Meriç’te Yap-Boz!
Meriç’te yap boz!
Meriç nehri kıyısına ‘ Yatak Temizliği ve Tahkimatı’ projesi kapsamında fore kazık yöntemiyle taşkınları önlem amacıyla yapılan beton duvarlar, şimdi de ‘3 Nehir 1 Şehir’ projesi kapsamında yıkılmaya başlandı… Kent halkının defalarca ‘bölgenin doğal yapısını bozduğu’ gerekçesiyle itiraz ettiği duvarların yıkılmasıyla birlikte oluşan kamu zararı kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılanıyor. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Edirne’nin bizim itiraz ettiğimiz, birilerin öteden beriden yarım akılla ürettiği ülke kaynaklarının ziyan olduğu kaçıncı yanlış işi, şehrin öncelikli sorunları yığınla dururken” dedi…
Edirne’de 2016 yılının sonunda Meriç Nehri kıyısına, taşkınlardan koruma ve nehir yatağının temizliği amaçlı fore kazık yöntemiyle yapılan beton duvarlar, yaklaşık 15 gün önce gizemli şekilde yıkılmaya başlandı. Yapıldığı dönemde, çevrecilerin ve kent halkının büyük tepkisini toplayan beton duvarların, şimdi de bir başka projeye yol açmak için yıkılmaya başlanması şaşkınlık yarattı. Yapımına büyük paralar aktarılan beton duvarların, 2021’de temeli atılan 3 Nehir 1 Şehir projesi kapsamında, yürüyüş yolları ve çevre düzenlemesi yapılacağı gerekçesiyle yıkıldığı öğrenildi. Yıkım işleminin hız kazanmasıyla, kentlilerden sosyal medyada; ‘neden yaptınız, neden yıkıyorsunuz’ şeklinde haklı tepkiler de yükselmeye başladı.
‘EDİRNE ÇOK KÖTÜ YÖNETİLİYOR’
Meriç Nehri Yatak Temizliği ve Tahkimatı projesi kapsamında 2016 yılında yapılan beton duvarlara o dönem karşı çıkan isimler arasında yer alan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu ise yapılan yıkımı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Bacıoğlu, “Edirne kötü yönetilmiyor, Edirne çok kötü yönetiliyor. Meriç Nehri diğer kardeş 2 nehir gibi Edirne merkezde buluşuyor. Bunu bilmek için illa mühendis ya da fen bilimci olmak gerekmiyor ama taşkınlar da bu coğrafyanın bir parçası. Tıpkı diğer doğa olaylarına biraz benzer, biraz da faydalı aslında çünkü alüvyonları ile Meriç Havzası’nın bereketli topraklarını, yine sebze diyarı Karaağacı ortaya çıkarmış” dedi.
‘DİNLEYEN OLMADI’
Söz konusu beton duvarların yapılma aşamasında bölgeye gidip inceleme yaptıklarını anlatan Bacıoğlu, “Bu beton duvarların Meriç kıyılarına yapılmasına Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ve EDOSK tan bir sosyal bilimci, öğretmen ve 2-3 arkadaş bir de uzlaştırıcı bir dostumuz mühendis üstadımız ile yapılma aşamasında gittik. DSİ Bölge Müdürlüğü’nde yetkililere; ‘Bakın arkadaşlar bu işte bir yanlışlık olmalı, bu beton duvarlar, kazıklar bir işe yaramayacak gibi duruyor. Ayrıca ve daha önemlisi bu nehirlerin etrafı doğal, kültürel ve turistik bir değeri var. Bu kadar çirkin bir yapılaşma gerçekten kabul edilemez. Bari doğal taşları estetik örelim. Eğer bir şeyler yapalım diyorsanız, tarihi köprü silueti dışında, gelin hep beraber dünyada örnekleri 1960’lardan beri yapılan durgun suyu akarsuya çeviren bir parkur yaratarak ‘akarsu slalom kano parkuru’ yapalım diye anlattık. Yetmedi basitçe projelendirdik, resmi yazılar yazdık. Sadece biz değil bir çok STK ve duyarlı Edirneli de anlattı, yakındı. Bunları herkes biliyor. Dinleyen olmadı tabi” ifadelerini kullandı.
‘ÜLKE KAYNAKLARININ ZİYAN OLDUĞU KAÇINCI YANLIŞ İŞ?’
Gelinen noktada yapılan duvarın bugün yıkılmaya başlandığını sözlerine ekleyen Bacıoğlu, “Gelinen noktada bu kazıklar şimdi yıkılıyor. Kötü değil, doğrusu bu belki de, ama Edirne’nin bizim itiraz ettiğimiz, birilerin öteden beriden yarım akılla ürettiği ülke kaynaklarının ziyan olduğu kaçıncı yanlış işi? şehrin öncelikli sorunları yığınla dururken” diye konuştu.
Öte yandan 2 yıl önce başlayan 3 Nehir 1 Şehir Projesi’nin, hangi aşamada olduğu, ne zaman biteceği ve detayları ise halen kamuoyunda soru işareti olarak duruyor.
hudut
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024