“Hastalık Yavaş Yavaş Kendisini Göstermeye Başlıyor “
“Hastalık yavaş yavaş kendisini göstermeye başlıyor”
Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Yılmaz, insanlarda kene ısırmasıyla meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ölümcül sonuçlarının olabileceğine dikkat çekti. Yılmaz, “Hastalığın başlangıcında halsizlik, yorgunluk, ateş, kusma, bulantı gibi semptomlar var. Bu süreler 1 ile 3 gün en fazla 9 gün dönemleri var. Bu dönemler içerisinde hastalık yavaş yavaş kendisini göstermeye başlıyor ve kanamalarla vücutta meydana geliyor” dedi.
Yılmaz, bugün Edirne’de yaptığı açıklamada, bahar ayının kendini göstermeye başlamasıyla birlikte vatandaşların doğada yaşayan kenelere dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Kenelere karşı vatandaşların bazı önlemler alması gerektiğini aktaran Yılmaz, vücudun her hangi bir bölgesine yapışan kenenin hekim tarafından koparılması gerektiğini kaydetti.
“İNSANDA ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 3 İLE YÜZDE 30 ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Yılmaz, şunları söyledi:
“Genellikle keneler İç Anadolu bölgesinde çok yoğun… Daha çok ormanlık alanlar, çalılık, odunlarda yaşayan ama 40 derece sıcaklığa yarım saat dayanabilen 56 derece sıcaklığa 15 dakika dayanabilen 70 derecede zaten yaşayamayan ama dondurulmuş tuzlu suda uzun yıllar yaşayabilen bir tür, keneler böyle bir yapıları var. Bütün amaçları kan emmek. Konak olarak hayvan ve insanları tercih eden bir yapıları olup kendi yapılarının 200-300 katı kan emerler, hayatları boyunca… Kanı emdikten sonra terk ediyorlar, ondan sonra yumurtlama dönemi dişileri kendileri ürüyor, zaten… Her kene ısırdığında Kırım-Kongo kanamalı ateşe yol açacak vakaya sahip değil. Bunların 30 kadarı bu hastalığa sebep oluyor. Dünyada tespit edilen bu kenelerin 850 türü var. İnsanda ölüm oranları yüzde 3 ile yüzde 30 arasında değişiyor.
“KANAMALARLA VÜCUTTA MEYDANA GELİYOR”
Tabi ki tedbirler alınması lazım. Öncelikle toprak, tarımla uğraşan insanlarımızın vücut, giysilerini korumaları lazım. Eve döndüklerinde vücutlarını kontrol ederek kenenin yapıştığı yeri varsa kendi elleriyle çıkartmamaları gerekir. En yakın sağlık kuruluşuna giderek doktor yardımıyla çıkarmak çünkü verilecek hasar keneye veya kafasının kopartılması deride kalacağı için toksinlerini insanlara bırakmakta dolayısıyla hastalığa yol açmakta… Hastalığın başlangıcında halsizlik, yorgunluk, ateş, kusma, bulantı gibi semtomlar var. Bu süreler 1 ile 3 gün en fazla 9 gün dönemleri var. Bu dönemler içerisinde hastalık yavaş yavaş kendisini göstermeye başlıyor ve kanamalarla vücutta meydana geliyor. Önemli olan bu kanamaların durdurulması tabi ki bu virüsün bir tedavisi yok.”
yenigun
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024