RobaTrak’19 ULUSAL ROBOT YARIŞMASI VE TEKNOLOJİ SERGİSİ

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Üniversitemiz Ar-Ge Bilişim Topluluğu tarafından bu yıl 5’si organize edilen “RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi” gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi 75. Yıl Spor Salonu’nda düzenlenen Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi’nde, öğrencilerin ürettikleri birbirinden değerli proje ve teknolojik ürünler dereceye girmek için yarıştılar. İnsansız Hava Aracı (İHA), Sumo, Mini Sumo, Çizgi İzleyen, Labirent Çözen ve Serbest Teknoloji kategorileri ile bu kategorilere bu yıl dahil edilen Minikler Çizgi İzleyen Kategorisi olmak üzere toplam 7 kategoride gerçekleşen yarışmada öğrenciler, 350 proje ile birbiriyle kıyasıya rekabet ederek ödüle ulaşmaya çalıştılar.

2015 yılından beri Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 2019 yılında kapılarını Trakya Üniversiteler Birliği’ne açan yarışmanın organizasyonunu ve hakemliğini Trakya Üniversitesi Ar-Ge Bilişim Topluluğu yapıyor. Birlik Üyesi üniversitelerin iştiraki ile 2019 yılında daha fazla katılımlı ve prestijli bir hale gelen “Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”nde, ülkemizin dört bir yanından 350 katılımcı yer alırken, sergilenen robot ve tasarımlara ulusal basının da ilgisi yoğun oldu. Yarışmalara Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde çalışan veya eğitim gören öğrenciler ile Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen Üniversite, Lise öğrencileri ve minikler katıldı.

İlaçlama yapabilen drone ve topraksız tarım yapabilen sera projelerinden, özel tasarım robotların ve farklı teknolojik ürünlerin kıyasıya rekabet ettiği yarışmada, Ülkemizden 45 farklı kurumdan öğrencinin yanı sıra Bulgaristan’dan da katılımcılar yer aldı. Her yıl ulusal olarak düzenlenen etkinlik, bu yıl yurt dışına da pencere açarak uluslararası bir yarışma boyutuna dönüştü. “RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”, üniversiteler ve teknoloji meraklılarını bir araya getirerek, sanayinin ihtiyaç duyduğu projelerin ticarileştirilmesinin yanı sıra üniversite ve sanayi iş birliğine de ön ayak olmayı hedefliyor. Öğrencilerin teknoloji alanında yaptığı projeler ve ürettikleri teknolojik ürünlerle dereceye girmek için ter döktüğü yarışmada dereceye giren yarışmacılara toplam 21.000₺ ödül dağıtıldı.

Yarışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Elektronik ve Otomasyon Bölümü (Elektronik Teknolojisi ve Mekatronik Programları) Başkanı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Güllü, Robotrak Yarışması’nın 5’sinin düzenlendiğini söyleyerek “Etkinliğimiz, Trakya Üniversitesi Ar-Ge Bilişim Topluluğu tarafından organize edilmektedir. AR-GE Bilişim Topluluğumuz, aktivitelerine sadece Robotrak yarışması ile değil, çeşitli bilimsel kongreler ve etkinliklerle de devam etmektedir. 5. Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi ile amacımız, öncelikle öğrencilerimizin AR-GE faaliyetlerine destek olmak ve topluma yarar sağlayacak teknolojik ürünlerin üretimini teşvik etmek, bunlarla ilgili teknolojileri de öğrenmelerini sağlamak. Bunun yanı sıra öğrencilerin sosyal etkileşimlerini arttırmak ve grup çalışmalarını teşvik etmek… Bu yıl gerçekleştirdiğimiz etkinliğin bir diğer önemli boyutu, kapılarımızı uluslararası katılımcılara da açmış olmamız. Bu yönüyle, uluslararası katılımlı ve uluslararası çapta etkileşime sahip bir yarışma olduğunu söyleyebiliriz. Çoğunluğunu Trakya Bölgesi’nden katılımcıların oluşturduğu yarışmamıza, İzmir, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Manisa gibi Ülkemizin farklı yerlerinden önemli sayıda katılım söz konusu. Her yıl 6 farklı kategoride düzenlediğimiz yarışmaya, geleceğin mühendislerini de dâhil edebilmek, onlara bu atmosferi yaşatabilmek için bu yıl yeni bir kategori ekleyerek, bu sayıyı 7’ye yükselttik. Miniklerimizi yarışmaya teşvik edebilmek amacıyla, Mini Çizgi İzleyen ve Mini Sumo kategorilerini ilave ettik. Etkinliğimiz ayrıca, Edirne’nin geleneksel Ata sporu güreş organizasyonlarının robot versiyonuna da sahne olacak. Birbirinden özellikli robotlar bir nevi minderde birbiriyle mücadele edecek. Bunun haricinde, drone teknolojileri için oluşturduğumuz, Survivor’u akıllara getirecek platformlarda droneler hünerlerini sergileyecek. Yarışmaya ve ödüllerin sahibi olmaya gelen katılımcılarımızın büyük çoğunluğunu üniversite ve lise öğrencileri teşkil ediyor. Serbest nitelikte adayların ve akademisyenlerin de katıldığı uluslararası bir yarışmaya şahitlik edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri ve Fen Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan Meşe, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) kapsamında, Trakya üniversitesi ev sahipliğinde düzenledikleri bu etkinlikte teknoloji meraklılarını önemli proje ve ürünlerle buluşturduklarını ifade ederek, “Yalnızca Trakya Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileriyle yola çıkarak başlattığımız bu etkinlik, bugün uluslararası boyutta, birden fazla üniversitenin katılımıyla geniş katılımlı ve coşku dolu bir niteliğe kavuştu. Çok fazla sayıda katılımcıya, projeye ve ürün sergisine ev sahipliği yapıyoruz. Trakya Kalkınma Ajansı’nın önemli desteği ve katkısının da etkinliğin geniş kitlere ulaşmasında büyük rolü oldu. Kendilerine de buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Sosyal medyayı kullanarak, farklı platformlara ulaşan değerli öğrencilerimizi de unutmadığımızı belirtmek isterim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Etkinlikte, Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İpsala Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından tasarlanan teknolojik ürünler de teknoloji meraklılarınca büyük ilgi ile karşılandı. Sergide, Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzay ve Havacılık Teknolojileri Topluluğu öğrencilerinin, tarlaları ilaçlamada kullanılması amacıyla tasarladıkları yüksek teknolojiye sahip Drone da yer alırken, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Drone adı verilen cihazların insan hayatını kolaylaştırabileceği düşüncesiyle öğrencilerimizle birlikte tarımda kullanılabilecek bir tasarım geliştirdik. Tarım alanlarında ilaçlama amacıyla tasarladığımız Drone’nun kullanımının yaygınlaşması durumunda, tarımda traktörle yapılan zirai ilaçlamada zarar gören bitkileri korumayı amaçlıyoruz. Artırılmış yük taşıma kapasitesine sahip araç ile çiftçinin, minumum enerji harcayarak maksimum verime ulaşmasını sağlayabiliyoruz. Trakya, bir tarım bölgesi olduğu için bu amaçla böyle bir projeye imza attık. Drone üzerine konulan bir pompa veya depo aracılığıyla istendik arazileri ilaçlayabildiğimizi gördük. Yer destek cihazları ile görüntü almak da mümkün oluyor. Böylece traktörlerin tarlaya vereceği zararın önüne geçmiş oluyoruz. Temiz ve yenilenebilir enerji kullandığımız için de doğaya da zarar vermemiş oluyoruz. Tasarımımız ile 60-80 kg civarında ilaç depolamak mümkün. Geliştirerek daha büyük işler başarır hale getirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Özel tasarım robot, insansız hava aracı gibi savunma sanayiinde kullanılabilecek ürünler ve toplum yararına geliştirilen farklı teknolojide ürünler ile tanışmak isteyen teknoloji meraklılarının, bir festival havasında açılışı gerçekleşen “RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”ne ilgisi yoğun olurken, Trakya Üniversitesi 75. Yıl Spor Salonu içindeki geniş bir alana kurulan stant ve platformlar, Türkiye’nin birçok yerinden teknoloji severleri ağırladı. Yarışma sonunda, başvurusu kabul edilen katılımcılar arasında, Değerlendirme ve Ödül Kurulu tarafından başarılı bulunan projelere ödülleri dağıtılırken, farklı kategorilerde yarışan adayların ödüllerle buluştuğu yarışmada, 1’inciye 2.000, 2’nciye 1.000, 3’üncüye 500 TL ödül verildi. Yarışmada ayrıca, pek çok katılımcıya mansiyon, jüri özel, uluslararası iş birliği, teşvik ve teselli ödülleri de dağıtıldı.

RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi Kazananlar Listesi

• Çizgi İzleyen Robot Kategorisi
1’incilik Derecesi Ufuk BENGİ- Buğlem BENGİ
2’ncilik Derecesi Kerem BATUR ERGELEN
3’üncülük Derecesi Samet YUCA

• Mini Çizgi İzleyen Robot Kategorisi
1’incilik Derecesi Utku ÇEŞME
2’ncilik Derecesi Kayra Batıhan TEZ
3’üncülük Derecesi Sarp ERTEN- Arda ALKAN

• Sumo Robot Kategorisi
1’incilik Derecesi Ozan ÇELİK
2’ncilik Derecesi Onur GÖÇEK- Ayşenur ÖZKAN
3’üncülük Derecesi Emirhan YUSUF ÖZCAN

• Mini Sumo Robot Kategorisi
1’incilik Derecesi Abdullah YILDIRIM
2’ncilik Derecesi Mehmet HÜNDÜR
3’üncülük Derecesi Barış AKDEMİR

• Serbest Teknoloji Kategorisi
1’incilik Derecesi Ahmet Furkan DİLMEÇ
2’ncilik Derecesi Rahmi USLU
3’üncülük Derecesi Şefik TEKER

• İnsansız Hava Aracı (İHA) Kategorisi
1’incilik Derecesi Serhat BAYRAK
2’ncilik Derecesi Şefik TEKER
3’üncülük Derecesi Onur GÖCEK

• Labirent Çözen Robot Kategorisi
1’incilik Derecesi Engin AKTOKLUK
2’ncilik Eray AKTOKLUK

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.