HAS BAHÇEYE ‘DOKUNMAYIN!’

Has Bahçe’ye ‘dokunmayın’
Edirne’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi’nin korunması adına farkındalık yaratmak için Sarayiçi’nde 2 günlük kamp yapan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, bölgeyle ilgili görüş ve isteklerini basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu… Topkapı Sarayı’ndan sonra en büyük ikinci saray olma özelliği taşıyan Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi’ni oluşturan alanın benzersiz özelliklere sahip, korunması gereken kentsel, tarihsel mirasa sahip doğal sit alanlarının başında geldiğine yer verilen açıklamada, “Has Bahçe’nin koruma statüsü ivedi olarak belirlenmeli, gereken önlemler yetkili kurumlarca denetlenmelidir” denildi.
Edirne’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi’nin korunması adına farkındalık yaratmak için Sarayiçi’nde 2 günlük kamp yapan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, bölgeyle ilgili görüş ve isteklerini basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.
Edirne’de Sarayiçi mevkii diye adlandırılan alan, günümüzde ‘Tavuk Ormanı’ olarak bilinen, Edirne Sarayı’nın ‘Has Bahçesi’ çevre gönüllülerinin merceği altında kalmaya devam ediyor. 58 hektarlık alanda bulunan, içinde IV. Mehmet’in (Avcı Mehmet) 1671 yılında yaptırdığı Bülbül Köşkü (Av Köşkü) olan, şehrin nefes alınacak doğal ormanlarından biri konumundaki Sarayiçi’nin mutlaka korunma altına alınmasını savunan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, 5 Haziran Çevre Günü’nde bu bölgede yaptıkları 2 günlük kamp sonrası görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.
‘HER TÜRLÜ YAPILAŞMAYA VE ZARAR VERECEK KULLANIMA KARŞI KORUNMALI’
Dernek Başkanı Ayten Eren’in imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında Has Bahçe’nin benzersiz özelliklere sahip, korunması gereken kentsel, tarihsel mirasa sahip doğal sit alanlarının başında geldiği belirtildi. Açıklamada, “Her türlü yapılaşmaya ve zarar verecek kullanıma karşı mutlaka Has Bahçe ve Tunca korunmalıdır. Son bozulmamış biyolojik çeşitlilik ve doğal vejetasyon örtüsü açısından bölgedeki tek büyük önemli orman parçası olması nedeniyle de önemlidir. Edirne Sarayı Has Bahçesi’nde yapılan araştırmada; 45 familya, 117 cins, 147 tür olmak üzere toplamda 149 takson tespit edilmiştir. Alan için en büyük tehdit vejetasyon yapısının bozulmasıdır. Alanda yapılan ağaç kesimleri sürekli olarak devam etmektedir. Bunun sonucunda seyreltilen örtü tabana daha fazla güneş ışığının girmesine ve tabanın kurumasına neden olarak nemli ortamda gelişen taban florasının zarar görmesine ve kuraklığa dayanıklı türlerin gelişmesiyle floranın değişmesine neden olacağından kaçak kesimler yapılmamalıdır. Başta CR kategorisinde yer alan Bellevalia Edirnensis (Edirne Sümbülü) olmak üzere, geleceği tehdit altında olan 8 nadir tür bulunmaktadır. Alanın, Edirne Sümbülü’nün en büyük popülasyonuna sahip olduğu göz önüne alınarak, bu türün yaşam alanı özellikle çiçeklenme ve meyve verme zamanında ziyaretçilere kapatılmalıdır” denildi.
‘ER MEYDANI DAHA FAZLA ZARAR VERMEMESİ ADINA TAŞINMALI’
Bölgedeki ‘Tavuk Ormanı’ olarak adlandırılan alanın gerek flora, gerekse fauna bileşenleri bakımından oldukça önemli bir alan olduğuna da vurgu yapılan açıklamada, “Alanda toplam 72 kuş türünün yaşadığı, pek çok memeli hayvana da ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Ayrıca bölgenin florasında yer alan aromatik ve farmasötik bitki türlerinin de önemli bir çeşitlilikte olduğu bilimsel çalışmalarla da bildirilir. Özellikle bölgenin taşkın orman alanı olması da, Tavuk Ormanı’nı ekolojik bakımdan eşsiz kılar. Ancak alandaki rekreasyon faaliyetleri nedeniyle insan etkilerine maruz kaldığı ve bunun doğal ekosistem üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi mutlak korunması gereken alanlar kapsamında değerlendirilmelidir. Has Bahçe’deki Er Meydanı adı verilse de güreş stadı olan yapı ise daha fazla zarar vermemesi adına taşınmalıdır. Hasbahçe de doğal yapısına kavuşturulmalıdır” ifadelerini kullanıldı.
‘DOĞAL ORMAN ÖRTÜSÜNE MÜDAHALE EDİLMEMELİ’
Alanın sadece yürüyüş ve bisiklet gibi sportif amaçlarla kullanılabileceğinin de vurgulandığı açıklamada, “Alan sadece sportif amaçlarla (yürüyüş, bisiklet vb ) kullanılan bir rekreasyon alanı olarak kullanılabilir ancak piknik vb aktivitelere kesinlikle kapatılmalıdır. Sahanın daha fazla zarar görmemesi için alanda yapılacak yeni düzenlemelerin, yapıya en az zarar verecek şekilde düzenlenmesi, mümkün olduğunca doğal orman örtüsüne müdahale edilmemesi ve rekreasyon alanlarındaki mevcut özel işletmelerin zaman içinde kaldırılması, biyolojik ve evsel atıkların orman içine atılmasının kesinlikle engellenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
‘ACİLEN ALANIN STATÜSÜ BELİRLENMELİ’
Has Bahçe’nin koruma statüsünün de acil olarak belirlenmesi gerektiğinin de altının çizildiği açıklamada, “Has Bahçe’nin koruma statüsü ivedi olarak belirlenmeli, gereken önlemler yetkili kurumlarca denetlenmelidir. Alanda mutlak suretle koruma görevlileri aktif olarak bulunmalı ve bu kişiler alanın yapısı hakkında kesinlikle bilgilendirilmelidir. Doğal ve tarihsel konuma yakışmayan Kırkpınar Stadyumunun bu alandan kaldırılması ve Türkiye açısından son derece önemli olan Tarihi Kırkpınar’ın modern yeni tesislerde ve şanına yakışır bir organizasyonla yapılmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruma altına aldığı Eski Saray Ören Yeri sınırlarının genişletilmesini Edirne Sarayı’nın da bir parçası olan Has Bahçe’nin de dâhil edilmesini talep ediyoruz” denildi.

hudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.