“YEM FİYATLARI BÖYLE GİDERSE SÜT HAYVANCILIĞINDA CİDDİ AZALMA OLUR

Geçtiğimiz ay yeni süt fiyatları 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere revize edilmişti. Henüz zamlı fiyattan parasını alamayan üreticiler, yem fiyatlarına üst üste gelen zamlar üzerine isyan etti. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bu duruma birilerinin ‘dur’ demesi gerektiğini belirtti. Suiçmez, süt fiyatları ile yem fiyatlarının birbirine entegre edilmesi gerektiğini, eğer bu uygulama gerçekleşmezse süt hayvancılığında ciddi anlamda azalma olacağını da sözlerine ekledi.
Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz ay süt fiyatları belirlenmişti. 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere süt fiyatları revize edilmişti. Ancak yükselen fiyatlardan daha paramızı bile almadan, 1 ay içerisinde yem fiyatlarına toplam 10 liraya yakın zam geldi. Biz Merkez Birlik nezdinde de, Bakanlık nezdinde de; yem fiyatlarının revize olmasının ardından, süt fiyatlarının da yeniden revize olması anlamında taleplerimizi ilettik. Merkez Birliği bizim adımıza girişimlerde bulunuyor. Süt fiyatları açıklanıyor, tam sevinir gibi oluyoruz. Hemen ardından yem sanayicisi tarafından, yem fiyatlarına zam yapılıyor.” dedi.

Suiçmez, artık sanayi yemini elinden geldiğince kullanmamaya özen gösterdiğini belirterek, “Bu yem sanayicisi başka türlü durdurulamayacak. Birilerinin bu yem sanayicilerine ‘dur’ demesi gerekiyor. Eğer denilmezse 3-5 yıl sonra ‘dur’ denilecek bir durum da kalmayacak. Tamamen bu yem bitkileri üretimine girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Başka türlü yem sanayicisinin bize dayatmış olduğu fiyatlarla başa çıkamayız. Hayvancılık sektörü ciddi anlamda zarar ediyor bu noktada. Ancak yem girdilerinin büyük bölümünü kendin çıkarırsan, ucundan ekmek yiyorsun. Yem bitkileri anlamında Bakanlığımızın da ciddi anlamda desteği var. Burada özeleştiri de yapmak lazım.” ifadelerini kullandı.

Suiçmez, yem fiyatları ile süt fiyatları arasında bir entegre oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Bizim Ulusal Süt Konseyi’ndeki talebimiz de; yem fiyatlarında bir artış söz konusu olduğunda entegreli olarak süt fiyatlarını da arttıralım şeklindeydi. Yem fiyatlarını ve süt fiyatlarını entegre edelim. Bir parite belirleyelim, o paritede gitsin fiyatlar. Hatta Ulusal Süt Birliği Konseyi’ne, Yem Sanayicilerinin Üst Birliği de davet edilsin. Orada herkes bütün sorunlarını dile getirsin. Bu fiyatlar birbirine entegre olsun, biz de rahat bir nefes alalım. Yem ve süt fiyatları birbirine entegre edilirse, otomatik olarak hayvancılık sektörü de rahat bir nefes alır.” dedi?
Hayvan sayısında azalma olmamasına rağmen, üretimde ciddi anlamda azalma olduğunun altını çizen Suiçmez, “Böyle bir uygulama getiremezsek ya da bu yem olayına bir çözüm bulamazsak; uzun vadede süt hayvancılığında ciddi bir azalma olacaktır. Üretici hayvanını kesime götürmese bile, süt üretiminde gözle görülen bir düşüş var. Çünkü üreticiler yem fiyatlarının pahalılığından dolayı hayvanının ihtiyacı kadar yem veremiyor. Dolayısıyla 25 litre alacağı bir hayvandan 15 litre süt alıyor. Ülkemizde süt üretiminde ciddi bir düşüş var. TÜİK’in yaptığı araştırmalarda da bu istatistikler görülüyor. Hayvan varlığımızda herhangi bir azalma yok ama mevcut hayvan varlığımızla almış olduğumuz üretimde bir düşüş var. Üretimdeki düşüşün sebebi de hayvanların gerektiği şekilde beslenememesi.” şeklinde konuştu.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.