2. ULUSLARARASI BALKAN ÇOCUK VE GENÇLİK YAZINI KONGRESİ KOSOVA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Birincisi 2016 yılında Edirne’de yapılan 2. Uluslararası Balkan Çocuk ve Gençlik Yazını Kongresi, Kosova’nın başkenti Priştina’da Priştina Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Kongrenin bu yılki ana teması “Kültürlerarasılık ve Çocuk Gençlik Yazını” olarak belirlendi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Priştina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema, T.Ü. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Doç. Dr. Lindita Sejdıu-Rugova’nın onur kurulunu oluşturduğu kongrenin düzenleme kurulu başkanları ise Prof. Dr. Hikmet Asutay, Öğr. Gör. Çağlayan Karaoğlu Bircan, Doç. Dr. Ergin Jable’den oluşmaktadır.

Priştina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema Kongrenin açılışında yaptığı konuşmada “Sizleri Priştine Üniversitesinde ağırlamaktan memnun olduğumu bildirmek isterim. Her yıl Ülkemiz ile Trakya Üniversitesi arasında beş yüze yakın öğrenci değişimi yapıyoruz. Bu işbirliğinin önümüzde dönemlerde giderek artmasını diliyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada şunları söylemiştir: “Bu kongreyi burada düzenlemekle Trakya Üniversitesi olarak geleceğe köprü ve sınır ötesi üniversitesi olma vizyonuna uygun bir şekilde sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyoruz. Balkanlarda yaşayan halkların bizden beklentilerine bir ölçüde cevap verdiğimize inanıyoruz. Üniversitemiz bu amaçla Arnavutça Bölümü açmıştır. Balkanlardan çok sayıda Öğrencimizi misafir etmekte ve de mezunlar vermekteyiz. Yeni ortak programlar açarak ortak diploma vermeyi planlıyoruz. Erasmus anlaşması yapma konusunda bugün anlaştık. Bu kongre birbirimizi tanımamıza imkân sağlamış oldu. Var olan işbirliklerimize zemin olup ışık tuttu. Çocuk edebiyatı ve gençlik yazını konusunda Balkanlarda ne araştırmalar yapılıyor bunu da bu kongre vesilesi ile görmüş olacağız. Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Kongrenin Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Asutay Kongrenin açılışında yaptığı konuşmada “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen bu kongreye 6 farklı ülkeden 95 katılımcı 84 bildiri ile katılırken ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Neydim ile Goethe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dr. h.c. Hans-Heino Ewers de çağrılı konuşmacı olarak katılmıştır. Doç. Dr. Neydim ‘Çeviri, Çevirinin Önemi, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Bağlamında Uluslararasılaşmak’ başlıkları ile sunumunu gerçekleştirirken Prof. Dr. Ewers ise ‘Küreselleşen Çağda Çocuk Edebiyatı: Çevirinin Özeti, Savaş Sonrası Çocuk Edebiyatı, Çevirinin Erek Kültürdeki Önemi, Küreselleşme Kötüye Mi Gidiyor? Çıkış Yolu Olarak Glokalizasyon mu?’ başlıkları ile sunumunu yaptı. İngilizce, Almanca ve Türkçe dillerinde gerçekleştirilen Kongremizde sunulan bildirilerin tam metinleri, Uluslararası Bilimsel Kitap içinde Bölüm olarak Trakya Üniversitesi yayınları arasında ISBN’li (elektronik ve basılı) yayımlanacaktır.” dedi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.