Hüsnü Hat Sergisi Açıldı

Hüsnü Hat Sergisi Açıldı
Edirne’de Rümeli Kültür Sanat Akademisi Hüsn-i Hat Atölyesi usta öğreticisi Zafer Günal’ın çalışmalarından oluşan 60 Hüsn-i Hat eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Devecihan Kültür Merkezi Hayri Çizel Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon (KEFEK) ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, kamu kurum temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

Sergi’nin açılışında konuşan Milletvekili Aksal, Edirne’deki selatin camilerde bulunan hat sanatlarına dikkat çekti.

Aksal, Edirne’nin Osmanlı’ya asırlar boyunca başkentlik yaptığını hatırlattı ve şunları kaydetti:

“Edirne Osmanlı’ya 1 asırdan fazla süre başkentlik yapmış bir kent, sanatın zirveye ulaştığı bir şehir, o anlamda burada hat sanatının icra edilmesi bir hayli önemli. Edirne tarihi camileri ile biliniyor. Camilerdeki hat sanatları ile camilerimiz akıllara geliyor. UNESCO dünya kültür mirası listesinde girmiş Selimiye Cami muhteşem bir eser olarak kenti temsil eden noktalarımızdan bir tanesi. Kıymetli Zafer hocamızın da hat sanatını burada yaşatması bizler için çok önemli. Elinize emeğinize sağlık güzel eserleri gelecek nesillerimize aktarıyoruz.”

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldığını belirten Aksal, tüm vatandaşların bayramını kutladı.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanan yıkım hakkında açıklamalarda bulunan Aksal, depremler nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise Hüsn-i Hat sanatının Türk İslam sanatlarının en önemlilerinden biri olduğuna vurgu yaptı.

Soytürk, kentte bulunan selatin camilerdeki hat sanatlarının önemine dikkat çekti ve şunları kaydetti:

“Selimiye denince hasan çelebi aklımıza geliyor. Türk İslam sanatının en önemli hüsnü hat sanatçılarından, kubbeye baktığınız zaman Hasan Çelebi’nin çığlığını duymamak mümkün değil. O son hat çizgisini atarken gözlerine kireç damlıyor ve gözlerini kaybediyor. Selimiye’nin muhteşem kubbesinin son halini göremiyor. Yine Eski Cami denilince aklımıza yazılarımızın hüsnü hat sanatının tamamiyle tekabül ettiği bir yer olarak görebiliyoruz. Yahya Bin Sofi’yi, Molla Nazım’ı bilmemek, Edirne’yi Kültür turizmi, kültür sanatı tanımadan geçmemek gerekiyor. Bizde tabi hattat zafer hocamız uzun zamandır bizimle beraber her Ramazan ayında gelenek haline getirdik. Geçen yıl 40 Hadis sergimiz vardı. Bu yılda farklı ayetlerden, oluşan bir sergi oluşturduk. Sergimiz hayırlı olsun.”

60 Hüsn-i Hat eserinin sahibi usta öğretici Zafer Günal da yazdığı eserlerin arasında Kuran-ı Kerim’den seçme ayetler olduğunu ifade etti.

Günal, eserlerin anlamlarından ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

edirnehaber

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.