Ramazan Sonrası Beslenmeye Dikkat!

Ramazan sonrası beslenmeye ve şekere dikkat!
Ramazan sonrası vücut sağlığınızı korumanız için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Diyetisyen Tuğçe Daloğlu Tekin, Ramazan ayı boyunca aç ve susuz kalındığı için Ramazan Bayramında aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Ramazan sonrası beslenmeye ve şekere dikkat!
Ramazan boyunca öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninin değişikliği sebebiyle kişi, bayramda daha fazla yemek yemek istiyor. Ramazan ayında fazla yemek bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Ramazandan çıkıp Bayrama geçişlerde mideye fazla yüklenilmesi halinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

Ramazan ayının bitişiyle uzun süreli açlıkla geçen 30 günün ardından bayram itibariyle günün daha uzun saat aralığında beslenmenin başlayacağını dile getiren Diyetisyen Tuğçe Daloğlu Tekin, bayramda beslenme konusunun önemine dikkat çekti.

Vücudun yeni düzene alışması için yavaş ve kontrollü bir şekilde eski beslenme düzenine geçiş yapılması gerektiğini söyleyen Daloğlu Tekin, “Nasılsa bir aydır az besleniyorum diyerek şekerli ve hamurlu yiyeceklerin tüketimi artarsa bayram sonunda tartıda görmek istemediğiniz rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Ramazan ayında uzun süreli açlık sebebiyle yavaşlayan metabolizmanız birden aşırı beslenmeyle daha çok yorulabilir. Bu yüzden özellikle ilk günler yağlı ve şekerli beslenmeyi minimumda tutmaya özen gösterin.” Dedi.

Öğünler düzenli olmalı!

Vücudun biyolojik saatinin, sirkadiyen ritim denilen gün ışığı ile oluşan ritmin bozulmaması gerektiğini vurgulayan Daloğlu Tekin, Kahvaltının günün erken saatlerinde yapılıp, öğle yemeğinin atlanmaması ve günde 3 ana öğün yapılması gerektiğini söyledi.

Kahvaltı etmeden güne başlandığında uzun süren açlık sebebiyle sonradan tüketilen besinlerin yağ olarak depolanabileceğini ifade eden Diyetisyen Tuğçe Daloğlu Tekin, “İhtiyaç durumuna göre aralara ara öğünler koymalısınız. Öğlen ve akşam yemeklerinde sebze ve et/baklagil yani protein kaynaklarını dengeli tüketmelisiniz. Akşam yemeğinden sonra atıştırmalıklar, çayın yanında tüketilen tatlı yiyecekler yerine süt veya süt ürünleri veya sütlü dondurmalar, yanında mevsim meyvelerinden biri tercih edilmelidir.” Şeklinde konuştu.

Suyu ihmal etmeyin!

Suyun vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu söyleyen Daloğlu Tekin, havaların ısınmasıyla birlikte su ihtiyacının artacağından dolayı günde 2-3 litre arası su tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Günün 30-60 dakikasını egzersize ayırın”

Ramazanda iftardan sonra uyku hali sebebiyle egzersiz yapılmasının ihmal edilmiş olabileceğini söyleyen Daloğlu Tekin, “Bayramın 1. Günü itibariyle yeniden fiziksel aktivitenizi arttırmalısınız. Egzersiz yapmaya engel herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günün 30-60 dakikasını egzersize ayırıp iştah kontrolünüzü ve enerji dengenizi sağlayabilirsiniz.” Dedi.

Tatlı yerine ne tüketilmeli?

Bayramda gelenekler gereği süregelen tatlı ve şekerli yiyecekleri yemenin cazibesinin kaçınılmaz olduğunu öne süren Diyetisyen Daloğlu Tekin, “Fakat şekerli yiyecekler bağışıklığınızı yıpratarak hastalıklara zemin hazırlar. Aynı zamanda yağlanmanıza sebebiyet verir ve bu da bağışıklığınızı düşürür. Kan şekeri dengesizliği ve sürekli yüksek kan şekeri vücudunuzu çok yorar. Tatlı yiyecekler yerine sağlıklı yağlar yani kuruyemişler, meyveler, sağlıklı tahıllar (bulgur, esmer ekmek, yulaf vs), süt ve süt ürünleri (süt,yoğurt,kefir,ayran) tercih edilmelidir. “ ifadelerini kullandı.

“Yatmadan 3 saat öncesinde yemek yemeye son verin”

Yatmadan 3 saat öncesinde yemek yemeye son verilmesi gerektiğini dile getiren Daloğlu Tekin, “Gece geç saatlere kadar oturmanızı her ne kadar önermesek dahi eğer uyumuyorsanız acıkmanız çok normal. Buna uygun olacak şekilde akşam yemeğinden 2.5-3 saat sonraya bir ara öğün ekleyebilirsiniz. Az önce bahsettiğim gibi ara öğünde sağlıksız, vücudunuza olumlu katkısı olmayan yiyecekler yerine sağlıklı besinler tüketilip hem tokluk hissi sağlanabilir hem de yağlanmanın önüne geçilmiş olabilir. Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim.” dedi.
edirnehaber

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.