinin de katıldığı etkinlikte gençlerin “Takuş, Gel Seyrek, Pomak Gaydası, Karşılama” oyun havaları etkinliğe katılanlara neşeli dakikalar yaşattı. “
KEŞKEK MANİSİ
Keşkek Festivali saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Selamlama konuşmalarının ardından keşkeğin davul ve zurna ile dibekte dövülmesine geçildi. Halk oyunları ekibi gösterileri, müzik ve konukların da ortak olduğu eğlencelerle devam eden etkinlik bir maniyle sonlandı.
“Keşkeği vur fırına,
Pişiversin yarına,
Yalnız yeme sevdiğim,
Haber sal dostlarına…”
KEŞKEK VE COĞRAFYA
Geçen yılki ilk organizasyonca davet edilen Gastronomi Uzmanı, Edirne’de yiyecek kültürü üzerine yıllarca araştırmalar yapan, kitaplar yayınlayan yazar Müşerref Gizerler şenliğe ilişkin,“İyi bir etkinlik ve organizasyondu. Keşkek 2011 yılında Tören Keşkeği adı ile UNESCO nun somut olmayan kültürel miras listesine alınmıştır. Kadın Erkek eşitliğini simgeleyen ritüelleri olan bir gelenek keşkek yapma geleneği. Zira kadın erkek iş paylaşımı ile aynı sahada birlikte pişirilir birlikte yenir keşkek. Daha çok Anadolu’da yapıldığı bilinse de Trakya da da özellikle düğünlerde yapılır. Köyde yaşayanların bazıları ile bugün yaptığım kısa söyleşide yaşayan ailelerin büyükleri Bulgaristan ve Yunanistan dan göç etmiş. 88 yaşındaki bir teyze annesinin Bulgaristan’da keşkek yaptığından söz etti. Ayrıca ilk açış konuşması yapan organizasyondaki kişi keşkeği Balkanlar’da seyahat eden Alevi Bektaşi şeyhi Türkmen Sarı Saltuk’a dayandırdı. Ayrıca bu etkinlik keşkeğin daha çok Anadolu’da yapıldığı algısı ve bilgisi olduğu için farkındalık yaratan bir etkinlik oldu” ifadelerini kullandı.
hudut
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024