BÜYÜNLÜ KÖYLÜLERİNİ ÜZEN ÇALIŞMA

Büyünlü köylülerini üzen çalışma
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Büyünlü köyünde DSİ tarafından yapılan gölet çalışmaları kapsamında sulama hatlarının arazi yerine köyün imar vasfındaki arsalardan geçmesi, köylülerin tepkisine neden oldu. Köy Muhtarı Metin Tekirdağlı, yapılan çalışmaların yanlış olduğunu belirterek, köylülerin böyle bir durumda sulamadan yeterince yararlanamayacağını söyledi. Muhtar Tekirdağlı, ayrıca köyde kendi cazibesiyle sulanacak alanların kesilip pompaja verilmesini de eleştirerek, “Yazık, devlet her sene para ödemek zorunda kalacak. Bunlar daha yapılmadan değiştirilebilir. Köylü yararlansa bile devlete külfet olacak” dedi.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde DSİ tarafından 3 bin 920 dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak Büyüköğünlü Göleti ve sulama çalışmaları kapsamında gölet hattının köyün arazilerinin yerine imar vasıflı arsalardan geçmesi, köy halkının tepkisine neden oldu. Köyün yaklaşık 4 bin dekarlık tarım arazisi sulamaya açacak çalışmanın imar vasıflı arsalardan geçtiğini söyleyen Büyünlü Köyü Muhtarı Metin Tekirdağlı, yapılan çalışmaların yanlış olduğunu, bundan bir an önce dönülmesi gerektiğini söyledi.

Yenigün Gazetesine açıklama yapan Muhtar Tekirdağlı, sulama hattının geçtiği arsa sahiplerinin şikayetçi olduğunu belirterek, “Sulama göletinin hattı imar alanı içinde arsa vasfı olan alanların içinden geçiyor. Bu şikayet konusu oldu arsa sahipleri tarafından. Biz şikayette bulunduk, birazını iptal ettik ama hala duruyor. DSİ Bölge Müdürlüğüne dilekçe verdik. Ancak dilekçemize alakasız cevaplar verilmiş. Yapılan işler meydanda. Ne gelen var ne giden var. Müteahhide yazık, oradan oraya koşturuyor.

Bu çalışma iki aydan beri yapılıyor. 2022’nin 11’nci ayında sulama boruları geldi. O zaman başlasalardı, insanların arazileri zarar görmeyecekti. Şu anda insanlar arazilerinden çok güzel verim alacaktı ama ziyan oldu” dedi.

‘YAZIK, DEVLET HER SENE PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK’

Büyünlü Köyü Muhtarı Metin Tekirdağlı ayrıca köyde kendi cazibesiyle sulanacak alanların kesildiğini, bunun da devlete yük olacağını söyleyerek, “Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımız, kendi cazibesiyle sulama alanları nereye kadar giderse oraya kadar gidilecek diye talimat verdiler. Ben aynısını DSİ Bölge Müdürlüğüne söyledim, eski proje bunu bağlamaz dediler. Devlet bugün sulama faturalarının yarısını karşılıyor. Bizim kendi cazibesine girecek bir sürü alan varken onu kesmişler, pompaja vermişler. Biz buna itiraz ettik, yapamayız, edemeyiz gibi ne bölgede müdürlüğünden ne şube müdürlüğünden olumlu bir cevap alamadık. Herkes kulağının üzerine yatıyor. Ben bunu Cumhurbaşkanına da yazacağım, CİMER’e de yazdım. Bizim deremiz hiç kurumuyor. Hala daha su var. Yani kendi cazibesiyle sulanacak alanları kestiler, pompajla sulamaya verdiler. Yazık, devlet her sene para ödemek zorunda kalacak. Bunlar daha yapılmadan değiştirilebilir. Biz de değiştirilmesini talep ediyoruz. Böyle olursa köylü yararlansa bile devlete külfet olur.

Bizim yetkililerden talebimiz kendi cazibesiyle sulanan alanların uzatılması, pompajlı alanların kesilmesi yönündedir. Çünkü yazık günah. Köyün içinden, arsaların içinden geçen sulama alanlarının da arsaların içinden çıkarılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

yenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.