KAKAVA VE RAMAZAN BEREKETİ

Kakava Şenlikleri ve Ramazan Ayının ilk gününün aynı güne denk gelmesi, Edirne esnafının yüzünü güldürdü. Yurtiçinden ve Yurtdışından gelen turistler camilerden tarihi çarşılara, ciğercilerden otellerine kadar kuyruklar oluşturdu.

Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, İlkbaharı karşılamak için yapılan eğlencelerden biri olan Kakava Şenlikleri ve Hıdrellez Kutlamaları Edirne’nin ekonomisine renk kattı. 11 Ayın Sultanı olan Ramazan ayının da ilk günü ve Kakava Şenliklerinin tarihlerinin hafta sonun denk gelmesi, Edirne’nin hem inanç turizminde hem de eğlence turizminde adeta patlama yapmasına neden oldu. Edirne’deki ciğercilerdeki kuyruklar, otellerdeki doluluk oranları, Tarihi çarşılar ve camilerdeki ziyaretçilerinin oluşturduğu yoğunluk Edirne esnafının yüzünü güldürdü. Özellikle yerli turistlerin oluşturduğu kalabalık karşısında esnaflar yoğun mesai yaptı.
CAMİİLER VE TARİHİ MEKÂNLAR DOLDU TAŞTI
Ramazan ayının ilk sahurunu Edirne’de gerçekleştirmek isteyenler, camilere ve tarihi mekânlara yoğun ilgi gösterdi. Tarihi açıdan önemli konumda olan kentimizde insanlar fotoğraflar çektirip, müzeleri ziyaret ettiler. Özellikle Edirne’nin tacı olan Selimiye Camii ve II. Beyazıt Külliyesi adeta doldu taştı. Müze ve tarihi yerler hakkında görüşme yaptığımız yetkililer, bu yılki yapılan ziyaretlerin rekor niteliğinde olduğunu belirtiler.
CİĞER VE TATLILAR 2 KAT FAZLA SATTI
Edirne’nin vazgeçilmezlerini tatmak isteyenler; tava ciğer, badem ezmesi, traliçe gibi tatları hem tattılar hem de memleketlerine hediye olarak götürmek için dükkânlar önünde uzun kuyruklar oluşturdular. İşletmelerle yaptığımız görüşmelerde; “Haftasonu genellikle yoğun oluyor ancak hem Kakava Şenlikleri hem de Ramazan Ayının ilk sahuru için kentimize gelen misafirlerimiz inanılmaz bir yoğunluk oluşturdu. Biz bu yoğunluğun olacağını tahmin ettiğimiz için önlemimizi aldık. Satışlarımız normal şartlara göre 2 kat arttı. Umarız tüm esnaflarımız için böyle olmuştur. Ramazan Ayı, ülkemize ve Edirne’mize bereket, huzur ve sağlık getirsin” ifadelerini kullandılar.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Oluşan yoğunluk karşısında her hangi bir olumsuz durum yaşanmaması için trafikten asayişe, amirinden komiserine kadar Edirne Emniyet Ekipleri, yoğun mesai yaptı. Edirne Belediye Başkanlığı Zabıtaları da tam kadro görevler alarak en işlek yerlerde ekstra önlem aldılar.
TARİHİ ÇARŞILAR DOLDU, TAŞTI
Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında Tarihi Çarşılar yer aldı. Alış-veriş yapmak için bilinen mağazalar yerine Tarihi Çarşıları seçen turistler, özellikle Tarihi Ali Paşa ve Arasta Çarşılarını adeta dolup taşırdı.
TURLAR FAZLA MESAİ YAPTI
Kakava Şenlikleri ve Ramazan Ayının ilk sahurunun aynı tarihlere denk gelmesi tur şirketlerini de harekete geçirdi. Yurtiçinden ve Yurtdışından Edirne’ye gelmek isteyen turistler için ekstra turlar oluşturuldu. İstanbul’dan Edirne’ye gelen bir tur firması yetkilisi; “Haftasonları Edirne’ye turlar oluşturuyoruz ancak Kakava ve Ramazan Ayının ilk sahuru aynı tarihte olması nedeniyle turlarımızı arttırdık. Sıradan bir haftasonu turunun 3-4 katı fazla sefer yaptık” ifadelerini kullandı.
ARA SOKAKLAR BİLE KALABALIKTI
Saraçlar ve Çilingirler Çarşısı, Balıkpazarı gibi en işlek yerlerin yanı sıra ara sokaklarda bulunan işletmeler de yoğunluktan nasibini aldı. Bazı işletmeler oluşan yoğunluğa karşılık verebilmek için ekstra masa sandalye hazırladı.

Kaynak: Edirne Ahval

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.