Özcan Güner Yazdı: Siz, Hangi Gölgede Gölgelenmek İstersiniz?

SİZ HANGİ GÖLGEDE GÖLGELENMEK İSTERSİNİZ?
Doslarım, sözlerime başlarken hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ramazan ayı gibi büyük bir ayı geride bıraktık. Ramazan ayında birçok kazanımlar edindik. İnsani ve İslami değerleri öğrenme ve pratiğe dökme fırsatını yakaladık. İnşallah bu kazanımlarımız bizi son nefesimize kadar yalnız bırakmaz.
Kuran ı Kerim birçok konuda bilgi verdiği gibi bazen evrenin yaratılışı ile ilgili bilgiler de vermektedir. Şunu öncelikle belirtmekte fayda vardır. Kuranı Kerim bir fen bilgisi kitabı değildir. Astronomi ve biyoloji kitabı da değildir. Bu tür konulara işaret eder. Ayrıntılı bir şekilde incelenmesini insanlara bırakır. Birçok yerde göğün 7 tabaka hâlinde yaratıldığını açıklamaktadır. En yakın göğün yıldızlarla donatıldığını ifade etmektedir. Astronomi ile ilgilenenler bize ışığın saniyede 300.000 km/s hızla hareket ettiğini, dünyaya güneş ışınlarının ancak 8 dakikada ulaşabildiğini ifade etmektedirler. Bu da bize birinci semanın ne kadar geniş bir alan olduğunu göstermektedir. Kuran’ın bilgilerini esas alarak, birinci semadan sonra ikinci sema üçüncü sema dördüncü sema beşinci sema altıncı sema ve yedinci sema gelmektedir. Daha sonra arş gelmektedir. İşte bu arşın gölgesinde gölge elenecek 7 sınıf insanın müjdesini vermektedir sevgili peygamberimiz.
Peygamber efendimizin mescidinde açılan ve İslam tarihinde ilk eğitim öğretim kurumu olarak kabul edilen Ashabı Suffanın önemli öğrencilerinden olan Ebu Hüreyre (RA) peygamberimizden şöyle bir rivayette bulunmaktadır. “Resulullah efendimiz şöyle buyurdu 7 grup insanı hiçbir gölgenin bulunmadığı bir günde arşın gölgesinde gölgelendirilecektir.
1. Adaletli devlet başkanı
2. Allah’a ibadet ederek yetişen genç
3. Tenha yerlerde Allah’ı hatırlayarak gözyaşı akıtan kimse
4. Kalbi Allah’ın mescitlerinine bağlı olan kimse
5. Allah rızası için birbirlerini seven dostlar
6. İtibarlı ve güzel bir kadının kendisine çağırdığı fakat Allah’tan korkarım diyerek ona yanaşmayan bir kimse
7. Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek kadar gizli sadaka veren kimse.”
Değerli dostlarım sırasıyla bu 7 grup insanı açıklamaya çalışalım.
Birinci grup yer alan adaletli devlet başkanı.Tarihte birçok yönetici gelip geçmiş bazıları yaptığı olumlu uygulamaları ve adaletli davranışlarıyla çağlara damga vurmuştur. Bunların başında peygamberimiz gelmektedir. Sizden önceki kavimlerin helak olmasına sebep zengin soylu bir kimsenin suç işlediğinde aldığı ceza ile zayıf kimsesiz insanların aynı cezaya çarptırılmamaları insanlar arasında adaletli davranmadığını sebep olarak göstermektedir ve şöyle buyurmaktadır. Kızım da suç işlemiş olsa aynı cezayı veririm demiştir. Hazreti Ömer adalet noktasında zirve bir isimdir. Bugün Adliye saraylarında yazan adalet mümkündür sözünü ilk söyleyen kişilerdendir. Tarihte zulümleri ile meşhur olan şahıslar da tarihte yerlerini almıştır. Artık hesaplarını Allah’a vereceklerdir. Adalet sadece devlet başkanlarında değil her fertte olması gerekli bir davranıştır. Bugün birçok kardeş birbirleriyle konuşmuyorsa aralarında sorunlar varsa bu sorunların bir bölümünün altında yatan anne babanın kardeşler arasında adaletli davranmadığı sonucu bu hale gelindiği görülür.
