Sadettin Bayram Yazdı: KADİM KÖYÜMÜZ AHMETLER (Kıpçaklar-Manavlar)
KADİM KÖYÜMÜZ AHMETLER
( Kıpçaklar – Manavlar )
Köy 3 Ahmet in buraya yerleşmesi ile kurulmuş olup, AHMETLER KÖYÜ ismi buradan gelmektedir. Köy çok eski yerleşim yerlerindendir köyün ne zaman kurulduğu belli değildir yalnız köy Osmanlının Bilecik civarına yerleştikten sonra kurulduğu söylenmektedir çünkü çok eski yerleşim yeridir Köyün tanınmış en güzel çorbası; el emeği göz nuru tarhana; yemekleri ise; manav mantısı, yaprak dolması, imambayıldı. Börekleri tam ağızlara layıktır cantık, çiğ börek, oğlan kolu, gözleme, çarşaf böreğidir. Tatlı olarak höşmelim, peynir tatlısı, zerde, lilinga, kabak tatlısı meşhurdur. Düğünleri bol yemekli olup, kadın ve erkeklere ayrı ayrı düğün yapılır. Erkekler kadınların düğününü izleyemez. Ama kadınlar erkeklerinkini izler. Koy kahvehanelerinde hiç bir şekilde oyun oynanması yasaktır. Köyde genelde yaslı kesim bulunup iş imkânı olmadığı için çoğunluk göç ederek başka şehirlerde yaşamını sürdürmektedir. Bilecik iline 33 km, Pazaryeri ilçesine 5 km uzaklıktadır. pazaryerinden Ahmetler köyüne asfalttan 4 km dır . Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy ilçenin diğer köyleri gibi emeklisi çok olan köydür yalnız köyün dışarıda çalışan yerleşmiş olan gençleri köylerine çok bağlıdır; düğün bayramda çoğu köyüne gelir, köyünde olmaya çalışır. Diğer köyler gibi hiç boş kalmaz, genelde köylü köyüne bağlıdır. Arazisinde her türlü sebze tahıl türleri meyve çeşitleri yetiştirilmektedir. Geçim kaynağı bol olan köylerden biridir.2000 yıllarından sonra köyün girişine yapılan toprak ürünleri fabrikası sayesinde diğer illere göç eden gençler tekrardan iş imkânı olması sebebiyle köylerine geri dönmekteler ve bu fabrika sayesinde göç sona ermiştir.
Köyün muhtarı bürokside pişmiş Mustafa ERTEKİNDİR. Çok çalışkandır. Ne zaman ne yapacağını ve ne söyleyeceğini bilenlerdendir. Ahmetler köyünü mamur hale getirmiştir. Yalnız bu sene Fıranlar’da kiraz meyvesi olmadı. Bu sebeple muhtarımıza kiraz borçlu durumdayız.
İlk okulda gidip gelmelerimiz ayrı bir havada olurdu.
Taa ilkokul çağlarımızdan beri Fıranlarlı olarak Ahmetlilerle güzel diyaloglarımız oldu.
Fakat Ahmetler köyünün bir kıymetli evladı var ki; Mustafa Tekeli, namı diğer Mustafa Batu Berk. O sanatkar ruhlu delikanlıyı çok severim. Onun yeri ayrı.
Hüseyin Çim ve yeğeni Arıcı Bekir de takdir ettiklerim arasındadır.
Bankacı bir Mehmedimiz vardı, belki bizi unutmuştur
Sadettin Kaya, Mehmet Kocalar, Mustafa Şen , Mehmet Küpeli erken göçenlerden oldular.
Bu vesile ile tüm Ahmetler halkına saygı ve selamlarımızı sunarız.
Kaynak: Sadettin Bayram, 30.06.2023
- Vatandaş ETUS’tan şikâyetçi - Nisan 5, 2025
- Prof.Dr. Soner Duman Yazdı: Kalbinde Asla İnsanlara Karşı Kötülük Barndırmamak - Nisan 5, 2025
- Filistin Alimler Heyeti Başkanından Türklere Bir Mesaj Var - Nisan 5, 2025