İNTİHAR HABERLERİ NASIL VERİLMELİ?

Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Edirne’deki basın mensuplarına ‘İntiharı Önleme Farkındalık Eğitimi’ düzenledi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen eğitime, Edirne’deki çeşitli gazetelerin sorumlu yazı işleri müdürleri ve muhabirleri katıldılar. Edirne Halk Sağlığı Hizmetler Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz ve Halk Sağlığı Hizmetler Başkanlığı Şube Müdürü Yıldıray Çetintaş’ın da yer aldığı eğitimde Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özer Karabaş, basın mensuplarına intihar olaylarının medyadaki dili ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eğitimde açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Selma Heves Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nda yer alan intiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması hedefleri kapsamında Edirne’de İntiharı Öleme Kurulu oluşturulduğunu açıkladı. Kurulun ilk toplantısını 25 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirdiğini ve toplantıda alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan il eylem planı çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların personeline yönelik bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri verildiğini belirten Yılmaz, toplantıya katılan basın mensuplarına teşekkür etti.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından bilgilendirme ve farkındalık eğitimi kapsamında basın mensuplarına sunum gerçekleştiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Özer Karabaş, yazılı ve görsel basının yanı sıra sosyal medyada da ihtihar haberlerinin sürekli yer aldığına dikkat çekerek; “Burada önemli olan sınırları aşan bir ölçüde anlatılmaması, kişinin mahremiyetine ve kişilik haklarına saygı gösterilmesini öneriyoruz. Tüm detaylarıyla dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması intihara meyilli kişiler arasında olumsuz etkiler yaratıyor. Ülkemizde de, dünya da bu konuda çalışmalar var. İntihar haberlerinin veriliş biçimine dikkat edilmediği zaman, intihar girişimlerinin arttığını gösteren çok sayıda örnek var. İntihar ile ilgili bir kitap çıktığında, ABD’de intihar oranlarının çok yükseldiğine ve ülkemizde de benzer olayların olduğuna dair birçok veri var” ifadelerine yer verdi.

“Fotoğrafı yayınlanmamalı”

Dr. Karabaş, sunumunda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’ne dikkat çekerek; “Bildirgede, intihar olayları hakkında; ‘Haber çerçevesini aşan, okuyucuyu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Onu gösteren resim, fotoğraf veya film yayınlanmamalıdır’ deniyor. Eğer haber yapılacaksa yalnızca gerekli bilgilerle yetinilmeli, yönteme değinilmemeli, en basit bilgilerle ayrıntılara değinilmeden haber yapılmalı, alternatifler uygulanmalı ve hiçbir zaman intiharı yüceltmemek gerektiği söyleniyor” dedi.

“Psikiyatrik hastalık varsa belirtilmeli”

Dünya Sağlık Örgütü’nün de intihar haberleriyle ilgili birtakım kurallar listesi yayınladığını açıklayan Dr. Karabaş; “Basın tarafından ölme kararlarında rol oynayan nedenlerin aydınlatılması gerektiğini, altta yatan psikiyatrik bir hastalık varsa mutlaka belirtilmesi gerektiğini söylüyor. İntihara yol açan bir depresyon, madde bağımlılığı gibi psikiyatrik hastalık olduğunda, bunların mutlaka tedavisinin olduğunun vurgulanması ve nasıl yardım alınacağı konusunda da bilgi verilmesi ya da yol gösterilmesi, kişiler arası iletişim düşüklükleri ve çatışmalarda çözüm yollarının örnekler belirterek yol gösterecek haberler şeklinde verilmesinin uygun olacağı söyleniyor” sözlerine yer verdi.

“İntihar yöntemi ayrıntılı verilmemeli”

Dr. Karabaş, sunumunda intihar olaylarının cesur bir davranış olarak sunulmaması gerektiğini söyleyerek; “İntiharın başarılmış olduğuna dair bir dil kullanılmaması gerektiği, ‘tamamlanmış intihar’ şeklinde dil kullanılması gerektiği öneriliyor. İlk sayfalarda olmamalı, sayfalarda renkli ve intihar yöntemi ayrıntılı şekilde verilmemelidir. Romantik ve gizemli bir davranış olarak da gündemde olmaması gerektiği söyleniyor. ‘Sonsuza kadar birlikte olmak istediler’ ya da ‘Onun için yapamayacağı yoktu’ gibi daha romantik bir anlatımın da teşvik edici olabileceği söyleniyor. Bir çözüm yolu olarak gösterilmemeli, meydana gelebilecek ağır bedensel sorunlardan bahsedilerek, caydırıcı bir tarafı olabileceği söyleniyor. İntihar düşünceleri ile baş etmeleri ve yardımcı olabilecek kurumların hakkında da her haberden sonra mutlaka bir bölüm ayrılması faydalı olacaktır. Tercihen de yalnızca ölümle sonuçlanan intihar davranışı haberleri yapılmalı. Kısa, fotoğrafsız, intihar yöntemi bildirilmeden yer almalıdır. Ayrıntılı intihar haberlerinden sakınılmalıdır. Geniş ve tekrarlayan biçimde de haberleştirilmemesi gerektiği söyleniyor” dedi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.