TÜRKİYE’NİN İLK AFİŞ VE GRAFİK TASARIM SANATÇISI “İHAP HULUSİ GÖREY” KONFERANSI

 

İlancılık Reklam Ajansı Eş Başkanı ve Bloomberg HT’ de yayınlanan “Reklamarkası” programı sunucusu ve halen akademik çalışmalarını devam ettiren Ender Merter, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde konferans gerçekleştirdi. Ender Merter; “İhap Hulusi Görey” başlıklı konferansında Türkiye’de grafik tasarımın ve reklamcılığın öncülerinden olan İhap Hulusi Görey hakkında bilgilerini paylaştı. Araştırma Görevlisi Zehra Atabey’in organizasyonu ile İhap Hulusi Görey’in ölümünün 33.yılı anısına gerçekleştirilen konferansa Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Ender Merter, Türkiye’ye grafik tasarım ve reklam alanında damgasını vurmuş olan İhap Hulusi Görey için “Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1975’e kadar âdeta Türkiye Cumhuriyeti’nin resimli romanını çizerek görsel hafızasını belgeledi. Ekonomi, siyaset, ticaret ve sosyo-kültürel yaşamdan izler bırakan çalışmaları günümüzde de değerini ve geçerliliğini koruyor.” dedi.
Ender Merter, gerçekleştirilen konferansta Milli Piyango, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, Sümerbank, Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Piyale Makarnaları, Emniyet Sandığı, Nüfus Sayım Afişleri, Sivas-Erzurum Demiryolu Tahvilleri, Bayer, Kodak, Pirelli, Kurukahveci Mehmet Efendi, Sümerbank, Spor Toto, Ford Otomobilleri, Beykoz Kunduraları ve beraberinde pek çok kuruma logo ve afiş tasarımlarıyla hizmet vermiş olan İhap Hulusi Görey’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve eserlerinden örnekler sundu. İhap Hulusi Görey’in çalışmalarının Türk afiş ve grafik tarihinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Ender Merter, “Bir tasarımcı ve sanatçı olan Görey, Osmanlı döneminde alanının ilk çalışmalarını gerçekleştirmiş ve Cumhuriyetin kurulması ve harf devrimi ile gelen Latin Alfabesinin kapağını yapmıştır. Bununla beraber Türkiye’nin batılılaşma ve sanayileşme yıllarına denk gelen Cumhuriyetin ilk dönemlerinde birçok marka ortaya çıktı. Bunların afişlerinin yapılması, ilanlarının tasarımlarının oluşturulması Türk ekonomi ve siyasal tarihinin de bir göstergesi niteliğinde. Zaten yapılan işlere baktığınızda o dönem nelerin ön plana çıktığı nelerin gündemde olduğunu görebiliyorsunuz. İhap Hulusi Görey böyle önemli bir tarihsel dönemde afiş ve grafik tasarımcısı olarak çalışıp birçok hizmet verdi. Yaptıklarıyla yeni yaşam biçimini yorumladı ve önerdi. Bir yandan cumhuriyet felsefesinin görsel tanıklığını üstlenirken diğer yandan çağdaş Türk grafik sanatına öncülük etti.” İfadelerini aktardı.

İhap Hulusi’nin kişisel eşyaları ve eserlerinden 15 yıllık birikimle oluşturduğu koleksiyonu birçok kişi ve kuruluşun satın almak istediğini ancak satmadığını belirten Ender Merter, “Hayallerimde Görey müzesini kurmak vardı. Bir kaç girişimim oldu, ekonomik nedenlerden dolayı açamadım. Koleksiyonumu, Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi’ne, Cumhuriyet’in 87. yılında bağışlamaya karar verdim” dedi ve herkesi bu koleksiyonu görmeye davet eti.

Konferans sonunda Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Ender Merter’e teşekkür belgesini takdim etti ve “Atatürk” gravürü eserini hediye etti.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.