İkinci grupta yer alan Allah’a ibadet ederek yetişen genç: daha önceki yazılarımızda İslam’ın en önemli emirlerinin iman ibadet ve ahlak olduğunu açıklamaya çalışmıştık. Peygamberimizin müjdelemiş olduğu bu gruptaki gençler ibadet ile yetişen gençlerdir. Burada çocuk yetiştirmenin yöntemlerinden birini de öğrenmiş bulunuyoruz. Bize emanet olarak verilen çocuklarımızın dünyadaki gelişimlerine yetişmelerine önem verdiğimiz kadar ahirette de bize yardımcı olacak bize sorun çıkarmayacak çift kanatlı olarak yetiştirmeliyiz. Mutlaka imanla birlikte ibadet alışkanlığı da kazanmalarını sağlamalıyız. Ağaç yaşken eğilir. Bayram namazlarında, cumalar da teravih namazlarında 5 vakit namazda babalarının yanında camiye gelen çocukları görünce hem çocukları hem de aile büyüklerini bu duyarlılığından dolayı tebrik etmek gerekir. Çünkü bu fani hayatın geçici zevk ve safasının terk edileceğini bilerek sonsuz güzelliklere talip olan anne babanın çocuklarının da bu güzelliklerden mahrum kalmaması için çalışmaları çok güzel bir davranıştır.
Üçüncü grupta yer alan Allah’ı hatırlayarak gözyaşı akıtan kimse: dostlar ölümle birlikte bizleri sonsuz bir hayat beklemektedir. Biz kesin olarak biliyoruz ki bu dünyada hiç kimse sonsuza kadar kalmayacaktır. Kalmamıştır. Üzerinde yaşadığımız bir dünyada yüzyıl 150 yıl önce bugün isimleri unutulmuş insanlar yaşamaktaydı. Allah bizleri onların yerine imtihan için bu dünyada mirasçı kıldı. 100 yıl belki daha az bir zamanda bizlerin de aynı şeyleri yaşayacağımız gayet açıktır. O halde bu dünyada insanca ve İslam’ca yaşamalıyız. Büyük bir günün kıyamet gününün bizi beklediğini unutmayalım. Kuranı Kerim’de kıyamet sahneleri bakın nasıl anlatılmaktadır.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1. Kıyamet gününe yemin ederim.
2. (Kusurlarından dolayı kendini) kınayan nefse de yemin ederim (ki diriltilip hesaba çekileceksiniz).
3. İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanır?
4. Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter. (1)
(1) Diğer canlılara göre insanın el ve parmakları daha mükemmel yapıdadır. Hele parmak ucu izlerinin tüm insanlarda birbirinden farklı oluşu göz önüne alınacak olursa, ayetin üzerinde durduğu noktanın önemi anlaşılır.
5. Fakat insan önünü (geleceğini, kıyameti) yalanlamak ister. (2)
(2) Ayete “Fakat insan geleceğinde de kötülük işlemeye devam etmek ister” şeklinde de meal verilebilir.
6. “O kıyamet günü ne zaman?” diye sorar.
7,8,9,10. Gözler kamaştığı, ay karanlığa gömüldüğü, güneş ve ay bir araya getirildiği zaman, o gün insan “kaçış nereye?” diyecektir.
11. Hayır, hiçbir sığınacak yer yoktur.
12. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur.
13. O gün insana, yapıp önden gönderdiği ve yapmayıp geri bıraktığı şeyler haber verilir.
14,15. Hatta, mazeretlerini ortaya koysa da o gün insan kendi aleyhine şahittir. Kıyamet Süresi (1-15 ayetler)
Dördüncü grupta yer alan kalbi Allah’ın mescitlerini bağlı olan kimse ile 5 vakit namaza devam edenler kastedilmekte olup, bir sonraki vaktin de gelmesini bekleyen kimselerdir.
Beşinci gruba gelince birbirlerini herhangi bir menfaat karşılığı değil sadece Allah rızası için beklentisiz karşılıksız seven kimselerdir. Böyle dostlarınız varsa çok şanslısınız demektir. Kıymetini bilin
Altıncı grup namusuna düşkün haramdan uzak duran kendisi de teklif edilen çirkinliği yapmayıp namusunu koruyan kadın erkek kastedilmektedir. Tıpkı Yusuf peygamber gibi.
Yedinci ve son olarak da yaptığı her türlü yardımı iyiliği başa kakmayan onur kırmadan gizli iyiliklerde bulunan kimselerdir. Bu konuda bizim medeniyetimizde kültürümüzde sadaka taşı diye bir olgu vardır. İnşallah sadaka taşları konusunu bir başka yazıda işleriz. Ancak şu anda bizlerde hangi özellikler vardır. Ve hangi sınıfa dahil olarak arşın gölgesinde gölgeler etmek isteriz. Sağlıcakla emanet olun.
Kaynak: Özcan Güner

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.