EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

Edirne Haziran’da Lavanta Kokuyor

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün bölgede lavanta tarımını geliştirmeye ve model oluşturmaya yönelik çalışmalar sonuç vermeye devam ediyor. Edirne ve Trakya’da yaygınlaştırma, farkındalık yaratma, Edirne’nin tanıtımına katkı için geçen yıl yapılan ve büyük ilgi gören etkinlikleri sürdürebilir kılmak için bu yılda lavanta hasadına denk gelecek 10-16 Haziran 2019 tarihlerinde Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği işbirliği ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü yerleşkesi ve Karaağaç tarlalarında ‘2. Edirne Lavanta Tarla Günleri’ etkinlikler düzenlenecek.

EDİRNE VALİLİĞİ HİMAYELERİNDE

Edirne’de tarımsal çeşitliliği artırma, ekonomik, tarımsal katkı sağlama ve tarım odaklı kültürel, gastronomi turizmine destek amacı ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK ve Edirne Tanıtım Turizm Derneği yönetim kurulu başkanı Bülent BACIOĞLU yapılan bu etkinlikler hakkında bilgi vermek ve görüş almak amacı ile getimiz günlerde Edirne Valisi Sayın Ekrem CANALP ’e bir ziyarette gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda Edirne Valiliği’nin güzel ve başarılı etkinliği destekleyeceği belirtildi. Edirne’nin kültürü, tarihi ve tarımı ile çok yönlü tanıtım yapmasının olumlu taraflarından görüşmede söz edildi . Edirne Valisi Sayın Ekrem CANALP, Edirne Lavanta Tarla Günleri etkinlikleri ve tarihi için onay vererek çalışmalar için başarılar diledi.

TÜLEK: EDİRNE’DE LAVANTA TARIMINI SÜRDÜREBİLİR OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMEKTEDİR

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan TÜLEK: ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümümüz ile yaklaşık 6 yıldır yaptığımız çalışmalar ve deneme üretimleri sonucu lavanta bitkisinin hasadına denk gelen dönemde yaptığımız tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarımıza ‘Edirne Lavanta Tarla Günleri’ adı altında etkinlikler ekledik. Geçen yıl yaptığımız etkinlikler sonucu lavanta tarımı konusunda farkındalık oluştu. Çocuklarda doğa ve tarım sevgisinin gelişimine katkı sağlandı. Yerel halkın lavanta yetiştiriciliği konusunda ilgisi arttı. Lavanta konusunda yapılacak yatırımın geri dönüşünün olabileceği yerel halk tarafından görüldü. Amacımız Trakya’da özellikle verimi düşük arazilerinde lavanta tarımını sürdürebilir kılıp köylerde üretim, pazarlama döngüsünü teşvik etmeye çalışıyoruz. Geçen yıldan bu yana çok sayıda tarım girişimcisine ve çiftçiye bilimsel destek sağladık. Bir kısım çiftçi ya da çiftçi adayının üretim planlamasına yardımcı olduk. Bu yılda lavanta hasadı döneminde yapacağımız etkinliklere herkesi bekliyoruz. Bu yılda ev sahipliğimizde 10-16 Haziran 2019 tarihlerinde bakanlığımız, valiliğimiz himayesinde gerçekleşen etkinliklere herkesi bekliyoruz.’ diye görüş bildirdi.

BACIOĞLU: EDİRNE’Yİ LAVANTA İLE FARKLI AÇIDAN TANITTIK. YAKLAŞIK 15 BİN KİŞİ ENSTİTÜMÜZÜN TARLALARINI ZİYARET ETTİ.7-8 MİLYON KİŞİYE TANITIM ANLAMINDA ULAŞTIK

Edirne Tanıtım Turizm Derneği yönetim kurulu başkanı Bülent BACIOĞLU: Trakya Tarımsal Araştırma Müdürlüğü’nün lavanta tarımı üzerine başlatmış olduğu çalışmalar bizim de dikkatimizi çekti. Edirne’nin tanıtımına farklı bir açıdan destek vermek için enstitümüz ve sektör temsilcileri ile güzel bir işbirliği, eşgüdüm içinde çalışma örneği sergiledik. Geçen yıl etkinliğin planlama aşamasında her iki kurum yaptığı toplantılarla organizasyon şemasını, etkinlik takvimini belirledi ve sektör ile de görüşmeler yapıldı. 30 a yakın gönüllü takımı ile kısa sürede belirlenen takvim çerçevesinde özetle; okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerine yönelik uygulamalı etkinlikler, müzik, gastronomi, drama, fotoğraf ve resim çalışmaları gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk gününün sabahında lavanta kokuları içinde yoga egzersizleri, “Edirne Lavanta Kokacak” Projesi açılış programı, Lavanta yetiştiriciliği bilgilendirme konuşmaları, lavanta hasadı ve çiçeklerinden yağ çıkarma etkinlikleri gerçekleştirildi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karaağaç Lokasyonu Lavanta Bahçesin de halka açık etkinlikler, fotoğraf çekimleri, Belediye Bandosu ve roman saz ekibi konserleri, Pe-Re-Ja ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği stantları ile tanıtım yapıldı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karaağaç Lokasyonu Lavanta Bahçesin de fotoğraf çekimi ve bahçenin gezi için açık tutulması sağladı.

Etkinlikler Sonucunda; Yerel ve ulusal basında çok sayıda haber, fotoğraf ve köşe yazısında etkinlikler yer aldı. Ulusal basında çıkan haberler sonucunda kısa bir sürede çok sayıda il dışından ziyaretçi bahçeyi ziyaret etti. Her iki lokasyonda yapılan etkinliklere yaklaşık on beş bin civarında ziyaretçi katıldı. Hesaplamalarımıza göre onlarca etkinlik, yüzlerce haber ve sosyal medya paylaşımı ile 7-8 milyon kişi bu etkinlikler ve Edirne Lavanta Tarımı ile ilgili bilgi sahibi oldu.

Yazılı ve görsel basın haberleri, fotoğraf sitelerindeki paylaşımlar, sosyal iletişim ağlarında ki paylaşımlar ile milyonlarca kişi etkinliklerden ve Edirne’de lavanta yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmuş oldu. Geçen yılın yerel destekçileri başta Pe-Re-Ja ve Ciğerci Bahri Bey etkinliğin başarılı olmasında maddi destek sağladı.

Başta bakanlığımız adına Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve emek veren gönüllü çalışanlara, bu etkinlikler sonucu bizlere olumlu geri bildirim verenlere, etkinliklerin tanıtımında büyük rol oynayan basın mensuplarına çok teşekkür ederiz. Bu yıl da farklı etkinlikler, farklı renklere şahit olmak için tur operatörlerini, blogger, gezgin turistleri bir anlamda ‘Mor Terapi’ diye de adlandırdığımız günlerde Edirne’ye bekliyoruz’ dedi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.