Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Şallı, “Kakava Erozyana Uğratılmamalıdır”

KAKAVA EROZYONA UĞRATILMAMALIDIR
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Danışma Kurulu üyesi ve Roman Sivil toplum Gönüllüsü Turhan Şallı, yaptığı yazılı açıklamada “Kakava Erozyana Uğratılmamalıdır, Edirne İl Kültür Müdürlüğü’nün Kakava kutlamalarında kültürel öğelerin öne çıkarılmasında bir gayretinin olmadığı açıkça görülmektedir. Roman kültürünün korunamaması durumunda bir beş yıl sonra Kakava kültüründe Romanlar yer almayacaktır.” dedi.

“Türkiye toplumunun farklı sosyal ve kültürel sınıfını oluşturan Roman yurttaşlarımızın ana dili Romanestir. Halk dilinde Çingene dili olarak bilinir. “Kakava” kelimesi Romanestir. Tencere ve kazan anlamını taşır. Filolojik dil bağlamsalı, Romanların kendi aralarında tencere, kazanda yemeklerin toplu olarak pişirildiği, yendiği, eğlencelerin yapıldığı 6 Mayıs kutlamalarına verilen özel bir Romanes kelimedir Kakava.” diyen Şallı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Son günlerde, “milli ve yerli” kavramlar üzerinden farklı söylemler üretilmiştir. Türkiye’nin yerli ve milli Çingenesi olarak “Kakava” hakkındaki düşüncelerimi bu yıl da açıklama zorunluluğunu yaşamaktayım. “Çingene bizzat bahardır,” demişti Ahmet Haşim. Bu bahar, bir kitapta yerini almalıydı. Edirneli iş insanı olan, Mehmet Edip Ağaoğulları sayesinde basımı gerçekleşti. “Çingene’nin çalgısı, Kakava’nın kahkahası” isimli kitap gün yüzüne ulaştı. Edirneli olduğunu gösterdi, kendisine teşekkür etmek bile az kalır.
Ahmet Haşim’in kullanmış olduğu “Çingene” tanımı toplumsal anlamda ‘dışlanma’ olarak görülse de söylem dili ‘bahar’ dilidir. Ayrımcılık içermez. Bu yılın Mart ayında çıkan, “Çingene’nin çalgısı, Kakava’nın kahkahası” isimli kitabımda Kakava’nın tanımı, Roman kültüründeki yeri ve yansımalarını yazdım. Esasen yazılmayan, söylenmeyen sosyal gerçeklerle doludur, hani bir anlamda ‘nalına da mıhına da vurmak,’
KAKAVA ROMANES BİR KELİMEDİR.
Türkiye toplumunun farklı sosyal ve kültürel sınıfını oluşturan Roman yurttaşlarımızın ana dili Romanestir. Halk dilinde Çingene dili olarak bilinir. “Kakava” kelimesi Romanestir. Tencere ve kazan anlamını taşır. Filolojik dil bağlamsalı, Romanların kendi aralarında tencere, kazanda yemeklerin toplu olarak pişirildiği, yendiği, eğlencelerin yapıldığı 6 Mayıs kutlamalarına verilen özel bir Romanes kelimedir Kakava.
6 Mayıs akşamı Hıdrellez ateşi yakıldı, Edirne Belediye başkanımız Recep Gürkan günümüzde sembolik bir özellik taşıyan Çingene çeribaşısı Fikri Ocak’a kendinden önce konuşmacı olarak söz verdi. Bizleri onure etti. Türkiye’ye güzel mesajlar verildi. Edirne’nin güzelliği de bu olsa gerek. Mesaj; baharlar olsun, sevgi olsun.
Edirne bu yıl 5-6 Mayıs Kakava ve Hıdrellez kutlamalarında görülmemiş bir insan nüfusunu ağırladı. Trafik adeta felç oldu. Hoteller, lokantalar hınca hınç doldu. Güvenlik ise ayrı bir sorundu. Esnafın belli bir kesimi mutlu oldu. Hıdrellezin ve Kakava’nın harcamaları Edirne Belediye Başkanlığı’ndan, gerisi turizm kazansın. Peki, Roman yurttaşlar memnun oldular mı? Elbette ‘hayır,’ onların bazıları her zaman olduğu üzere para dilenmeye muhtaç idiler.
Roman kültürü olan Kakava bu yıl tam anlamı ile yozlaştırıldı. Roman kültürünün izlerini gerçek manada göremedik. Su ile buluşma pratiği yoktu, Romanlar göbek atıyor, birileri kazanıyor, keşmekeşlik devam ediyor, Kakava kültürü ruhunu teslim ediyor. Bu duruma seyirci mi kalacağız, elbette “hayır” diyorum. Kurumlar arasında tam bir iş birliği eksikliği açıkça görülmektedir. Yük Edirne Belediye Başkanlığı üzerine bırakılmaması gerekir. Edirne Turizmi kazansın kazanmasına ancak bu işten para kazananlar da elini cebine atması gerekir. Bazı Roman vatandaşlarımızın misafirlerden göbek atarak elbette para istemesini onaylamıyoruz, görüntü kirliliği de mevcuttur. Keşmekeşliğin ortadan kaldırılması gerekir. Roman vatandaşlarımızın para kazanmasını farklı eğlence şenliklerine dahil etmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Roman kültürü olan Kakava’nın korunması için kurumsal anlamda bir komisyonun kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşünmekteyim.
EDİRNE İL KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ AKTİF ROL ALMASI GEREKİR.
Edirne, Türkiye’de en fazla Roman nüfusu barındıran bir ilimizdir. Edirne İl Kültür Müdürlüğü’nün Kakava kutlamalarında kültürel öğelerin öne çıkarılmasında bir gayretinin olmadığı açıkça görülmektedir. Roman kültürünün korunamaması durumunda bir beş yıl sonra Kakava kültüründe Romanlar yer almayacaktır.”
Haber: Ali Süzen

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.